ΤΑ ΒΡΏΜΙΚΑ γαλόνια της υπερφορολόγισης

 
Μπάμπης Παπαδημητρίου ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα βρώμικα «γαλόνια» της υπερφορολόγησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ν​​α μην έχετε καμία αμφιβολία: φορομπήχτες υπάρχουν παντού. Στην Αθήνα, σίγουρα, αλλά και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον εξίσου. Φορολάγνοι κρατιστές κρύβονται πίσω από την ευρωπαϊκή υποστήριξη στις ελληνικές κυβερνήσεις που έβαζαν νέους φόρους δίπλα στους παλιούς και μετά μεγάλωναν τους νέους και τους παλιούς ξανά και ξανά.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα βρέθηκε γυμνή απέναντι σε ένα υπερμεγεθυμένο δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και σήμερα οι τελευταίοι πολιτικοί φίλοι της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή πολεμούν τον επιμελή πρώην πρόεδρο της ανεξάρτητης Στατιστικής Ανδρέα Γεωργίου, ενώ το κρατικό έλλειμμα είχε μεγαλώσει ήδη το 2007, φούσκωσε το 2008, εξερράγη το 2009 και μας έπνιξε το 2010.
Οπως άλλωστε και οι παρηγορήτρες του Γιώργου Παπανδρέου, που επιμένουν στις ασυναρτησίες ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έσπευσαν να κηρύξουν το κράτος (και γιατί όχι ολόκληρη τη χώρα) σε κατάσταση έκτακτης (δημοσιονομικής) ανάγκης, αλλά προσέθεσαν και τα δικά τους ελλείμματα.
Το έργο της υπερφορολόγησης ανεβάζει και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία. Υποθέτω ότι σε στιγμές που δεν τους βλέπουν, τα παιδιά του Μαξίμου θα γελούν μαζί μας. Οταν οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν την ένταση του θυμού που τους περιβάλλει, αυτοί κοιτούν με κακεντρέχεια τα νούμερα του υπουργείου Οικονομικών. Πράγματι, στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, το κράτος μάς τα πήρε «διπλά και τρίδιπλα».
Διαβάζω στο σχετικό προχθεσινό δελτίο Τύπου για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού: «Αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων». Προσέξτε, μας πήραν περισσότερα από τα πολλά που είχαν γράψει (ο «στόχος») στον προϋπολογισμό ότι τους χρειάζονται για να κλείσουν τα νούμερα στο ύψος στο οποίο είχαν συμφωνήσει με την τρόικα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων υπερφορολογήσεων, οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 346 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα τους ζητούσε ο προϋπολογισμός της δημοσιονομικής λιτότητας. Αντί να δαπανήσουν το τεράστιο αυτό ποσό για να σπρώξουν επενδύσεις, να προσλάβουν κόσμο και να μοιράσουν και κάποια απόδοση στους μετόχους μήπως και ξαναβάλουν χρήματα στην επιχείρηση, τα έριξαν στον κρατικό καιάδα.
Υπερεισπράξεις πέτυχε το κράτος και στη φορολογία καπνού (142 εκατ.), στα ασφάλιστρα (23 εκατ.), που θα έπρεπε να μην έχουν κανέναν πρόσθετο φόρο, στα τέλη κυκλοφορίας (14 εκατ. ή 16,4%) και γενικότερα στον υψηλότερο ΦΠΑ της Ευρώπης που απέδωσε κοντά 500 εκατ. περισσότερα από τους υπολογισμούς που έκανε το ελληνικό επιτελείο «αγκαζέ» με τους φορομπήχτες των Βρυξελλών.
Μόνο στους εννέα μήνες του έτους, το κράτος πήρε 1,5 δισ. περισσότερα από τα προβλεπόμενα και συνολικά μείωσε το εισόδημα του παραγωγικού τομέα κατά 38 δισ., όταν κατά την ίδια περίοδο πέρυσι είχε πάρει 35 δισ. Η κυβέρνηση Τσίπρα κέρδισε τα δικά της «βρώμικα» γαλόνια στην υπερφορολόγηση. Ελεος!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc