ΤΑ παιδιά του Μαχίμου παίζει.


Τα παιδία του Μαξίμου παίζει

Τα παιδία του Μαξίμου παίζει
Share5
εκτύπωση  

Οσα θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν προϊόν συνομιλίας που είχαν μόλις άνοιξε η Βουλή ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (απ' αυτά που ονομάζονται «ιστορικά») με έναν γαλάζιο βουλευτή από τους παλαιότερους του Κοινοβουλίου. Οπως μου μετέφερε ένας από τους δύο (και αμαρτία ουκ έχω), η συνάντηση έγινε στο γραφείο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μόλις λίγα 24ωρα προτού οι επίδοξοι καναλάρχες κλειστούν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και, όπως θα διαπιστώσετε, έχουν ιδιαίτερη αξία αυτά που πιστεύει ο συγκεκριμένος συριζαίος για τον Πρωθυπουργό, για την κυβέρνηση και βεβαίως για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως ήταν φυσικό, η συζήτηση άνοιξε με τις τηλεοπτικές άδειες, με τον γαλάζιο να επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ασφαλής για την αντικειμενικότητά της, αλλά και με παρατηρήσεις ότι το κόμμα του δεν έπρεπε να εκδηλωθεί με τον τρόπο που εκδηλώθηκε, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία. «Και αν έρθουμε στην εξουσία, τι θα κάνουμε; Θα ακυρώσουμε τον διαγωνισμό και θα επιστρέψουμε τα λεφτά;» έλεγε. Η έκπληξη όμως ήρθε από τον συριζαίο.

nnn

Το ιστορικό αυτό στέλεχος της Αριστεράς τού είπε: «Να ξέρεις ότι και εγώ δεν συμφωνώ με όλα όσα γίνονται. Η άποψή μου είναι ότι τις άδειες θα πρέπει να τις πάρουν οι θεσμικοί, αυτοί δηλαδή που ξέρουν και τη δουλειά». Ο γαλάζιος αιφνιδιάστηκε λέγοντας: «Ναι, αλλά όλους αυτούς εσείς τους βρίζετε ως διαπλεκόμενους». Η απάντηση του συριζαίου ήταν: «Εντάξει, τους βρίζουμε, ε και; Εχουν όμως εμπειρία, υποδομή, ξέρουν τη δουλειά. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Χ (σ.σ.: είπε ένα όνομα παλαιού καναλάρχου) είναι πιο διαπλεκόμενος από τον Ψ» (σ.σ.: είπε ένα όνομα επίδοξου καναλάρχη). Και συνέχισε: «Γιατί ο ένας να χαρακτηρίζεται διαπλεκόμενος και να αποκλείεται και ο άλλος, ο νέος, να μην είναι;». Τότε ο γαλάζιος έδειξε την έκπληξή του και του είπε: «Γιατί δεν τα λες αυτά στον Τσίπρα;»(φωτογραφία). Ο συριζαίος γέλασε και απάντησε: «Του τα λέω, αλλά η παρέα των παιδιών του Μαξίμου κάνει πως δεν ακούει. Να ξέρεις ότι αυτά τα παιδάκια με τα οποία είναι όλη μέρα μαζί ο Τσίπρας τον επηρεάζουν, τον παρασύρουν, πώς να το πω;». Ο γαλάζιος τα άκουγε όλα αυτά με ανοιχτό στόμα κυρίως λόγω της πολιτικής βαρύτητας που έχει ο συνομιλητής του, που ως τώρα τον θεωρούσε πιστό και στο Μαξίμου και στην κομματική γραμμή. Αλλά το ιστορικό στέλεχος συνέχισε: «Καλή είναι η νεολαία, χρήσιμη, δεν λέω, αλλά πιο χρήσιμη είναι η εμπειρία».

nnn

Υπήρξε όμως συζήτηση και για τις εκλογές. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο γαλάζιος ρώτησε τον συνομιλητή  του αν βλέπει εκλογές τώρα το φθινόπωρο ή όταν η κυβέρνηση βρεθεί στην ανάγκη να ενεργοποιήσει τον περίφημο «κόφτη». Ο συριζαίος του είπε ότι οι εκλογές δεν είναι ορατές στο άμεσο μέλλον. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα αλλά, όπως ανέφερε, «θα πάμε την κατάσταση εκεί που πρέπει ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης", διαφορετικά χαθήκαμε». Εν συνεχεία η συζήτηση πήγε στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, με την παρατήρηση εκ μέρους του συριζαίου πολιτικού ότι «δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ σταμάτησε να λέει το προεκλογικό του σύνθημα "να τελειώνουμε με το παλιό". Κάτι σημαίνει αυτό. Αλλωστε η παρούσα Βουλή έχει 187 νέους βουλευτές».

nnn

Φαίνεται όμως ότι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» απασχολεί την κυβέρνηση. Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και του είπε να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η ισχύς της λίστας αρχίζει από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και όχι από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι αν γίνουν εκλογές ως τις 17 Μαρτίου 2017, θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό. Το Μαξίμου παίρνει τα μέτρα του γιατί έτσι και ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», τότε μπορεί να προκηρύξει εκλογές που θα διεξαχθούν με τη λίστα, κάτι που συμφέρει, όπως λένε, οι συριζαίοι τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν συμφέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν θα μπορεί να ανανεώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

nnn

Θυμάστε που στο τελευταίο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο (στις 22 Αυγούστου) ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να  ετοιμάσουν σημειώματα εν όψει της μετάβασής του στη Θεσσαλονίκη; Σας πληροφορώ ότι τα σημειώματα αυτά άρχισαν να καταφθάνουν στο Μαξίμου. Αλλά δεν τα είδε ακόμη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ασχολείται τούτες τις ημέρες με το πώς θα μεταφέρει πόρους από τον Βορρά της Ευρώπης στον Νότο. Τα παραλαμβάνει ο πιστός του συνεργάτης Δ. Τζανακόπουλος. Εκείνο που έμαθα είναι ότι τα υπουργικά σημειώματα αφορούν κυρίως απολογισμό του έργου των υπουργών και δυο-τρία περιέχουν προτάσεις για... παροχές, πλην όμως δεν ρώτησαν τους δανειστές.

Γιατί ο Τσίπρας δεν κάνει τον σταυρό του;

Ενας πρώην ηγούμενος σε μοναστήρι στο Αγιον Ορος ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη γιατί ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να κάνει τον σταυρό του. Και προτού ο υπουργός δώσει απάντηση, ο ηγούμενος του είπε: «Ξέρω, ξέρω, είναι πιο θρήσκος από αυτούς που κάνουν τον σταυρό τους». Και η συζήτηση σταμάτησε εκεί.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»