΄Σκληρή γραμμή για συσπείρωση των οπαδών

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Σκληρή γραμμή για συσπείρωση των «οπαδών»

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Από το βήμα του 2ου συνεδρίου, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προανήγγειλε το άνοιγμα του κόμματος με στόχο να εξελιχθεί σε βασικό Κεντροαριστερό πόλο του νέου διπολισμού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ολομέτωπη προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθιστούν σαφές ότι το ενδεχόμενο αναζήτησης κοινού τόπου και συγκλίσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μάλλον απίθανο.
Συνομιλητές του κ. Τσίπρα αποδίδουν τη σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού σε δύο λόγους: ο πρώτος έχει να κάνει με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη να επικρατεί έναντί του στις προτιμήσεις των πολιτών. Πριν αυτή η εικόνα παγιωθεί και καταστεί μη αναστρέψιμη, το επιτελείο του κ. Τσίπρα θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αλλάξει ή, τουλάχιστον, να μη διευρυνθεί περισσότερο η διαφορά. Αλλωστε, με δεδομένο ότι από την αρχή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, το ισχυρό χαρτί στην πορεία του προς την εξουσία αλλά και μετά ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, η κατάρρευση της δημοτικότητάς του συνεπάγεται συνολική κατάρρευση της κυβέρνησης.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στοχοποιώντας προσωπικά τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη συσπείρωση του ακροατηρίου του, η οποία σε όλες τις μετρήσεις εμφανίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Σε μια πρώτη ανάγνωση, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η χαμηλή συσπείρωση δεν είναι κάτι κακό, ίσα ίσα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ανατροπής της συνολικής εικόνας που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς, όπως λένε, όταν στην πράξη τεθεί εκλογικό δίλημμα, τότε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα στραφούν και πάλι προς το κόμμα που είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά και η συσπείρωση θα ανέβει.
Ωστόσο, καταγράφεται μια ανησυχία μεταξύ των στελεχών εκείνων που ασχολούνται με την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων και αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώθηκε εξαιρετικά υψηλή μετακίνηση ψηφοφόρων. Το πραγματικό ερώτημα, λοιπόν, είναι αν όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη ή μόλις δεύτερη φορά πέρυσι τον Σεπτέμβριο, θεωρούν εαυτούς οπαδούς του κόμματος ή εξακολουθούν να λειτουργούν ως περιστασιακοί ψηφοφόροι, που βρίσκονται σε αναζήτηση άλλης εκλογικής στέγης – εξ ου και τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης στις δημοσκοπήσεις.
Παλιά «εργαλεία»
Η κυβερνητική ηγεσία, υπό την πίεση που υφίσταται από την υλοποίηση της τρίτης μνημονιακής συμφωνίας και καθώς η προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα θετικό αφήγημα για ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών δεν φέρνει αποτελέσματα, αφού δεν έχει απτή επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών, καταφεύγει στα «εργαλεία» που αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία. Υπό τον κίνδυνο, πέραν της ραγδαίας φθοράς, η κυβέρνηση να απαξιωθεί από την επικράτηση στους πολίτες της λογικής «όλοι είναι το ίδιο», έχουμε ολική επαναφορά της ρητορικής περί διαφθοράς και διαπλοκής, η οποία συνοδεύεται από αγωνιώδη προσπάθεια να κλείσουν το ταχύτερο οι όποιες ρωγμές άνοιξαν από τις αποκαλύψεις σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και για την τράπεζα Αττικής.
Ετσι, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πήρε πάνω του μια κατά μέτωπον επίθεση κατά του «παλαιού» πολιτικού συστήματος, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει στη Βουλή κάτι καινούργιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει, τουλάχιστον επικοινωνιακά, στις διάφορες λίστες, με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί ότι στις ελληνικές αρχές έφθασε μία ακόμη προ μερικών εβδομάδων. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας αποκαλύψεις και νέα στοιχεία για διαφθορά και διαπλοκή, αλλά και αποτελέσματα σε έρευνες.
Πάντως, η σπουδή κυβερνητικών στελεχών να προαναγγείλουν αποτελέσματα ερευνών και υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει διαμορφώσει ένα ακόμη πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τη δικαστική ηγεσία με ατζέντα τις οικονομικές απολαβές τους αλλά και θέματα που αφορούν τη διάρκεια της θητείας, ενώ συναντά σφοδρές επικρίσεις εντός και εκτός του δικαστικού Σώματος.
Το μήνυμα του συνεδρίου
Την ίδια στιγμή, από την ομιλία του κ. Τσίπρα με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Πέμπτης, καθίσταται σαφές ότι ο σχεδιασμός του ιδίου και των στενών συνεργατών του για άνοιγμα και διεύρυνση προς το Κέντρο, προκειμένου το κόμμα να εξελιχθεί σε βασικό Κεντροαριστερό πόλο του νέου διπολισμού, τίθεται σε εφαρμογή. Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προανήγγειλε το άνοιγμα του κόμματος, όχι μόνο σε επίπεδο βάσης, αλλά και σε επίπεδο προσεταιρισμού στελεχών. Παράλληλα, επισημοποιώντας αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε ως διερευνητικές επαφές στην Ευρώπη, μίλησε για ανάγκη συμπόρευσης με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.
Ολα αυτά βεβαίως στο όνομα εξυπηρέτησης ενός υπέρτερου στόχου, της προσπάθειας να επικρατήσει μια προοδευτική ατζέντα στην Ευρώπη. Είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι έναντι των συντρόφων του, πολλοί από τους οποίους από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν στην προοπτική συμπόρευσης με τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή να απαλυνθούν ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματος κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να διασφαλισθεί η αύξηση της απήχησής του.
Αν και η κυριαρχία του κ. Τσίπρα δεν θεωρείται ότι μπορεί να απειληθεί, ο τελικός απολογισμός του συνεδρίου θα μπορεί να γίνει μετά τη σημερινή διαδικασία εκλογής προέδρου και ανάδειξης της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc