ο Κουντερα,ο Τσακαλώτοςκαι οι .....ΘΕΡΜΟΠΎΛΕς ΤΗς ΔΕΗ

Ο Κούντερα, ο Τσακαλώτος και οι... Θερμοπύλες της ΔΕΗ

Με την ιδεολογικού τύπου ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών έκανε πολλούς να μιλούν για ηγετική εμφάνιση
Ο Κούντερα, ο Τσακαλώτος και οι... Θερμοπύλες της ΔΕΗ
Ο κ. Τσακαλώτος, ασκώντας έντονη κριτική στις κομματικές δομές και λειτουργίες, είπε ότι «δεν έχουμε εγγυήσεις επειδή δεν έχουμε το κατάλληλο κόμμα»
Share
εκτύπωση  

Μία ιδεολογικού τύπου ομιλία, με γενικό τίτλο «Αριστερά χωρίς εγγυήσεις» και με παραπομπές στον Κούντερα, στον Απόστολο Παύλο, στον Κοσμά τον Αιτωλό και στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, εκφώνησε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ηγετική εμφάνιση.

Απλωσε ουσιαστικά με την ομιλία του μία ομπρέλα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «όλοι μαζί συμφωνούμε την πολιτική του αναγκαίου συμβιβασμού και όλοι μαζί την εφαρμόζουμε. Οχι μόνο οι δεξιοί του κόμματος την εφαρμόζουν και οι αριστεροί κάνουν κάτι άλλο».

Παραπομπή στον Κούντερα
Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε με μία παραπομπή στον Κούντερα, λέγοντας ότι ο ορισμός του για το φλερτ είναι: «Το φλερτ είναι η υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις». Σε αυτή τη βάση ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν παλεύουμε ξέροντας ότι θα νικήσουμε, αλλά παλεύουμε όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί».

Ασκώντας δε έντονη κριτική στις κομματικές δομές και λειτουργίες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν έχουμε εγγυήσεις επειδή δεν έχουμε το κατάλληλο κόμμα».

Αναφέρθηκε ειδικώς στον Ν. Φίλη και είπε ότι είναι απογοητευμένος από το πόσο λίγοι τον στήριξαν στη σύγκρουση με την Εκκλησία. Απευθύνθηκε δε στον Αρχιεπίσκοπο μνημονεύοντας τον Απόστολο Παύλο και λέγοντας ότι στα βιβλία των Θρησκευτικών «δεν βλέπω αγάπη».

Αντίθετα με ό,τι είχε προαναγγελθεί, ο κ. Τσακαλώτος δεν επιτέθηκε στον Ι. Βαρουφάκη. Αντιθέτως, είπε ότι και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή ο Φραγκίσκος της Ασίζης να ήταν στη θέση του, δεν θα είχαμε άλλα αποτελέσματα γιατί «όλοι ήθελαν να χάσει η Αριστερά».

Το στοίχημα
Συνέδριο δικαίωσης και ευθύνης χαρακτήρισε τη διαδικασία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και μίλησε για ένα στοίχημα που δεν έχει κριθεί αλλά μπορεί να κερδηθεί. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πιο ώριμος, έμπειρος και ενιαίος και τόνισε ότι το κλειδί πλέον είναι η δεσμευτικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεών μας. «Ο,τι λέμε πρέπει να το κάνουμε και ό,τι δεν κάνουμε πρέπει να εξηγούμε γιατί» τόνισε. Αφησε στο τέλος της ομιλίας του αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών (κάποιοι «είδαν» φωτογραφία του Ν. Παππά), όταν σημείωσε: «Πρέπει να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε καθετί που προσβάλλει την ηθική και αξιακή υπόσταση της Αριστεράς».  

Να φύγει το 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ και να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του Συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αυτό που υποσχεθήκαμε στον λαό».

Τι απαντούν οι «53»
Σε κείμενο «συμβολής» στον διάλογο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως απάντηση στην ηγεσία, οι «53+» έσπευσαν από το απόγευμα της Παρασκευής να υπογραμμίσουν: «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές. Η Αριστερά είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να νικήσει με τον δικό της τρόπο, με τον τρόπο που φέραμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, στην κυβέρνηση της Αριστεράς».   

Χωρίς το κείμενο να περιλαμβάνει τις αιχμές που είχαν περιληφθεί σε προηγούμενες πρωτοβουλίες, οι «53» έθεσαν ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, σημειώνοντας ότι το κέντρο παραγωγής πολιτικής έχει μετατοπιστεί από το κόμμα στην κυβέρνηση.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε ότι πρέπει «να αποτραπεί ο κίνδυνος να γίνει αυτό που από την αρχή επισημάνθηκε ως σοβαρό ενδεχόμενο, να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός σε στρατηγική επιλογή. Και δυστυχώς, τέτοια δείγματα υπάρχουν».


Η μάχη επιρροής
Τα στοιχήματα των ψηφοφοριών

Με βάση τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα για την περαιτέρω πορεία του κόμματος και την ξεκάθαρη διάθεση περιορισμού της δράσης των τάσεων, το ψηφοδέλτιο βάσει του οποίου θα εκλεγεί την Κυριακή η νέα Κεντρική Επιτροπή θα είναι ενιαίο, χωρίς ανοιχτή παρουσία τάσεων.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις κάποιων στελεχών το σώμα του Συνεδρίου ήταν «ατασικό» και ως εκ τούτου de facto προσκείμενο στην ηγεσία, η μάχη επιρροής στο νέο κεντρικό όργανο αναμενόταν να δοθεί στα παρασκήνια και με τη γνωστή πρακτική των «σημειωμάτων» και των «λιστών».  

Κάποια από τα στοιχήματα εν όψει των αποτελεσμάτων που αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ της Κυριακής ή τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Πόσες ψήφους θα συγκεντρώσουν τα κορυφαία στελέχη (Ι. Δραγασάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Ν. Βούτσης, κ.ά.). Αν θα βγουν ενισχυμένα πρόσωπα όπως ο Ν. Φίλης και ο Π. Σκουρλέτης, που έχουν δεχθεί κριτική για τις επιλογές τους από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν αλλά απευθύνονται κατά κόρον στο εσωκομματικό ακροατήριο. Αν θα αναδειχθεί κάποιο νέο πρόσωπο στην εσωκομματική ιεραρχία, όπως η Ρένα Δούρου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»