απογνωση στον κόλπο του Μεξικού .

Περιβάλλον | 31.05.2010


Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της ΒΡ να κλείσει την τρύπα στον Κόλπο του Μεξικού, από την οποία συνεχίζουν να διαρρέουν καθημερινά χιλιάδες τόνοι πετρελαίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Το κακό σενάριο θέλει τη διαρροή πετρελαίου να συνεχίζεται μέχρι και τον Αύγουστο. Μετά την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια της ΒΡ να κλείσει την τρύπα στον Κόλπο του Μεξικού επικρατεί απογοήτευση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», δηλώνει η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα σε ζητήματα ενέργειας, και προσθέτει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Μια καταστροφή που μέρα με τη μέρα επεκτείνεται.

Είχε προηγηθεί η εφιαλτική διαπίστωση του επικεφαλής της επιχείρησης Νταγκ Σατλς: «Μετά από προσπάθειες τριών ημερών με τη μέθοδο „Top Kill“ δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τη διαρροή του πετρελαίου».

Δεν υπάρχει μαγικό όπλο για να κλείσει η τρύπα

Η επιχείρηση Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η επιχείρηση "top kill" απέτυχεΠερίπου 5 εκατομμύρια τόνους λάσπης διοχέτευσε η ΒΡ στην πετρελαιοπηγή προκειμένου να τη σφραγίσει. Εις μάτην όμως. Η επιχείρηση θύμιζε ελληνορωμαϊκή πάλη, θα πουν οι μηχανικοί της ΒΡ. Όσο η πίεση με την οποία διοχετευόταν η λάσπη στην τρύπα ήταν υψηλή, δεν υπήρχε διαρροή. Όταν όμως μειωνόταν η πίεση, το πετρέλαιο έπαιρνε το πάνω χέρι. Η μέθοδος „Top Kill“ απέτυχε.

Οι προσπάθειες ωστόσο συνεχίζονται. Οι μηχανικοί του ενεργειακού ομίλου θα προσπαθήσουν με ένα νέο μεταλλικό κάλυμμα να απορροφήσουν το πετρέλαιο που διαρρέει και να το μεταφέρουν στα τάνκερ. Μια παρόμοια προσπάθεια ναυάγησε την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά όμως οι προοπτικές είναι καλύτερες, θα πει ο Νταγκ Σατλς. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μέθοδος αυτή θα λειτουργήσει. Αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την επιτυχία του εγχειρήματος», διευκρίνισε.

Με την μέθοδο της απορρόφησης, το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου δεν θα διαρρεύσει στη θάλασσα. Ένα μέρος όμως δεν μπορεί να συγκρατηθεί από το κάλυμμα. Οι εργασίες για την προετοιμασία της νέας προσπάθειας θα διαρκέσουν πάνω από τέσσερις ημέρες. Η αισιοδοξία δεν περισσεύει στον Κόλπο του Μεξικού. «Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό όπλο για να κλείσει η πετρελαιοπηγή», θα παραδεχθεί, τέλος, η Μαίρη Λάντρι από την Ακτοφυλακή της Λουϊζιάνας.

Klaus Kastan/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου /dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc