το νέο δόγμα εθνικής ασφαλeίας

αντιγραφικον

Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ σύμφωνα με το οποίο η διατήρηση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο βασίζεται στην αποδοχή του γεγονότος της ανάδυσης πολλών ανταγωνιστικών δυνάμεων, στον συνδυασμό της διπλωματικής δραστηριότητας και της οικονομικής πειθαρχίας με τη στρατιωτική ισχύ και στην εγκατάλειψη του δόγματος εθνικής ασφαλείας της εποχής Μπους που καθιστούσε ύψιστη προτεραιότητα "τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

Ισορροπώντας ανάμεσα στον ιδεαλισμό των προεκλογικών δεσμεύσεων και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Ομπάμα κατά τους πρώτους 16 μήνες διακυβέρνησης, το νέο στρατηγικό δόγμα προτείνει την επέκταση της συνεργασίας πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον με αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία και στον καταμερισμό των διεθνών ευθυνών.

"Τα βάρη του νέου αιώνα δεν μπορούν να πέσουν μόνο στους ώμους των ΗΠΑ", γράφει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην εισαγωγή του κειμένου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνεται σε έγγραφο 52 σελίδων, το πλήρες κείμενο του οποίου θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, εγκαταλείπει την πολιτική του προληπτικού πολέμου της κυβέρνησης Μπους και υιοθετεί το σχήμα της διαφύλαξης της ασφάλειας των ΗΠΑ όσο διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της αμερικανικής στρατιωτικής συμβατικής υπεροχής, απομακρύνεται ωστόσο από τη λογική της "cowboy diplomacy" που χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις Μπους. Στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών οργάνων και της συλλογικής δράσης για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων , όπως η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, η πρόληψη της διασποράς των πυρηνικών όπλων, η διασφάλιση των πυρηνικών πρώτων υλών, η εξασφάλιση ισορροπημένης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης και η εξεύρεση λύσεων μέσω της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο κείμενο του νέου δόγματος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ επαναλαμβάνεται ο στόχος της αντιμετώπισης του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. "Θα εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την απονομιμοποίηση της τρομοκρατίας και την απομόνωση όσων προσφεύγουν σε αυτήν...δεν πρόκειται για έναν παγκόσμιο πόλεμο εναντίον μιας τακτικής- της τρομοκρατίας- ή εναντίον μιας θρησκείας- του ισλάμ", αναφέρεται στο κείμενο. "Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός συγκεκριμένου δικτύου- της Αλ Κάιντα- και των τρομοκρατών που συνδέονται με αυτήν, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να επιτεθούν εναντίον των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους", αναφέρεται επίσης στο κείμενο.

Προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα προτείνεται μια "σαφής επιλογή", ανάμεσα στον διάλογο και την απομόνωση, σχετικά με τα πυρηνικά τους προγράμματα.

"Οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μια σαφή επιλογή", αναφέρεται στο κείμενο, που καλεί την Πιονγκγιάνγκ να εξαλείψει τα πυρηνικά της όπλα και την Τεχεράνη να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα".

"Εάν αγνοήσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις , θα χρησιμοποιήσουμε πολλαπλά μέσα για να ενισχύσουμε την απομόνωσή τους και να διασφαλίσουμε ότι θα συμμορφωθούν προς τους διεθνείς κανόνες μη διάδοσης", των πυρηνικών όπλων.


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

Comments

lornion said…
ορθολογιστικό και ρεαλιστικό.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»