Η πολιτική μυωπία των ηγετών KATHIMERINI

Της Κατερινας Σωκου

Η ώρα της κρίσεως για την Ευρωζώνη έφτασε. Το μέλλον της θα εξαρτηθεί από την επιτυχία διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και τον έλεγχο των συνεπειών της στις υπόλοιπες «αδύναμες» χώρες της. Η Πορτογαλία τίθεται στο στόχαστρο των αγορών λόγω του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας. Η Ισπανία λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Η Ιρλανδία ανησυχεί λόγω της περιπέτειας του τραπεζικού της τομέα. Η Ιταλία, λόγω υψηλού δημοσίου χρέους.

Οπως τονίζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Ζαν Πιζανί-Φερί, «οι Ευρωπαίοι έμαθαν να κάνουν τους πυροσβέστες τη στιγμή που η πυρκαγιά ήδη μαινόταν». Πλέον, τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τις αγορές. Κατά κοινή παραδοχή, οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα συντονισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνετέλεσαν στην εξάπλωση της κρίσης. Μία εβδομάδα μπορεί να είναι μεγάλο διάστημα στην πολιτική. Στις αγορές, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, είναι μία αιωνιότητα. «Νομίζουν ότι βρίσκονται στο Συνέδριο της Βιέννης», σημείωνε σκωπτικά ένας αναλυτής, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις εντός της Ε.Ε.

Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί ο ρόλος της Γερμανίας. Το αδιανόητο, το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης, όχι μόνο συζητείται, αλλά προάγεται από νομικούς και οικονομολόγους της χώρας, που ζητούν την έξοδο, «για λίγο», της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ή τουλάχιστον μία αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο δημοσιογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου ρίχνει το φταίξιμο στην καγκελάριο Μέρκελ, την οποία επικρίνει ότι έδρασε με ανευθυνότητα όταν έθετε τις εκλογές στη Β. Ρηνανία - Βεστφαλία πάνω από το μέλλον της Ευρωζώνης. Ακόμη και σήμερα, η κ. Μέρκελ τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχε εισέλθει ποτέ στην Ευρωζώνη, αντί να εξηγήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους την ανάγκη και το είδος της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Για να είμαστε δίκαιοι, η μικροπολιτική μυωπία είναι ελάττωμα των πολιτικών. Σύντομα, θα δούμε τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ώστε να προφυλάξουν την Ευρωζώνη. Με την πολύτιμη συμβολή του επικεφαλής του ΔΝΤ, πλέον αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Μένει να αποδείξουν πόσο πολύτιμο θεωρούν το ευρώ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc