Αίσθηση προκάλεσαν τα βλαστοκύτταρα του ''Έξάντα''

Παρασκευη, 28 05 2010 15:22

Υγεια

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον των πολιτών που είδαν το ντοκιμαντέρ της εκπομπής του Γιώργου Αυγερόπουλου, την Τετάρτη, για τα βλαστοκύτταρα με τον τίτλο "Το πολύτιμο κύτταρο" όπου παρουσιάστηκαν πολλές λεπτομέρειες για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων, αλλά και τη βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί. Στο site της εκπομπής βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια συζήτηση για τα βλαστοκύτταρα, ενώ οι συντελεστές της εκπομπής δέχονται αμέτρητα μηνύματα και e mail.

"Το πολύτιμο κύτταρο"

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων και τις θεραπευτικές ικανότητες που έχουν. Όπως επισημάνθηκε αυτό το "θαυματουργό" ανθρώπινο βιολογικό υλικό μπορεί να θεραπεύσει ένα πλήθος ασθενειών, από λευχαιμίες μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκαν και προσωπικές ιστορίες δύο ανθρώπων από το εξωτερικό, ενός ενήλικα και ενός παιδιού, των οποίων η ζωή άλλαξε μετά την εμφύτευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, προωθείται από το υπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης. «Έχουμε δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος,» είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, χαρακτηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Εξάντα ως «μια έγκυρη και πρωτοπόρο δουλειά πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα». «Πιστεύουμε» συνέχισε, «ότι σε ένα με δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι για μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.»

Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της, (υπολογίζεται ότι είναι 21 στον αριθμό), ενώ λειτουργούν και δύο τράπεζες δημόσιας πρόσβασης μία στην Αθήνα και μια στην Θεσσαλονίκη.

Σύντομα θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Εξάντα "Το Πολύτιμο Κύτταρο" που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, προωθείται από το Yπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο θα λειτουργούν από δω και στο εξής οι τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων στην Ελλάδα, ιδιωτικές και δημόσιας πρόσβασης.

"Έχουμε δώσει ήδη εντολή στον ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος", είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλος, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Αυγερόπουλο, χαρακτηρίζοντας το ντοκιμαντέρ του Εξάντα ως "μια έγκυρη και πρωτοπόρο δουλειά πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα".

"Πιστεύουμε ότι σε ένα με δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι για μια κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών", είπε ο γγ του Υπουργείου Υγείας.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δημόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στον "Εξάντα" για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Υγείας δεν γνωρίζει ούτε καν τον ακριβή αριθμό των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης βλαστοκυττάρων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι "αφέθηκαν επί χρόνια να λειτουργούν εν κενώ". Επισήμανε επίσης ότι "πρέπει να υπάρξει ένας γρήγορος εξορθολογισμός και πάνω απ' όλα να καθοριστούν όροι λειτουργίας των τραπεζών από εδώ και πέρα. Και για τον κόσμο να μην ταλαιπωρείται, να μην καταξοδεύεται, να μην μπαίνει σε διαδικασίες που δεν τον οδηγούν εκεί που θέλει, αλλά και για το γενικότερο όφελος και το δημόσιο συμφέρον το οποίο προκύπτει από τη χρήση των βλαστοκυττάρων τα επόμενα χρόνια".

Σχετικός σύνδεσμος: exandas.ert.gr

Είδηση: 37048/From HR-NET

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»