Πολιτική | 12.05.2010

Αλλαγή σελίδας με Κάμερον και Κλεγκ

Η Μεγάλη Βρετανία έχει νέο πρωθυπουργό και για πρώτη φορά μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Ντέιβιντ Κάμερον φέρνει τους Τόρις μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, με τη στήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών

Ένα σκληρό πόκερ για τις μετεκλογικές συνεργασίες στη Μεγ. Βρετανία τελείωσε χθες το βράδυ με την απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να παραιτηθεί και από πρωθυπουργός της χώρας. Είχε προηγηθεί το πρωί μία ακόμα προσπάθεια να προσεταιριστεί το τρίτο σε δύναμη κόμμα, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, για μία συμμαχική κυβέρνηση, ανεπιτυχώς.

Ο αρχηγός των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον πήρε ήδη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ και σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Κάτω Βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι προκλήσεις μπροστά στο δημόσιο έλλειμμα και τα κοινωνικά προβλήματα είναι μεγάλες, είπε ο Κάμερον σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις. "Για αυτό και θέλω να διαμορφώσω ένα συμπαγή συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους. Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα ξεπεράσουμε τις κομματικές μας διαφορές και θα εργαστούμε για το κοινό καλό", είπε ο Κάμερον.

Η κατανομή των χαρτοφυλακίων

Η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντέιβιντ ΚάμερονΗ βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντέιβιντ ΚάμερονΟ Κάμερον κατάφερε να πάρει με το μέρος του τον Κλεγκ, μολονότι οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι αρκετά μεγάλες. Χθες το βράδυ πήρε την έγκριση και της κοινοβουλευτικής ομάδας, χωρίς όμως να αποσαφηνιστούν και τα ανταλλάγματα που πήρε από τον Κάμερον. Σε αντίθεση με τη Γερμανία που έχει παράδοση συμμαχικών κυβερνήσεων, ο μικρότερος εταίρος στη Μεγ. Βρετανία δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στην κατανομή των χαρτοφυλακίων. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών ανατέθηκε στον Τζορτζ Όσμπορν, πολιτικό συνοδοιπόρο του Κάμερον. Το υπουργείο Εξωτερικών στον Γουίλιαμ Χέιγκ που ανήκει στη δεξιά, αντιευρωπαϊκή πτέρυγα των Τόρις που στέλνει και ανάλογο μήνυμα στις Βρυξέλλες. Ο Νικ Κλεγκ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα χωρίς ιδιαίτερη εξουσία και συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Αναζήτηση νέας ηγεσίας

Ο Νικ Κλεγκ με τη σύζυγό τουΟ Νικ Κλεγκ με τη σύζυγό τουΟ Ντέιβιντ Κάμερον στην πρώτη δημόσια δήλωσή του χθες περιέγραψε τη σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησής του. "Να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση, τα προβλήματα, να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τους πολίτες, αλλά και να τους πάρουμε μαζί μας για ένα κοινό καλύτερο μέλλον." Η αναφορά αυτή σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας και το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα των 190 δις ευρώ που φτάνει στο 12% του ΑΕΠ, την ώρα που το κλίμα στη βρετανική κοινωνία είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος κανένα κορυφαίο στέλεχος δεν εμφανίστηκε χθες στις κάμερες. Μετά την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν άρχισε η αναζήτηση του νέου προέδρου του Εργατικού Κόμματος, για το οποίο αρχίζει μία νέα περίοδος μετά από 13 χρόνια διακυβέρνησης.

Barbara Wesel / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

lornion said…
διατηρώ ενδοιασμούς ως προς την διατηρησιμότητα αυτής της κυβέρνησης.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»