Οικονομία | 26.05.2010

Αυξάνονται τα κρούσματα οικονομικής κατασκοπίας

«Όποιος παραμελεί την άμυνα χάνει». Είναι μια παλιά ποδοσφαιρική ρήση, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε πολλά πεδία της δημόσιας ζωής, κυρίως στην οικονομία σε μια εποχή που η οικονομική κατασκοπία είναι παντού

Όποιος δεν προστατεύει τα μυστικά της επιχείρησής του είναι καταδικασμένος να χάσει το πλεονέκτημά έναντι των ανταγωνιστών του. Ο κίνδυνος της οικονομικής κατασκοπίας γίνεται κάθε μέρα και πιο απειλητικός. Οι μέθοδοι της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπίας δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους της κλασικής κατασκοπίας. Οι οικονομικοί κατάσκοποι δεν είναι οι γόηδες με την Άστον Μάρτιν. Μπορεί να είναι «ευσυνείδητοι υπάλληλοι» που μένουν στο γραφείο μέχρι αργά το βράδυ ή ακόμη και ασκούμενοι σε μια επιχείρηση. Μπορεί να είναι ακόμη και πελάτες μιας εταιρείας που επισκέπτονται τις μονάδες παραγωγής και στη θέση της αγκράφας του παντελονιού έχουν εγκαταστήσει μια μίνι φωτογραφική μηχανή. Ο κατάσκοπος μπορεί να είναι όμως και ένας ιός που στέλνεται με e-mail και ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στα μυστικά της επιχείρησης. Η αντιμετώπιση της οικονομικής και βιομηχανικής κατασκοπίας απασχολεί στο μεταξύ και τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας. «Είναι πολύ συγκεκριμένη πλέον η απειλή της οικονομικής κατασκοπίας για την γερμανική οικονομία. Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ανταγωνιστών εντείνονται», θα πει ο Μπούρκχαρντ Έβεν.

Κίνα και Ρωσία δραστηριοποιούνται έντονα

Ο κ. Έβεν είναι στέλεχος του τμήματος αντικατασκοπίας στη Γερμανική Αρχή για την Προστασία του Συντάγματος (Verfassungsschutz). Η υπηρεσία του βοηθάει γερμανικές επιχειρήσεις να προλαμβάνουν και να αποκρούουν την οικονομική κατασκοπία που διενεργείται μέσω ξένων μυστικών υπηρεσιών. Και εδώ τα πράγματα θυμίζουν κάπως τον Ψυχρό Πόλεμο. «Υπάρχουν δύο κράτη που δραστηριοποιούνται έντονα στο πεδίο αυτό. Εννοώ τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και της Ρωσίας. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι οι ανταγωνιστές μας είναι παντού και κατασκοπεύουν», εξηγεί ο κ. Έβεν.

Στόχος των οικονομικών κατασκόπων είναι η διασφάλιση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο της γερμανικής οικονομίας και οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. «Το ύψος της ζημιάς που προκαλείται από την οικονομική κατασκοπία υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ», εκτιμά ο Μπέρτολντ Στόπελκαμπ, ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας επιχειρήσεων.

«Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα ασφάλειας»

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η ζημιά υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε οι περισσότερες υποθέσεις οικονομικής κατασκοπίας δεν εξιχνιάζονται ποτέ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σπάνια υποστηρίζονται από τις αρχές. Επίσης είναι δύσκολο να εντοπισθεί η ηλεκτρονική κατασκοπία, κυρίως εκείνη μέσω διαδικτύου.

Ο Μίχαελ Χάνγκε, στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την ασφάλεια της τεχνολογίας των δικτύων, λέει σχετικά: «Χρειαζόμαστε ουσιαστική διαχείριση της ασφάλειας της πληροφορικής τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε μια κουλτούρα ασφάλειας, με τις απαιτούμενες κατευθύνσεις. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί το προσωπικό των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντοπίσουν που βρίσκονται οι πληροφορίες εκείνες που απαιτούν περισσότερη προστασία. Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπεται να είναι εύκολα προσβάσιμα από το ίντερνετ|, καταλήγει ο Γερμανός ειδικός.

Josha Weber/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»