Η επενδυτική ατζέντα και η επίσκεψη στο Αγιον Ορος


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η επενδυτική ατζέντα και η επίσκεψη στο Αγιον Ορος

Με... διακηρυγμένο στόχο την «περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας», καταφθάνει σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, για μια διήμερη επίσκεψη που τα συνδυάζει όλα: και τις συνομιλίες για «μπίζνες» (σήμερα στην Αθήνα), αλλά και τους προσκυνηματικού χαρακτήρα συμβολισμούς (αύριο στο Αγιον Ορος).

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00,
Η επενδυτική ατζέντα και η επίσκεψη στο Αγιον Ορος
Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας προσγειώνεται στις 3:30 το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.Θα συνοδεύεται από έξι υπουργούς (Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικ. Ανάπτυξης και Γεωργίας) τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματικών στελεχών. Πρώτος του σταθμός, το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Επόμενος σταθμός, το Μαξίμου, όπου πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα επί θεμάτων διμερών (κυρίως) και περιφερειακών (δευτερευόντως). Μετά το ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, πρόκειται να ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, ενώ αργότερα σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο (και ίσως έχει και άλλες... πολιτικές επαφές). Το βράδυ θα το περάσει στο ξενοδοχείο «Divani Apollon» στο Καβούρι.
Οσο για την ατζέντα των συνομιλιών του, αυτές πρόκειται να επικεντρωθούν στον στόχο της «περαιτέρω ανάπτυξης των εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας», όπως ξεκαθάρισε άλλωστε... ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Πούτιν ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αναγεννημένο ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, αλλά και για τον (δύσκολα υλοποιήσιμο) ελληνοϊταλικό αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις» μπορούν να συμβάλουν, ως «σπουδαίο στοιχείο», στην αποκατάσταση και ανάκαμψη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, σχέσεων που δοκιμάζονται στη σκιά της Κριμαίας.
Διάλογος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θα επισκεφτεί το Βυζαντινό Μουσείο. Αύριο Σάββατο θα μεταβεί στο Αγιον Ορος όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θα επισκεφ
«Σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Διεξάγουμε έναν δυναμικό πολιτικό διάλογο σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου», σημειώνει ο Ρώσος πρόεδρος στο άρθρο του, προτού υπεισέλθει... σε λεπτομέρειες. «Εχοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αναδειχθεί η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη», συνεχίζει ο κ. Πούτιν υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «το θέμα των νοτίων διαδρόμων διέλευσης των (σ.σ. ρωσικών) ενεργειακών πόρων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει στην (σ.σ. ρωσική) ατζέντα».
Ο κ. Πούτιν υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο στη Ρώμη «οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία».
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών» με τη «συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και της Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν πρόκειται να υπογράψουν σήμερα στην Αθήνα μνημόνιο βασικών αρχών συναντίληψης (αυτοί θα μας στέλνουν πετρέλαιο και εμείς θα τους στέλνουμε διυλισμένα προϊόντα). Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην Αθήνα θα είναι, πέρα από τον Σέτσιν της Rosneft (ο οποίος φημίζεται ως «κολλητός» του Πούτιν), και ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Ο κ. Πούτιν μεταβαίνει αύριο στο Αγιον Ορος (συγκεκριμένα σε Καρυές και Αγιο Παντελεήμονα) πραγματοποιώντας προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο πλαίσιο των εορτασμών για τη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στην αθωνική πολιτεία. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία πρόκειται να τον υποδεχτεί ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. Στο Αγιον Ορος πρόκειται να μεταβεί αύριο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, ενώ στον Αθω θα βρίσκεται και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, που προσγειώνεται σήμερα το πρωί στην Ελλάδα (θα τον υποδεχτούν ο ΥΦΥΠΕΞ Ι. Αμανατίδης μαζί με τον μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»