"Να διδαχθούμε για το μέλλον της Ευρώπης από το Βερντέν"

Πολιτική

"Να διδαχθούμε για το μέλλον της Ευρώπης από το Βερντέν"

Μέρκελ και Ολάντ έστειλαν από το Βερντέν νέο μήνυμα φιλίας και συνεργασίας των χωρών τους 100 χρόνια μετά την "κόλαση" της μάχης με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η τελετή μνήμης χωρίς εικόνες ή κινήσεις συμβολισμού.
Με τα επίσημα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου μνημείου στο Βερντέν παρόντων μελών των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας και των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ολοκληρώθηκε η τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πιο αιματηρή μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο ο γάλλος πρόεδρος, όσο και η γερμανίδα καγκελάριος, έκαναν έκκληση προς την ΕΕ να βγάλει διδάγματα από την ιστορία του παρελθόντος.

«Η ΕΕ σημείο αναφοράς»
Μόνοι ανάμεσα στους σταυρούς. Χωρίς συμβολισμούς η τελετή μνήμης στο Βερντέν
Μόνοι ανάμεσα στους σταυρούς. Χωρίς συμβολισμούς η τελετή μνήμης στο Βερντέν
«Το Βερντέν δεν μπορεί να βγει από το μυαλό μας, η πόλη είναι σήμερα το σύμβολο της γερμανογαλλικής συμφιλίωσης» είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και νέοι από τις δύο χώρες. Η καγκελάριος έφερε στη μνήμη τον «ανείπωτο πόνο» που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ισοδυναμεί με θαύμα το ότι με τη συνθήκη των Ηλυσίων το 1963 άνοιξε η πόρτα της συμφιλίωσης», τόνισε. «Δεν μας χωρίζουν πια οι τάφοι, ως φίλοι μνημονεύουμε μαζί το παρελθόν και αναδιαμορφώνουμε το μέλλον».
Στις ομιλίες τους και οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν τους κινδύνους από τον δεξιό εξτρεμισμό στην Ευρώπη. «Οι δυνάμεις της διάσπασης και της απομόνωσης είναι και πάλι επί το έργον, κατασυκοφαντούν την Ευρώπη ως αιτία του κακού και λησμονούν ότι η Ευρώπη γεννήθηκε από τη συμφορά», είπε ο γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ για πολλούς λαούς που ονειρεύονται την ειρήνη. παραμένει σημείο αναφοράς. Στο οστεοφυλάκιο του Ντουαμόντ οι δύο ηγέτες αποκάλυψαν αναμνηστική πλακέτα που για πρώτη φορά μνημονεύει και γερμανούς στρατιωτες. Τα οστά 130.000 Γερμανών και Γάλλων βρίσκονται εκεί.

Χωρίς συμβολισμούς
Οι δύο ηγέτες στο Μνημείο του Βερντέν
Οι δύο ηγέτες στο Μνημείο του Βερντέν
Νωρίτερα το πρωί, στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Κονσενβουά ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος κατέθεσαν στεφάνι μαζί με παιδιά από τις δύο χώρες. Υπό καταρρακτώδη βροχή οι δύο ηγέτες περπάτησαν μόνοι ανάμεσα στους μεταλλικούς μαύρους σταυρούς χωρίς να επιδιώκουν ισχυρά συμβολικά μηνύματα, όπως το 1984 ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν που αυθόρμητα έδωσαν τα χέρια. Σε αντίθεση με παλαιότερα οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει στην ομαλότητα, και σε αυτή τη παραδοχή κινήθηκε όλη η «δραματουργία» των φετινών εκδηλώσεων μνήμης. Τέλος στο δημαρχείο του Βερντέν, που επισκέπτεται για πρώτη φορά γερμανός καγκελάριος, η Μέρκελ απένειμε στο δήμαρχο το βραβείο Ντε Γκολ – Αντενάουερ. «Έχουμε κληθεί να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, όποιος ξέρει το παρελθόν, ξέρει να βγάζει διδάγματα και να διαμορφώσει το μέλλον», είπε η Α. Μέρκελ.
Dpa, afp, reuters-Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»