Οικονομία

Η ψηφιοποίηση απειλεί τις μεσαίες επιχειρήσεις

Υπολογιστές και ρομπότ αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Ποιες θέσεις εργασίας απειλούνται; Και τι μπορούν να κάνουν οι κοινωνίες για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα;
Ποιες είναι οι συνέπειες της ψηφιακής εποχής στην αγορά εργασίας; Απαντήσεις αναζητούν σήμερα και αύριο οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ειδικό φόρουμ που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός στο Παρίσι. Το καθοριστικό αυτό ζήτημα για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις των επόμενων δεκαετιών απασχόλησε και τις διαβουλεύσεις των στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ στο Μέζεμπεργκ του Βραδεμβούργου και θα βρεθεί του χρόνου τον Ιούνιο στο επίκεντρο της ετήσιας συνεδρίασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Σε διεθνές επίπεδο οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην κοινωνία απασχολούν πολλές κυβερνήσεις. Ήδη σήμερα ρομπότ αντικαθιστούν εργαζομένους σε αυτοματοποιημένες εταιρίες, όπως στην Amazon ή ακόμα και σε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες που παρέχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Λιγότερες θέσεις εργασίας…
Εν μέρει αυτοματοποιημένος χώρος αποθήκευσης της Amazon
Εν μέρει αυτοματοποιημένος χώρος αποθήκευσης της Amazon
Έκθεση της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa δείχνει ότι η ψηφιακή εποχή απειλεί σχεδόν το 60% των θέσεων εργασίας. Περισσότερο κινδυνεύουν θέσεις γραμματειακής υποστήριξης, ταχυδρομικών υπηρεσιών, συνεργείων καθαρισμού και γαστρονομίας. Υπάρχουν ωστόσο άλλες εκθέσεις που είναι πιο αισιόδοξες. Οι ειδικοί πάντως είναι σύμφωνοι ως προς την τάση. Την ίδια στιγμή και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί σε σχετική της έκθεση για τις συνέπειες της ψηφιακής εποχής. Ο Ντίπακ Μίσρα, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και βασικός συντάκτης της έκθεσης δηλώνει: «Το καθοριστικό ερώτημα είναι πώς οι εργαζόμενοι θα προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις έτσι ώστε να παραμείνουν σημαντικό μέρος της παραγωγής και να μην αντικατασταθούν από μηχανήματα». Ο ικονομολόγος τονίζει ότι είναι κρίμα που τα κατώτερα στρώματα των κοινωνιών μας δεν επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής.
Από την πλευρά της η οικονομολόγος Ίρμγκαρντ Νίμπλερ από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας θεωρεί ότι με την ψηφιοποίηση θα χαθούν παγκοσμίως πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζει ωστόσο ότι η ψηφιακή εποχή δημιουργεί και νέες αγορές. Και αναφέρει τις θέσεις εργασίας σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες υπάρχουν χάρη στις υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που εγγυάται το ίντερνετ.
Κερδισμένοι αυτοί που βλέπουν μπροστά
Σε λίγο καιρό θα υπάρχουν ακόμα και ρομπότ που ράβουν. Απειλούνται εκ. θέσεις εργασίας.
Σε λίγο καιρό θα υπάρχουν ακόμα και ρομπότ που ράβουν. Απειλούνται εκ. θέσεις εργασίας.
Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι αν η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση πλήξει τις μεσαίες επιχειρήσεις διεθνώς, λέει η γερμανίδα οικονομολόγος Ίρμγκαρντ Νίμπλερ: «Οι κοινωνίες μας γερνούν. Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται νέες τεχνολογίες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους. Όμως μαζί με τις τεχνολογικές αλλαγές θα πρέπει να δρομολογηθούν και θεσμικές αλλαγές». Κατά την άποψη του Ντίπακ Μίσρα, επικεφαλής οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάσουν το ταχύτερο τις κοινωνίες για την ψηφιακή εποχή.
Αν κρίνουμε όμως από τον σημαντικό αριθμό των διεθνών συνεδρίων με αντικείμενο την ψηφιοποίηση, διαπιστώνουμε ότι το κρίσιμο αυτό ζήτημα έχει ευαισθητοποιήσει πολλές σύγχρονες κοινωνίες. Γεγονός πάντως είναι ότι μόνο εκείνες οι χώρες που θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στις συνέπειες της ψηφιακής εποχής, δρομολογώντας τις αναγκαίες κοινωνικές προσαρμογές, θα βγουν τελικά κερδισμένες από την ψηφιοποίηση.
Χέλε Γέπεσεν / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»