Παιχνίδι στο ευρωπαϊκό «γήπεδο» από Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Παιχνίδι στο ευρωπαϊκό «γήπεδο» από Μητσοτάκη

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να προβάλει το φιλοευρωπαϊκό πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο διεμβολισμός του «Μένουμε Ευρώπη» από τον μνημονιακό πλέον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός της ηγεσίας της Συγγρού στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Γι’ αυτό και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το κόμμα σε ετοιμότητα, προκειμένου να εδραιώσει την πεποίθηση ότι το ευρωπαϊκό μέτωπο είναι προνομιακό γήπεδο της Ν.Δ. και να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση της Συγγρού για έξοδο από την κρίση.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής της παραμονής της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παίζοντας στο γήπεδο της Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί αφήγημα για να απαντήσει στη νέα πραγματικότητα. Αυτό για την ώρα μεταφράζεται, εκτός από τις στοχευμένες αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις, στην προβολή της εναλλακτικής πρότασης για επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω ενός πενταετούς προγράμματος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης (4%) και ταυτόχρονης συναίνεσης των εταίρων να αποδεχθούν πλεονάσματα της τάξεως του 2%.

Στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι να προτάξει το φιλοευρωπαϊκό της πρόσημο και να γνωστοποιήσει ανά την περιφέρεια το δικό της πρόγραμμα. Σε χθεσινή σύσκεψη βουλευτών της περιφέρειας (ανάμεσά τους οι Κ. Τασούλας, Δ. Σταμάτης, Γ. Καρασμάνης, Κ. Παπακώστα, Γ. Βαγιωνάς) με τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη, τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα και τον διευθυντή της Ν.Δ. Νίκο Παπαθανάση, αποφασίστηκε η διοργάνωση εντός του Ιουνίου εκδηλώσεων σε συνεργασία με τις νομαρχιακές επιτροπές ανά την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις έχουν στόχο να αναδείξουν το πρόγραμμα της Ν.Δ., με αιχμή ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο αυθεντικός εκφραστής του μεταρρυθμιστικού χώρου και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Το ίδιο στίγμα επιδιώκει να δώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με την Αγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Λουξεμβούργο, συνάντηση στην οποία αναμένεται να διαγνωσθούν και οι διαθέσεις των ομολόγων του της συντηρητικής οικογένειας για το γεγονός ότι η Ν.Δ. καταψήφισε τα μέτρα στη Βουλή.

Από τη Ν.Δ. προχώρησαν, επίσης, χθες σε παρέμβαση για την κατάσταση στη δικαιοσύνη με επίκαιρη επερώτηση που υπογράφεται από τον κ. Μητσοτάκη και σύσσωμη την Κ.Ο. του κόμματος. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, επερωτάται από τη Ν.Δ. για τη «θεσμική αναστάτωση που προκαλούν οι ατυχείς χειρισμοί και παρεμβάσεις» της κυβέρνησης και κυρίως εκείνες του υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου. Οι βουλευτές της Ν.Δ. μιλούν για παράλυση του θεσμού της Δικαιοσύνης και αλλοίωση των δημοκρατικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, ως ευρωπαϊκού κράτους Δικαίου.
Οκτώ οι υποψήφιοι για την Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.
Οκτώ στα οκτώ χθες για τη Συγγρού, καθώς οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν για τις αιρετές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος –η εκλογή για τις οποίες θα γίνει το Σάββατο από την Πολιτική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει στη Συγγρού υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη– δεν ξεπερνούν τις προβλεπόμενες θέσεις (οκτώ). Οι τέσσερις βουλευτές που υπέβαλαν υποψηφιότητα είναι οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Τραγάκης, Γιώργος Βλάχος και Μαρία Σπυράκη, ενώ στις υποψηφιότητες των μελών της Πολιτικής Επιτροπής για τις τέσσερις θέσεις μη βουλευτών φιγουράρουν τα ονόματα του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της Δήμητρας Λυγερού και του Κωνσταντίνου Κόλλια.

Τούτων δοθέντων, δεν αναμένονται εκπλήξεις, την ώρα που κομματικές πηγές ερμήνευαν το γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν περισσότερες υποψηφιότητες από τις προβλεπόμενες θέσεις ως ένδειξη της κυριαρχίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»