Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση - κρας τεστ με την Ανγκελα Μέρκελ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση - κρας τεστ με την Ανγκελα Μέρκελ

Το ραντεβού με τη Μέρκελ στο Λουξεμβούργο και ο γαλάζιος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του ελληνικού δανειακού προγράμματος

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
Από την πρώτη συνάντησή τους τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες, η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει να μάθει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό. Η αρνητική θέση του δεν έκλεισε τους διαύλους μεταξύ τους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση - κρας τεστ με την Ανγκελα Μέρκελ
      
Η συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, αργά το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο του Κίρτσμπεργκ στο Λουξεμβούργο, αντιμετωπίζεται από τον τρίτο όροφο της Συγγρού ως ένα κρας τεστ για το νέο πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το γαλάζιο μήνυμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως δεκανίκι της κυβέρνησης Τσίπρα είχε ήδη διαβιβασθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το ζητούμενο πλέον είναι οι αντιδράσεις τους στις ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που καλείται να ακολουθήσει η χώρα μας και στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναθεώρηση στόχων και δεσμεύσεων.
Η αποδοχή από την καγκελαρία του αιτήματος για την κατ' ίδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί κατ' αρχάς μια θετική κίνηση από το Βερολίνο, έστω κι αν δεν οδηγήσει σε κοινές θέσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ανγκελα Μέρκελ ήδη από την πρώτη συνάντηση του περασμένου Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες είχε επιδιώξει να ενημερωθεί αναλυτικά για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο σχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η αρνητική θέση Μητσοτάκη είχε τότε διατυπωθεί με κατηγορηματικό τρόπο, αλλά αυτό δεν έκλεισε τους διαύλους της καγκελαρίας με τη ΝΔ.

Αντιθέτως, η σημερινή συνάντηση φανερώνει ότι η Μέρκελ και συνακόλουθα οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες αναγνωρίζουν την ισχύ στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και τις προοπτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη - και θα διατηρήσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Η σημερινή κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, άλλωστε, ήταν η μοναδική που μπήκε στο πρόγραμμα της καγκελαρίου, ανάμεσα στις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ και του δείπνου των ηγετών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.       
               
Η κατ' ιδίαν συνάντηση με τη Μέρκελ εξάλλου αποτέλεσε και βασικό στόχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λουξεμβούργο καθώς αναγνωρίζει ότι ο δικός του σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα του ελληνικού δανειακού προγράμματος δεν έχει προοπτικές επιτυχίας εάν πέσει πάνω στο τείχος του Βερολίνου. Εντός των συνόρων ο νέος στόχος είναι γνωστός και συνδέεται με τους επιβαλλόμενους δημοσιονομικούς στόχους και τις συζητήσεις που ξεκινούν για μια τελική συμφωνία ως προς τη διευθέτηση του χρέους. Από το πρόεδρο της ΝΔ επιδιώκεται πλέον να γίνουν εγκαίρως κοινωνοί της γαλάζιας πρότασης και οι εταίροι, ώστε να υπάρχει και μια προεργασία εάν η πρόταση κατατεθεί και επισήμως στο τραπέζι.
Στην πραγματικότητα, το μήνυμα Μητσοτάκη προς εταίρους είναι ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και τα νέα προαπαιτούμενα μπορεί να άρχισαν με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ολοκληρωθούν μαζί της, ακόμη κι αν οι αποφάσεις ληφθούν πριν από το 2018. Συνεπώς, θέση στη συζήτηση θα πρέπει να έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει απέναντι στη Μέρκελ τις ενστάσεις τους για τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% σε πολυετή ορίζοντα. Οπως και το ΔΝΤ, θεωρεί το στόχο ανέφικτο. Οι δικές του επιφυλάξεις, ωστόσο, δεν θα προβληθούν στη συζήτηση με τη Μέρκελ μόνο σε μια οικονομική βάση, αλλά και με πολιτική στόχευση: ο Κυριάκος θέλει πρωτίστως να αντιληφθεί η Μέρκελ ότι ο συνομιλητής της προβάλλει τις ίδιες θέσεις εντός και εκτός συνόρων και δεν εξαρτάται η στάση του από το ακροατήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει στην καγκελάριο και την πρόταση για μείωση των επιβαλλόμενων πλεονασμάτων στο 2% ετησίως, με δέσμευση της Αθήνας για ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4% τουλάχιστον σε βάθος πενταετίας. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η πρόταση θα αρχίσει να συζητείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τότε θα ανοίξει ο δρόμος και για μειώσεις των φορολογικών βαρών, που επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία.      
     
Τι ζήτησε ο Πούτιν
Οι ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που καλείται να σηκώσει η ελληνική κοινωνία προβλήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις πρόσφατες συναντήσεις του στο Παρίσι (με Εμανουέλ Μακρόν, Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία), ενώ βρήκαν θέση και στη μεταμεσονύκτια συζήτηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Παρασκευή. Τη συνάντηση είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν και δεν είθισται να συναντά ηγέτες της αντιπολίτευσης στα επίσημα ταξίδια του - κίνηση που επίσης ερμηνεύεται από την Συγγρού ως απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αντιληφθεί ότι στις επαφές με την Αθήνα δεν μπορούν να παρακάμψουν την αξιωματική αντιπολίτευση.
         
Ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει η ΝΔ και οι βουλευτές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ελληνορωσική συνεργασία, ενώ μνημόνευσε τις στενές σχέσεις που επιδίωκαν με τη Μόσχα οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη - ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»