Η Goldman Sachs στο Μαξίμου

Η Goldman Sachs στο Μαξίμου

3
εκτύπωση  

Εκπρόσωποι της Goldman Sachs μπαινοβγαίνουν, όπως πληροφορούμαι, το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου. Εχουν συναντήσεις και πολύωρες συζητήσεις με τον Νίκο Παππά για το πώς θα προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και πώς θα αξιοποιήσουν ορισμένα από τα «ασημικά», τα οποία συμφωνήθηκαν με το λεγόμενο υπερταμείο. Ας μην ξεχνάμε, όπως εγκαίρως σας είχα ενημερώσει, ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που οργάνωσε και εκτέλεσε την επίσκεψη του κ. Παππά στις ΗΠΑ με τις σημαντικές συναντήσεις που είχε. Ο κυνισμός των κυβερνώντων είναι τέτοιος που μπορούν ακόμη και να κάνουν δουλειές με την πρέσβειρα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, την Goldman Sachs, την οποία κατηγορούσαν για τα δεινά που επέφερε στις οικονομίες πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τώρα φαίνεται πως επιδιώκουν αγαστή συνεργασία μαζί της.
nnn
Τον συντονισμό της δραστηριότητας της εταιρείας αυτής μου λένε ότι έχει αναλάβει ο Χάρης Ηλιάδης, ο οποίος έχει έδρα στο Λονδίνο, αλλά συχνά βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών οίκων. Είχε και μία συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη. Να σημειώσω ότι πελάτες της Goldman Sachs είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, κυβερνήσεις χωρών, αλλά και ιδιώτες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα στον χώρο της οικονομικής διαχείρισης των ΗΠΑ. Παρά ταύτα, πολλοί σήμερα διεθνείς αναλυτές είναι εκείνοι που καταλογίζουν στην εταιρεία αυτή (που εμπιστεύεται τώρα το Μαξίμου) τις μεγαλύτερες ευθύνες για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Γιατί χαίρεται ο κόσμος;
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας και αισιοδοξίας μετά το Eurogroup. Ετσι τουλάχιστον δείχνουν προς τους συνομιλητές τους, προφανώς για να το μεταφέρουν προς τα έξω. Λένε ότι όλα θα έχουν τελειώσει ως τα μέσα Ιουνίου, ότι τότε θα εισπράξουμε την πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, ότι ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μοιράσει αρμοδιότητες για τις 100 πρώτες ημέρες της ανάπτυξης. Λένε ακόμη πως έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην υπολογίζουν εφέτος καλοκαίρι, επειδή τους περιμένουν πολλά νομοσχέδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν γνωρίζω από πού πηγάζουν αυτή η αισιοδοξία και ο πανηγυρισμός. Μάλλον για εσωτερική κατανάλωση προσφέρονται. Γιατί, όπως λένε οι τροϊκανοί, ο Αλ. Τσίπρας έχει ακόμη δρόμο να διαβεί. Θα περάσει από ψιλό κόσκινο το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα τον έχουν υποβάλει σε μια διαρκή διαδικασία αυστηρής επιτήρησης. Με την πρώτη ευκαιρία θα του τραβήξουν το χαλί. Τους έκανε τη δουλειά και αν νιώσουν ότι δεν τραβάει άλλο, θα ψάξουν για εναλλακτική λύση και θα τον παρατήσουν. Ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά. Τα έκαναν, αν θυμάστε, οι τροϊκανοί και στους προηγούμενους.

Η λαχτάρα για τον Πούτιν
Ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του ορθόδοξου αδελφού Βλαδίμηρου Πούτιν ήταν το Αγιον Ορος, για να συμμετάσχει στις τελετές για τα 1.000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού, και όχι βεβαίως, όπως το Μαξίμου θέλει να παρουσιάσει, για να προσφέρει στήριξη. Το είδατε άλλωστε και από τις δηλώσεις και γενικά από τη στάση του κ. Πούτιν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Δεν φαινόταν ότι προσπαθούσε για νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις. Και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν δόξη και τιμή ήταν δευτερευούσης σημασίας, αν εξαιρέσει κανείς τη συμφωνία για τον τουρισμό. Αλλά ποιος αλήθεια δεν θυμάται ότι πέρυσι τέτοιες ημέρες, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αντιγερμανική υστερία (κυρίως έναντι του κ. Σόιμπλε), ο σύντροφος Βλαδίμηρος ήταν στις πρώτες επιλογές του Πρωθυπουργού... Μήπως ξεχνιέται οΠαναγιώτης Λαφαζάνης (πρωτοκλασάτο τότε στέλεχος της «πρώτης φορά αριστερής κυβέρνησης») που τραβολογούσε τον κ. Τσίπρα στη Μόσχα, όπου υποτίθεται ότι ο ρώσος πρόεδρος θα του προσέφερε 5 δισ. ευρώ; Και πόσο χρειαζόταν αυτά τα 5 δισ. ευρώ. Προφανώς για να τα έτριβε στα μούτρα της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε και να τους έλεγε ότι δεν τους χρειαζόταν πια. Ηταν τέτοια η λαχτάρα που ακόμη και η «Αυγή» πανηγύριζε προκαταβολικά. Τελικά έπειτα από όλους αυτούς τους πανηγυρισμούς, η κυβέρνηση κατέληξε στην αγκαλιά της Μέρκελ.
nnn
Αν και στο πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου Πούτιν, αυτό που δόθηκε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου και από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφερόταν ότι ο ρώσος πρόεδρος θα συναντήσει μόνον τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ της Παρασκευής είδα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να κατηφορίζει προς το Καβούρι. Μου είπε ότι επρόκειτο να συναντήσει στο ξενοδοχείο του τον κ. Πούτιν. Τι είχε συμβεί; Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μόλις επέστρεψε ζήτησε να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο. Το αίτημά του έγινε αμέσως δεκτό: «Είναι στρατηγικός μας εταίρος, πώς να μη συναντηθώ μαζί του» έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κόντευαν μεσάνυχτα της Παρασκευής και ο κ. Πούτιν βρισκόταν ακόμη στο Βυζαντινό Μουσείο μαζί με τον κ. Τσίπρα.
nnn
«Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν επισκέπτεται μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον υποδέχονται... F-16» λέει με υπερηφάνεια ο Π. Καμμένος που τον καλωσόρισε στο αεροδρόμιο. Και επειδή ο Πάνος πάντα θέλει να εντυπωσιάζει, μπήκε στο Google, βρήκε πώς λέγεται στα ρωσικά «καλώς ήρθατε στην ορθόδοξη χώρα μας, κύριε Πρόεδρε», το έγραψε σε ένα χαρτάκι με ελληνικούς χαρακτήρες, το αποστήθισε καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο και το ξεφούρνισε στον έκπληκτο Πούτιν.
nnn
Δεν ξέρω αν ο ρώσος πρόεδρος, οι υπουργοί που τον συνόδευαν ή ο επικεφαλής της GazpromΑλεξέι Μίλερ (ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Ρωσίας που έχει έρθει αρκετές φορές στην Αθήνα χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα) αξιοποίησαν την παραμονή τους σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία στο Καβούρι, στη Βουλιαγμένη και στο Λαγονήσι. Λέτε να έκαναν και καμιά βουτιά στο απέραντο γαλάζιο;

Οι Αζέροι και το... γαλάζιο
Για να διαπιστώσετε πόση σημασία δίνουν όλοι αυτοί οι επίσημοι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης στο Αιγαίο και στις βουτιές στα καταγάλανα νερά του, δείτε τι έπραξαν δύο υπουργοί από το Αζερμπαϊτζάν που βρέθηκαν στην Αθήνα για επίσημες συνομιλίες. Ηταν οι υπουργοί Υγείας και Τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι προσήλθαν στις συνομιλίες που είχαν την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών φορώντας κάτω από τα κοστούμια τους τα... μαγιό τους. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή μετά την υπογραφή της συμφωνίας ήταν προγραμματισμένο γεύμα στο Μουσείο Μπενάκη, πλην όμως οι αζέροι υπουργοί ζήτησαν από τους οδηγούς των κρατικών αυτοκινήτων που τους διατέθηκαν να μην τους πάνε στο Μουσείο Μπενάκη, αλλά κατευθείαν στο αεροδρόμιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας ανησύχησε και τους ρώτησε εάν τους ενόχλησε κάτι και φεύγουν έτσι ξαφνικά για το αεροδρόμιο. Οι Αζέροι απάντησαν: «Ολα μια χαρά, απλώς έχουμε κανονίσει να πάμε για weekend στη Σαντορίνη να κάνουμε και κανένα μπανάκι».

Το δούλεμα του Σόιμπλε
Οι έλληνες υπουργοί Οικονομικών τα τελευταία χρόνια που είχαν την ατυχία να συνδιαλέγονται με τον κ. Σόιμπλε πάθαιναν τα εξής: Πρώτα τους... σκίζει έως ότου υποταχθούν στη θέλησή του και εν συνεχεία, όταν το πετυχαίνει αυτό, τους λέει και καμιά καλή κουβέντα.
nnn
Τελευταίο θύμα του ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Αφού του έβγαλε την πίστη, του τα πήρε όλα και δεν του έδωσε σχεδόν τίποτα, βγήκε και δήλωσε όλο συγκατάβαση ότι έχει καλή συνεργασία με τον Ευκλείδη. Τον οποίον βεβαίως-βεβαίως τιμά και υπολήπτεται.
nnn
Και να ήταν μονάχα αυτό; Προέτρεψε και τους γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Ε, πώς να το κάνουμε, έχει και το δούλεμα τα όριά του.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc