πολιτικοι διαξιφισμοί σε καθε επίπεδο

Σαββατοκύριακo
20-21  Αύγουστος 2016
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2162RSS FEED
Μερικής απασχόλησης μία στις δύο προσλήψειςΠολιτικοί διαξιφισμοί σε κάθε επίπεδο
20/08/2016
Με την άνοδο του υδράργυρου, ανεβαίνει ξανά και το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ρίχνουν τα «πυρά» τους στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς της σε θέματα πάσης φύσεως.
Τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν να προετοιμάζονται για την επερχόμενη «λαίλαπα» του φθινοπώρου, που αναμένεται να πλήξει όπως πάντα τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, με πρωταγωνιστές επιχειρήσεις και συνταξιούχους.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων με στενούς του συνεργάτες και μέλη της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και τρέχοντα ζητήματα.
Η πορεία της οικονομίας, αλλά και ο προγραμματισμός εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Παράλληλα, ζητήματα για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στη χώρα.
Μετά τους… πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αύξηση της απασχόλησης, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2016 δείχνουν την παγίωση της επικράτησης των προσλήψεων με ελαστική και υποαμειβόμενη απασχόληση, κυρίως νέων έως 29 ετών.
Συγκεκριμένα, από τις 201.793 προσλήψεις το 54,16% αφορούσε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας («Εργάνη») φαίνεται η επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με χαμηλές αμοιβές, ενώ οι επιχειρήσεις υπό το βάρος της αύξησης του μη μισθολογικού κόστους, απολύουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους για να προσλάβουν μικρότερους και κατά κύριο λόγο φθηνότερους.
Σε 201.793 προσλήψεις τον Ιούλιο, με μερική απασχόληση ήταν το 38,87% ή 78.432 θέσεις, ενώ το 15,29% ή 30.859 θέσεις αφορούσαν εκ περιτροπής εργασία. 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»