Μην μας πιασει στον υπνο ο Ερντογάν....

Μην μας πιάσει στον ύπνο ο Ερντογάν...

1
εκτύπωση  

Οι νέες απειλές Ερντογάν ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει τη βίζα για τους τούρκους πολίτες δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό,προοιωνίζονται δυσάρεστες καταστάσεις και πάλι για την Ελλάδα.Οι συνεχείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του τούρκου ηγεμόνα, οι διαρκείς επιθέσεις στηνΕυρώπη και τις ΗΠΑ και το πολύ πιθανό ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, προδιαγράφουν ότι η ευρύτερη περιοχή μας μπαίνει ξανά σε ένα κύκλο αστάθειας.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατούν ως τώρα οι ευρωπαίοι απέναντι στις ακραίες πρακτικές του Ερντογάν ,είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο σε αυτές τις συνθήκες να απελευθερώσουν το καθεστώς της βίζας. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν το φθινόπωρο να ξαναζήσουμε μια ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.Ήδη οι ροές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η κατάσταση στα Hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας  στα νησιά είναι ασφυκτική.

Με την κυβέρνηση να μην μπορεί να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα μετά το κλείσιμο των συνόρων,με την οικονομία των νησιών να έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα,είναι αδύνατον να διανοηθεί κανείς τι θα συμβεί ,αν επαναληφθεί το κύμα του περυσινού φθινοπώρου. Με το κλίμα ξενοφοβίας να διογκώνεται καθημερινά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις,μια επανάληψη του περυσινού φαινομένου θα είναι πραγματικός εφιάλτης.

Πριν ξεσπάσει μια τέτοια πιθανή θύελλα η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί. Αντί να ασχολείται με συγκυριακά μικροκομματικά παιγνίδια για εσωτερική κατανάλωση, χρειάζεται να χαράξει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική .Αλίμονο αν περιμένει να υλοποιήσει τις απειλές του ο Ερντογάν για να αρχίσει να τρέχει πάλι πίσω από τις εξελίξεις.Πρέπει από τώρα να αναζητήσει συμμαχίες, να θέσει το θέμα στην Ευρώπη και να απαιτήσει μηχανισμούς προστασίας και στήριξης.

Πριν αρχίσουν να πνίγονται πάλι πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου να απαιτήσει την πλήρη εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων,την ενεργοποίηση της Frontex  και όποιων άλλων δυνάμεων  είναι διαθέσιμες.Με την Τουρκία σε ένα καθεστώς αστάθειας και με ένα  Ερντογάν ανεξέλεγκτο,δεν μπορεί κανείς να κοιμάται ήσυχος...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»