γερμανόφωνος τύπος: Δύσκολοκομματικό συνέδριο για τον Τσίπρα

Γερμανόφωνος Τύπος: Δύσκολο κομματικό συνέδριο για τον Τσίπρα

Καλείται να υπερασπιστεί την πολιτική λιτότητας με ασκήσεις διαλεκτικής τέχνης
Γερμανόφωνος Τύπος: Δύσκολο κομματικό συνέδριο για τον Τσίπρα
Share
εκτύπωση  

O πρωθυπουργός καλείται να υπερασπιστεί την πολιτική λιτότητας κάνοντας ασκήσεις διαλεκτικής τέχνης, υποστηρίζει η αυστριακή der Standard. Ελλείψεις στην μεταναστευτική πολιτική καταλογίζει στην Ελλάδα η Handelsblatt.



Το πολυήμερο κομματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αφορμή σε σχολιαστή του γερμανόφωνου τύπου να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του για το κόμμα, τον αρχηγό του και πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και την ταλαιπωρία των Ελλήνων που μετά από 7 χρόνια κρίσης και πολλών κυβερνήσεων έχουν πια κουραστεί.

Ασκήσεις διαλεκτικής τέχνης 

«Η λέξη υπομονή έχει γίνει ελληνική αρετή» σημειώνει με νόημα ο αρθρογράφος της αυστριακής der Standard για να αναφέρει σε άλλο σημείο ότι το 86% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση πιστεύει ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση. «Ο Τσίπρας ξεκινά σήμερα ένα πολυήμερο κομματικό συνέδριο με ένα συρρικνωμένο κυβερνών κόμμα», υποστηρίζει.

«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που τον Αύγουστο του 2015 το εγκατέλειψαν οι πολέμιοι των μνημονίων και οι θιασώτες του Grexit και ο πρωθυπουργός συνεχώς ανέβαλε αυτό το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε κενή θήκη. Από τα πολλά κομματίδια, όπως οι οικολόγοι μαρξιστές, οι τροτσκιστές και οι μεταρρυθμιστές κομμουνιστές, έχει απομείνει μόνο ο Συνασπισμός, εκείνος ο αριστερός πυρήνας, που ηγείτο ο Τσίπρας πριν προχωρήσει σε εκλογική σύμπραξη των δυνάμεων του αριστερού χώρου. Το συνέδριο που θα γίνει στις εγκαταστάσεις σταδίου νότια των Αθηνών απαιτεί από τον πρωθυπουργό μια τεράστια προσπάθεια διαλεκτικής τέχνης. Δηλαδή πως απορρίπτει κανείς την πολιτική λιτότητας, αλλά παρόλα αυτά την ακολουθεί για να αποδείξει ότι αποτυγχάνει επιδιώκοντας παράλληλα την επιτυχία της», γράφει χαρακτηριστικά ο αυστριακός δημοσιογράφος.

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος υπενθυμίζει τα 300 εκ. ευρώ που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2017 για την ανακούφιση των αδύναμων οικονομικά οικογενειών. «Το ποσό 'ξεθωριάζει' σε σύγκριση με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεως που θα πλήξουν και πάλι του χρόνου τους Έλληνες εργαζόμενους» σημειώνει.

"Σε κίνδυνο η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας" λόγω Ελλάδας 

Στο άλλο μεγάλο θέμα, το μεταναστευτικό, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αφιερώνει μακροσκελές άρθρο, στο οποίο οι δύο ανταποκριτές στην Αθήνα αποφαίνονται ότι η Ελλάδα δεν καταφέρνει να απελάσει ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών πίσω στην Τουρκία. «Συνήθως όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας υφίσταται επικρίσεις από τους εταίρους του, έχουν να κάνουν με το ύψος του χρέους και την έλλειψη μεταρρυθμιστικού ζήλου», υποστηρίζουν. «Στο επόμενο συμβούλιο κορυφής θα υποστεί και πάλι κριτική, αυτή τη φορά για έλλειψη προόδου σε έναν άλλο τομέα, το μεταναστευτικό. Με ανησυχία παρακολουθούν οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει επαρκώς τις δεσμεύσεις της από τη συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το πακέτο και τον πυλώνα της στρατηγικής της Μέρκελ και την Κομισιόν» διαβάζουμε στο άρθρο. Οι αρθρογράφοι επικαλούνται ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος αποκαλύπτει ότι στο επόμενο συμβούλιο κορυφής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα παρουσιάσουν κατάλογο με σημεία που η Ελλάδα αστόχησε. «Η μεγάλη ανησυχία είναι μήπως μαθευτεί ανάμεσα στους Σύρους ότι ο κίνδυνος να απωθηθούν πίσω στην Τουρκία είναι μικρός και αυτό παρακινήσει περισσότερους να έρθουν στα νησιά» αναφέρει ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος στη γερμανική εφημερίδα.

Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν πως το ότι δεν έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων οφείλεται στους ελέγχους που γίνονται από την τουρκική πλευρά περιγράφοντας τις δυσκολίες, αφενός της ΕΕ στην υλοποίηση της συμφωνίας και αφετέρου της ελληνικής πλευράς, μεταξύ άλλων λόγω του ότι πολλοί δικαστές δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ειρήνη Αναστασοπούλου

Με δεδομένο το δημοσκοπικό τέλμα του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- απόρροια, μεταξύ άλλων, των «πολλών ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων»- ο αρθρογράφος της Badische Zeitung εκτιμά ότι «στο συνέδριο ο Τσίπρας ενδέχεται να ακούσει γι΄ αυτό το λόγο κριτική. Κανείς όμως δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ανοιχτά τον ηγετικό του ρόλο. Διότι οι σύντροφοι γνωρίζουν: χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ως πόλο έλξης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τίποτα. Από την ημέρα που ανέλαβαν της εξουσία, ο 42χρονος πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν βιώσει μια επώδυνη διαδικασία μάθησης. Μετά από μια εξάμηνη διελκυστίνδα με τους πιστωτές, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να καταθέσει τα όπλα τον Ιούνιο του 2015 και να υπογράψει ένα τρίτο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία για τη χώρα του δανειακή βοήθεια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδύνευσε τότε να καταρρεύσει, γράφει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στη συνέχεια στη διάσπαση του κόμματος που όμως δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία νίκης του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ο Αλ. Τσίπρας και το πελατειακό κράτος


Εντούτοις, όπως σημειώνει προς την εφημερίδα και ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, σύμβουλος του Think Tank Macropolis: «Ο Τσίπρας δεν έχει να επιδείξει κάποιο success story, για παράδειγμα στο θέμα του κουρέματος του χρέους, στην οικονομική ανάκαμψη ή στη μείωση της μαζικής ανεργίας». Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει η Badische Zeitung.
«Ως πόλος έλξης ο Τσίπρας καθορίζει την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο το δρόμο αυτό δεν ακολουθούν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.Η συγκροτηθείσα το 2004 από σταλινιστικές, τροτσκιστικές, μαοϊστικές και αριστερές σοσιαλιστικές ομάδες εκλογική συμμαχία δεν αποτελεί ακόμη κόμμα με την ευρωπαϊκή έννοια του όρου. Οι μεμονωμένες ομάδες έχουν το δικό τους πολιτικό βίο. Αυτό θα φανεί και στο κομματικό συνέδριο».
Το ότι το πολιτικό αυτό συνονθύλευμα διατηρείται ακόμη ενωμένο οφείλεται πρωτίστως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «εξασφαλίζει σε άξιους συντρόφους από όλες τις συνιστώσες, θέσεις και θεσούλες στο δημόσιο. Πρόκειται για τις περιβόητες ελληνικές πελατειακές σχέσεις, μια παράδοση την οποία προφανώς δεν θέλει να σπάσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ». Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»