Η βΡΕΤΑΝΊΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ............

Η Βρετανία θα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα μετά το Brexit

Ομιλία έκπληξη του βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα
Η Βρετανία θα είναι πιο κοντά στην Ελλάδα μετά το Brexit
Share
εκτύπωση  

Ηταν μια ομιλία έκπληξη αυτή που πραγματοποίησε ο βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζων Κίττμερ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Τετάρτη το βράδυ, σε εκδήλωση της Κίνησης «Ρεύμα». Οχι τόσο επειδή  ο πρεσβευτής χειρίζεται άριστα την ελληνική γλώσσα, όσο για το γεγονός ότι στάθηκε για το τι θα συμβεί στις σχέσεις Ελλάδας- Βρετανίας με το Brexit.


Δεν θέλησε να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική γλώσσα για να ωραιοποιήσει το ζήτημα αλλά  μίλησε απλά όχι ως διπλωμάτης αλλά ως ένας φίλος της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνον καθησυχαστικός ότι δηλαδή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αντιθέτως, όπως είπε, θα ενισχυθούν, οι συνθήκες ζωής και επιχειρηματικότητας για τους Ελληνες που βρίσκονται στην Βρετανία καθώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να επισημάνει και τη ψύχραιμη στάση της ελληνικής κυβερνήσεως στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σ΄ένα ακροατήριο αποτελούμενο κυρίως από επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων (ε.α) καθώς και στελέχη επιχειρήσεων, ο βρετανός πρεσβευτής (ο οποίος μετατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Φόρεϊν Οφις και αποχωρεί από τη χώρα μας- με λύπη όπως τόνισε) διαβεβαίωσε ότι οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις θα διασφαλισθούν και θα επιδιώξουμε, όπως τόνισε πολύ πιο ισχυρές σχέσεις και στην Οικονομία και στο εμπόριο και στον αμυντικό τομέα.
Αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι είναι ένα από τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας. Και έφερε ως παράδειγμα τις επισκέψεις  που έκανε με την τοποθέτησή του στην χώρα μας σε επιχειρήσεις (στην αρχή σε επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων). Ενας επιχειρηματίας κάποια στιγμή του είπε πως είναι σπάνιος άνθρωπος που ως διπλωμάτης επισκέπτεται επιχειρήσεις, αφού εδώ και μια δεκαετία κανένας υπουργός ή πολιτικός δεν τις επισκέφθηκε. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναδείξουν την επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι υπάρχει πλούτος επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, πλούτος ιδεών και φιλοδοξίας, ζητώντας τους παράλληλα να είναι εξωστρεφείς.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με την εκδήλωση αυτή τέθηκαν παράλληλα οι αρχές και οι αξίες του «Ρεύματος». Οπως ανέφερε ο Αθ. Σκορδάς (πρώην υπουργός και ο έχων την πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή) έχει συσταθεί αυτός ο φορέας για να δείξει την ανησυχία των μελών του για την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, να εκπονήσει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αναλαμβάνει δράση, ψάχνει νέες δομές, νέα πρόσωπα με στόχο να πιέσει το σύστημα για να γίνει πιο παραγωγικό: «Σήμερα, όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη και δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις επόμενες γενιές. Το αναπτυξιακό πρότυπο που έφερε την Ελλάδα ως τον 21ο αιώνα- κι ήταν κυρίως πρότυπο οικονομικής μεγέθυνσης και όχι ποιοτικής ανάπτυξης- κατέρρευσε με πάταγο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς. 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»