to par;apono tvn prvhn


Το παράπονο των πρώην

Share2
εκτύπωση  

Μου έχουν επισημάνει, και σας το μεταφέρω, ότι απουσίαζαν από το δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου προς τιμήν του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσοι είχαν διατελέσει πρωθυπουργοί. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έλαβαν πρόσκληση οι Αντ. Σαμαράς, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Π. Πικραμένος, Λουκάς Παπαδήμος ενώ, όπως έμαθα, ο Κ. Καραμανλής είχε δηλώσει πως δεν επιθυμεί να παραστεί... Αφήστε που, όπως έμαθα, ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλο παράπονο, επειδή ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός που είχε συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο...
nnn
Το πρόσχημα της μη πρόσκλησης των πρώην πρωθυπουργών ήταν ότι επρόκειτο περί επίσκεψης εργασίας και ουχί περί επίσημης. Κάτι βέβαια που δεν συμβιβάζεται με τα ατέλειωτα μέτρα κόκκινου χαλιού που στρώθηκαν στην Ηρώδου Αττικού για την υποδοχή του απερχόμενου πλανητάρχη, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τις τιμές που αποδόθηκαν από την προεδρική φρουρά.
nnn
Επίσης ένας καλός παρατηρητής μού επισήμανε ότι απουσίαζαν από το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο οι έλληνες τραπεζίτες, παρότι το θέμα του χρέους είναι αμιγώς τραπεζικό. Ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά ούτε κάποιος από τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχαν προσκληθεί. Αντιθέτως, προκάλεσαν εντύπωση οι χρηματιστές και οι κεφαλαιούχοι που μετείχαν στο δείπνο, όπως ο διακεκριμένος για τις σχέσεις του με τον Τζορτζ Σόρος, Στέλιος Ζαβός. Τώρα, τι σημαίνουν αυτά τα προσκλητήρια, τα αφήνω στην κρίση σας.

Γκρίνιες για τους «σκιώδεις»
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κυρ. Μητσοτάκη να συνειδητοποιήσει ότι ένας ανασχηματισμός, έστω και σκιώδης, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήθελε να επιλύσει. Κι ας είναι ένας «πεφωτισμένος ανασχηματισμός», αφού τον ανακοίνωσε μόλις επέστρεψε από το Αγιον Ορος. Και τούτο γιατί, μόλις τον ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Παρασκευής, άρχισαν οι γκρίνιες, όχι τόσο αυτών που έμειναν απ' έξω (δηλαδή μόνον του Αθ. Δαβάκη), αλλά αυτών που άλλο σκιώδες υπουργείο περίμεναν, κι άλλο έλαβαν, οι περισσότεροι μη γνωρίζοντας γιατί. Βεβαίως, για να πνίξουν τον πόνο τους άρχισαν να κατασκευάζουν ένα σωρό σενάρια, δοξάζοντας τις ικανότητές τους, έστω κι αν έχουν υποβαθμιστεί...
nnn
Πάρτε για παράδειγμα τον πρώην πρύτανη και συντονιστή στο Παιδείας Θ. Φορτσάκη, που έγινε αναπληρωτής τομεάρχης στο Οικονομικών με σκιώδη υπουργό τον Χρ. Σταϊκούρα. Ή την αδελφή του προέδρου, Ντόρα Μπακογιάννη, μέχρι πρότινος «τομεάρχη Εξωτερικών», η οποία από το Πεκίνο όπου βρισκόταν έλεγε ότι πήρε το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ήθελε εδώ και καιρό, για να βρίσκεται (όπως έλεγε) κοντά στους πολίτες και στα προβλήματά τους. Μάλλον όμως δεν της πολυάρεσε η τοποθέτηση του Β. Κικίλια στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με την αναμενόμενη προβολή που θα έχει, επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο κ. Κικίλιας εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτήν. Το ίδιο θα σκέφτηκε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, που από «τομεάρχης Ανάπτυξης» αναβαθμίστηκε, όπως λέει, σε σκιώδη υπουργό Πολιτισμού, αλλά το μυαλό της το έχει και αυτή στον κ. Κικίλια, αφού εκλέγονται και οι δύο στην Α' Αθηνών. Εκείνο που έμαθα ότι αφήνει η Ολγα να διαρρεύσει είναι ότι με τη νέα τοποθέτησή της στο Πολιτισμού, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού (νομίζει ότι θα ενωθούν τα δύο αυτά υπουργεία) στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Πάλι καλά, που λέει αυτό το «κατά πάσα πιθανότητα». Τις υπενθυμίζω ωστόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι τοποθετήσεις στη σκιώδη κυβέρνηση δεν έχουν καμιά σχέση με την κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εάν βεβαίως κερδίσει τις εκλογές.
nnn
Αυτά τα σβήσε-γράψε που συμβαίνουν σε κάθε ανασχηματισμό έως την τελευταία στιγμή, φέρνουν καμιά φορά κωμικά αποτελέσματα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, φέρ' ειπείν, που τοποθετήθηκε ως σκιώδης υπουργός Αμυνας, χαιρόταν επειδή θα έχει απέναντί του τον Πάνο Καμμένο (με τον οποίο εδώ και καιρό ανταλλάσσουν αγωγές, μηνύσεις και εξώδικα στα Δικαστήρια) και έτσι θα μπορεί να κάνει πιο επιθετική αντιπολίτευση στο Αμυνας. Αλλά πάνω στη χαρά του δεν είδε ότι η επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ δεν τον αναφέρει πλέον ως αντιπρόεδρο του κόμματος (ενώ τον έτερο αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη τον αναφέρει ρητά) και τον έζωσαν προς στιγμήν τα φίδια. Και επειδή ένας Αδωνις δεν σηκώνει τέτοιες ασάφειες στις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος, τι έκανε νομίζετε; Εξέδωσε μόνος του ανακοίνωση (μέσω Διαδικτύου) δηλώνοντας ότι είναι και σκιώδης υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ και όχι όπως ο κ. Χατζηδάκης, που είναι μόνον αντιπρόεδρος.
nnn
Είναι και ο Χρ. Κέλλας, ιατρός, τομεάρχης έως τώρα στο Υγείας, (ένας γαλάζιος «αντι-Πολάκης» - όπως έλεγε) που ο πρόεδρος της ΝΔ τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, αλλά για να τον τιμήσει περισσότερο τον έριξε στο Παιδείας ως αναπληρωτή της Νίκης Κεραμέως. Ο κ. Κέλλας ακόμα διερωτάται τι σχέση έχει με την Παιδεία. 'Η ο Χ. Αθανασίου, που βρέθηκε ξαφνικά αναπληρωτής του Ι. Πλακιωτάκη στο Ναυτιλίας, κάνοντας τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή να αναπηδήσει από χαρά λέγοντας ότι μαζί θα δαμάσουν τα κύματα. Υπήρξαν, όπως συμβαίνει στους ανασχηματισμούς, και οι τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής. Για να μη μείνει έξω η εκ Σερρών ορμώμενη Φωτεινή Αραμπατζή (που όντως έμενε), την τοποθέτησαν βιαστικά δεύτερη αναπληρώτρια στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ απολάμβανε εδώ και μήνες την πρωτοκαθεδρία στον Τουρισμό. Να μην ξεχάσω και την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία πανηγυρίζει γιατί έγινε «σκιώδης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής». Λέει ότι έως τώρα ήταν «υφυπουργός» αρμόδια για το ΕΣΠΑ, με «υπουργό» την Ολγα Κεφαλογιάννη, και τώρα αναβαθμίστηκε σε «υπουργό» χωρίς κανέναν «υφυπουργό» ή «αναπληρωτή υπουργό» και θα είναι απέναντι στον Ν. Παππά, τον σημαντικότερο, όπως νομίζει, υπουργό του Αλ. Τσίπρα. Οπως και να έχει το πράγμα, με τον εσωκομματικό ανασχηματισμό, απλώς έγινε ένα ανακάτεμα της τράπουλας, προφανώς για να βολευτούν όλοι, κι ας λένε επισήμως στο κόμμα ότι έγινε με εκλογικό επιθετικό προσανατολισμό.

Ο Καμμένος και το «άστρο
Πολλά λέγονται, ακούγονται και γράφονται κατά καιρούς για τις σχέσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο Πάνος Καμμένος πίνει νερό στο όνομα του Αλ. Τσίπρα (και το αντίστροφο). Λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ότι ο Αλέξης έχει άστρο, ότι του βγαίνουν όλα και πως θα είναι μαζί του έως την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος πάντως αναγνωρίζει ότι το μέλλον είναι δύσκολο, ότι η Ευρώπη διαλύεται και ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τέτοιος ενθουσιασμός και τόση πίστη...

Μπράβο ταχύτητα!
Η αξιολόγηση και ο έλεγχος που έγιναν, προκειμένου να ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου που διατηρεί στην Αρτα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, είχαν ορισμένους «όρους», όπως αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στις 11 Νοεμβρίου.
nnn
Συγκεκριμένα, να επανελεγχθεί από τον υπεύθυνο ακτινοπροστασίας και, αν απαιτείται, να βελτιωθεί η ομοιογένεια των λαμβανομένων εικόνων στον αξονικό τομογράφο και να απασχολείται τεχνολόγος ακτινολόγος, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς. Οι όροι θα έπρεπε να εκπληρωθούν σε διάστημα δύο μηνών και η επιτροπή, αφού ενημερωνόταν, θα προχωρούσε στα περαιτέρω.
nnn
Τρεις ημέρες μετά, η επιτροπή αποφασίζει τη χορήγηση της σχετικής άδειας. Η απόφαση, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», δεν συνοδεύεται από πιστοποιητικό επανελέγχου, ενώ η πρόσληψη τεχνολόγου-ακτινολόγου παραμένει εκκρεμότητα που θα επιλυθεί εντός δύο μηνών. Αυτό θα πει ταχύτητα της δημόσιας διοίκησης...

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»