πανεπιστημιακό ασυλο στην πράξη

 
Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πανεπιστημιακό άσυλο στην πράξη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Τ​​ο πιο τραγικό στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο, μετά την επίθεση με μπογιές από φασιστοαυτόνομους σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν οι διάλογοι που ακολούθησαν μεταξύ καθηγητών και παρισταμένων. «Να καλέσουμε την αστυνομία...», ακούγεται κάποιος αλλά κατόπιν συνειδητοποιεί τι είπε και συνεχίζει: «αλλά, σιγά μην μπει η αστυνομία σε πανεπιστήμιο». Ετσι, επειδή δεν υπάρχει μηχανισμός ασφάλειας να παρεμβαίνει στα πανεπιστήμια, διάφοροι τραμπούκοι μπορούν ανενόχλητοι να διακόπτουν μαθήματα, να πετούν μπογιές, αυγά, ζαρζαβατικά σε όποιον δεν γουστάρουν, να επιβάλλουν το δικό τους καθεστώς τρόμου στα ΑΕΙ. Και ο φόβος αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει για να μην γίνονται τέτοιες επιθέσεις στο πανεπιστήμιό του...
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: όπως μεταδίδουν τα βολιώτικα ΜΜΕ, το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα που ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), καθηγητής Στάθης Τσοτσορός, έδινε διάλεξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με θέμα «Διοίκηση σε περιόδους αβεβαιότητας: Ο ενεργειακός τομέας κατά τη μετάβαση στη μετα-πετρελαϊκή εποχή» στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Νεάπολη Βόλου, εισέβαλε μια ομάδα κουκουλοφόρων που έχουν το όνομα «Τερμίτες». Οι τραμπούκοι φώναξαν τις γνωστές ανοησίες για τον καπιταλισμό και για «μίσος ταξικό» (τρομάρα μας!), πέταξαν μπογιές στον κ. Τσοτσορό και τους παρισταμένους και έφυγαν ανενόχλητοι. Oλοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση, μα κλαυσίγελο προκαλεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας ο οποίος διαπίστωσε ότι «είναι αδιανόητο ότι μια φασιστική ομάδα καταλύει με βάρβαρο τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαϊκή λειτουργία... Δεν θα περάσει ο φασισμός, δεν πρέπει η δημοκρατική κοινωνία του Βόλου να επιτρέψει να γυρίσουμε σε εποχές ζούγκλας όπου φασιστικές συμμορίες τρομοκρατούν τη δημόσια ζωή και καταλύουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρύτανη κ. Γιώργου Πετράκου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τοπικούς δημοσιογράφους τι θα κάνει με το κτίριο Παπαστράτου στην παραλία του Βόλου, το οποίο χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των ταραχοποιών, ο πρύτανης πέταξε το μπαλάκι μακριά: «Αυτό είναι άλλο ζήτημα... δεν είναι κάτι που μπορώ να το αντιμετωπίσω μόνος μου, ούτε το πανεπιστήμιο μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του. Τα ζητήματα ασφάλειας δεν είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου» (magnesianews.gr 23.11.2016). Αυτό γεννά ένα ερώτημα: Ποιανού αρμοδιότητα είναι η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας των ΑΕΙ από τους καταπατητές, όταν μάλιστα τη χρησιμοποιούν για έκνομες ενέργειες; Του υπουργείου Παιδείας; Πρέπει να εκδώσει υπουργική απόφαση ο κ. Κώστας Γαβρόγλου για να εκκενωθεί του κτίριο; Του τοπικού διοικητή της αστυνομίας; Των φιλήσυχων πολιτών που πρέπει να πάψουν να είναι φιλήσυχοι και να πάρουν τα στειλιάρια να τους εκδιώξουν; Σε όλα τα πανεπιστήμια υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι και «άβουλοι και μοιραίοι αντάμα» όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.
Σε κάθε κοινότητα ανθρώπων υπάρχουν εγκληματίες, αλήτες, τραμπούκοι. Η εγκληματικότητα, η αλητεία, ο τραμπουκισμός ανθούν μόνο όταν τρωκτικά και τερμίτες πράττουν ανεμπόδιστοι. Ας είναι καλά ο κ. Νίκος Φίλης και η υπόλοιπη (πρώην) ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που επανέφεραν το λεγόμενο «πανεπιστημιακό άσυλο» για να μπορούν οι τραμπούκοι να δρουν ανενόχλητοι, και οι αρμόδιοι να κρύβονται έχοντας προσχήματα του νόμου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc