από την αρχή της κρίσης εως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ..................

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Από την αρχή της κρίσης έως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «Το νησί που φεύγει»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Ο κ. Γ. Παγουλάτος.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αέρας μεταρρυθμιστικής «συστράτευσης» (για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση ενός εκ των ομιλητών) φύσηξε χθες το βράδυ στην κατάμεστη και κατά τα άλλα αποπνικτική αίθουσα του αμφιθεάτρου του 9,84 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου «Το νησί που φεύγει» (εκδόσεις Παπαδόπουλου), μία ανθολογία των κειμένων από τις παραμονές της κρίσης έως την εποχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο πάνελ, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Νίκης Λυμπεράκη, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης και ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης. Στην παρέμβασή του, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για τις κοινές αξίες του φιλοευρωπαϊκού-μεταρρυθμιστικού μετώπου, οι οποίες εκφράζονται στο βιβλίο. Τα κείμενα διέπονται από «συνεπή φιλελεύθερη σκέψη» και «μεταρρυθμιστικό οίστρο», είπε, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Στ. Θεοδωράκης στάθηκε στις κεντρικές θεματικές που αναδεικνύονται στα κείμενα του Γ. Παγουλάτου: η ισχυρή Ευρώπη, το καινοτόμο, ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο, ο φόβος για την κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η μάχη κατά του «τέρατος της αντιμνημονιακής υστερίας».

Ευκαιρία να θυμηθούμε «το πραγματικό χρονολόγιο της κρίσης» αποτελεί το βιβλίο του Γ. Παγουλάτου για τον Ευ. Βενιζέλο. Για τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι είναι η «η μεγαλύτερη αντένδειξη» για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι είναι «αναπόφευκτο» το τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι ο «ηττημένος πολιτικά ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να προσκληθεί μετά τις εκλογές σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Χρ. Χωμενίδης μίλησε για τις «δυνάμεις καθήλωσης» της ελληνικής κοινωνίας και τόνισε, επίσης, τη δυσκολία το μεταρρυθμιστικό μέτωπο να πείσει την κοινωνία. «Είναι πολλοί οι απέναντι», είπε. «Μας χωρίζει ακόμα χάος. Αντιλαμβάνονται τον λόγο μας ως μαστίγιο».

Ο ίδιος ο κ. Παγουλάτος μίλησε για το «νήμα αμοραλισμού» που συνδέει τη «διεθνή των δημαγωγών». Το δίδαγμα από την ανάδυσή της, είπε, είναι «να μην ξεχνάμε τον απλό άνθρωπο, αλλά και να μην τον τροφοδοτούμε με ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας». Επιπλέον όμως, τόνισε, δεν πρέπει να προωθούμε το αφήγημα της θυματολογίας (είναι, είπε, «μέρος της παρακμής» της χώρας και ενίοτε εκφράζεται «σε κορυφαίο πολιτειακό επίπεδο»).

«Είμαστε από τους τυχερούς του κόσμου», τόνισε ο κ. Παγουλάτος, «οι ξένες δυνάμεις συνήθως μας βοήθησαν, κάναμε πολλά λάθη αλλά συνήθως επιλέγαμε σωστά στις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις». Η τύχη μας όμως μπορεί να εξαντληθεί, σημείωσε, «όπως νιώσαμε πολύ το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2015».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»