Πολιτική | 18.08.2010

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν!

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές, το 2009, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται του κόμματος της Μέρκελ

Το SPD έχει ένα οριακό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκετρώνει 32 %. Μαζί με τους Πράσινους, που λαμβάνουν 17 %, θα μπορούσαν πολύ άνετα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ συνεχίζουν να προηγούνται με 30 % έναντι 27 % που λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι, λαμβάνουν μόλις 4 % στην πρόθεση ψήφου .

Στο 20 % οι Πράσινοι

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος των ΠρασίνωνΤα ηγετικά στελέχη του κόμματος των ΠρασίνωνΕντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί για τους Πράσινους, οι οποίοι για πρώτη φορά πιάνουν το 20 %. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, είναι ότι τα δυο μεγάλα κόμματα "παραπρασινίζουν", ότι εντάσσουν δηλαδή ολοένα και περισσότερες πράσινες θέσεις στο προφίλ τους" με αποτέλεσμα να ωθούν μέρος των ψηφοφόρων τους στο πρωτότυπο, δηλαδή στο κόμμα των Πρασίνων.

Η Αριστερά παραμένει την ίδια ώρα σταθερή στο 11 %.

Τα βασικά συμπεράσματα των δυο δημοσκοπήσεων συνοψίζονται στα εξής: Τα ποσοστά του κόμματος της Μέρκελ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι Σοσιαλδημοκράτες ανεβαίνουν μεν, δεν μπορούν όμως να επωφεληθούν όσο θα ήθελαν από την κυβερνητική φθορά, ωστόσο μαζί με τους Πράσινους που πιάνουν ονειρεμένα νούμερα, θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ένα δράμα, τέλος, είναι οι δημοσκοπήσεις για τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι θα πρέπει να ανησυχούν για το εάν μπορούν πλέον να πιάσουν το όριο του 5 % που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

AFPD/DPA/Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»