Οικονομία | 26.02.2008

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας;

Οι εισαγγελικές έρευνες που διεξάγονται στη Γερμανία με στόχο εκατοντάδες προσωπικότητες με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, κάνουν τους τραπεζικούς κολοσσούς της Ελβετίας να ασφυκτιούν.

Παρά την δήθεν αδιάφορη και χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελβετικών Τραπεζών Πιερ Μιραμπό δήλωσε στη Δυτική Ελβετική Τηλεόραση: «πρόκειται για μεθόδους που θυμίζουν γκεστάπο. Δεν πιστεύω όμως ότι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ερευνών και η Ελβετία. Τουλάχιστον δεν έχω προς το παρόν καμία τέτοια πληροφορία.»

Στοχεύει η Γερμανία στην άρση του απόρρητου;

Ήδη ο ελβετικός τύπος άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας: ‘επικίνδυνη αδιαφορία’ επιδεικνύει η κυβέρνηση γράφουν πολλές εφημερίδες, ενώ οι αριστερές θριαμβολογούν χαιρέκακα: ‘άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το απόρρητο’.

Η Ελβετία ως γνωστόν θεωρείται ‘ο κουμπαράς του κόσμου’, το ένα τρίτο όλων των χρημάτων που διακινούνται στο εξωτερικό είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς της UBS και της Credit Suisse. Ακόμη και τα χρήματα που διαχειρίζονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Λιχτεστάιν τοποθετούνται τελικά σε ελβετικούς λογαριασμούς.

Το Λιχτεστάιν μαζί με την Ελβετία είναι στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ σαν φορολογικοί παράδεισοι, διότι δεν επιτρέπουν πρόσβαση τρίτων, δηλαδή ξένων αρχών, σε τραπεζικά στοιχεία πελατών τους, παρά μόνον σε περίπτωση υποψιών για έγκλημα. Η φοροδιαφυγή δεν διώκεται ποινικά ούτε στην Ελβετία, ούτε στο Λιχτεστάιν.

Οι Ελβετοί ποινικολόγοι εκτιμούν ότι ‘όπου νάναι’ η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Γερμανίας θα αποταθεί και σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο ειδικός ποινικολόγος Μαρκ Πιτ από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας μετά την προσπάθεια της ΕΕ που κατέληξε σε διμερή συμφωνία το 2004 «δεν αποκλείεται να αρχίζει τώρα νέο κύμα πιέσεων.»

Εν αναμονή των εξελίξεων

Επίκειται όντως επίθεση στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας;

Ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι σημαίνουν αυτές οι εισαγγελικές έρευνες στη Γερμανία, ούτε κατά πόσον και προς τα πού θα διευρυνθούν. Ενδέχεται όντως να καταλήξουν σε έρευνες και στην Ελβετία.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα στοιχεία που διαθέτει η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα και να περιλαμβάνουν και ελβετικούς λογαριασμούς.

Προς το παρόν οι μεν Ελβετοί τραπεζίτες σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά με τεντωμένα νεύρα, οι δε Γερμανοί ιθύνοντες τηρούν σιγή ιχθύος.

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»