Επισκόπηση τύπου | 13.08.2010

Συμβολικό σκαμπίλι η άρνηση της Σλοβακίας

Και πάλι στο επίκεντρο η Ελλάδα. Αυτή τη φορά φρόντισε η Σλοβακία γι' αυτό, αλλά και οι Παπανδρέου και Καραμανλής. Δύο διαφορετικά προφίλ, δύο προσεγγίσεις από τις γερμανικές εφημερίδες.

«Η Σλοβακία αρνείται την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα», «Η ΕΕ κατηγορεί την απρόθυμη να πληρώσει Σλοβακία», «Εμάς δεν μας βοήθησε κανείς, λέει η πρωθυπουργός της Σλοβακίας», «Η δυσάρεστη συμπεριφορά της Μπρατισλάβα», «Είναι απαράδεκτο», «Η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι δεδομένη και χωρίς τη Σλοβακία». Με αυτούς τους τίτλους σχολιάζει σήμερα ο γερμανόφωνος τύπος την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Χτύπημα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - η στάση της Σλοβακίας

Ιβέτα Ραντίτσοβα: Ιβέτα Ραντίτσοβα: "Εμάς δεν μας βοήθησε κανείς"«Υποκριτική στάση», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη στάση της Σλοβακίας και υπογραμμίζει: «Παρ’ όλα αυτά η απόφαση της Σλοβακίας δεν είναι απλώς μια μάχη στα μετόπισθεν. Γιατί ρίχνει φως στη βεβιασμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση του ευρωπακέτου στήριξης, αλλά και στα νομικά και πολιτικά ζητήματα που προκλήθηκαν από αυτή την μοναδική στα χρονικά διαδικασία οικονομικής στήριξης ενός κράτους – μέλους.

Η Κομισιόν δεν έχει επομένως τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, διότι δεν υφίσταται καμία νομική βάση για το ευρωπακέτο.»

«Είναι απαράδεκτο», υποστηρίζει στην οικονομική σελίδα της η Süddeutsche Zeitung: «Πολύ θόρυβος για το τίποτα. Με την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο ευρωπακέτο στήριξης προς την Ελλάδα δεν διακυβεύεtai η όλη διαδικασία στήριξης. Διότι το 1% του συνόλου των εγγυήσεων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μάλλον χαμηλό. Όμως αγγίζει ένα θέμα αρχής.

Πρώτον, η Σλοβακία αποκόπτεται από την φάλαγγα της αλληλεγγύης της ΕΕ, από εκεί δηλαδή από όπου έχει λάβει και η ίδια κονδύλια ως κράτος-μέλος της Ένωσης. Τί θα συμβεί άραγε εάν κάποτε έχουν ανάγκη οι Σλοβάκοι την συνδρομή των άλλων κρατών –μελών; Δεύτερον, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας παραβιάζει τις υποσχέσεις που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση εκπροσωπώντας ασφαλώς την Σλοβακία. Η άρνηση της σημερινής κυβέρνησης είναι στην ουσία εξαργύρωση προεκλογικών υποσχέσεων στους ψηφοφόρους της.

Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους με κρυφή χαρά, διότι βγήκε τώρα κάποιος από μια χώρα που είναι σαφώς φτωχότερη από την Ελλάδα και δίνει έστω ένα συμβολικό σκαμπίλι.»

«Εμάς δεν μας βοήθησε κανείς», είναι ο τίτλος συνέντευξης στη γερμανική έκδοση των Financial Times της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα. Η κ. Ραντίτσοβα δήλωσε προς την εφημερίδα: «εμάς δεν μας βοήθησε κανείς. Βγήκαμε από το αδιέξοδο μόνοι μας με επώδυνες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Πώς να εξηγήσω στους πολίτες αυτής της χώρας ότι θα βοηθήσουμε κάποιους που δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;».

Επίσης η κ. Ραντίτσοβα ασκεί κριτική στις Βρυξέλλες: «Τον Μάρτιο η Κομισιόν δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε ετοιμάζεται σχέδιο για την Ελλάδα και δύο εβδομάδες αργότερα, βγήκε ότι τα χρέη ήταν τρεις φορές υψηλότερα από όσο είχαν υπολογιστεί. Είναι δυνατόν; Τι συνέβη; Θα ήθελα εχέγγυα που να εγγυώνται ότι δεν θα ξαναζήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.»

Δύο αντίπαλοι, δύο προφίλ: Παπανδρέου, Καραμανλής

«Ένας καινούργιος Παπανδρέου – ο Έλληνας πρωθυπουργός υπό την πίεση της κρίσης άλλαξε προφίλ και τώρα αλλάζει και τη χώρα του», είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ για την Ελλάδα και την πολιτική Παπανδρέου στη FrankfurterAllgemeine Zeitung: «Η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση λόγω του προγράμματος εξυγίανσης της κυβέρνησης Παπανδρέου. Από όλους τους κλάδους της οικονομίας έρχονται άσχημα μαντάτα. Και όμως η στήριξη των ψηφοφόρων προς τον Παπανδρέου παραμένει ακόμη εκπληκτικά υψηλά, σύμφωνα βέβαια με τις δημοσκοπήσεις. Το εάν ο Παπανδρέου απολαμβάνει ακόμη την στήριξη των ψηφοφόρων θα φανεί ωστόσο σαφέστατα το φθινόπωρο στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.»

«Ο Γ. Παπανδρέου, ο καπετάνιος στο μάτι του κυκλώνα, παραμένει παραδόξως ήρεμος. Όταν πριν από πολύ καιρό τον ρώτησαν αν φοβάται μήπως χάσει τη δημοτικότητά του με αυτές τις αλλαγές που δρομολογεί απάντησε ότι ‘η επανεκλογή δεν είναι ο σημαντικότερος στόχος του’.»

«Ενδέχεται επομένως να επαληθευτεί η πρόβλεψη ορισμένων ότι η κρίση είναι η πραγματική ευκαιρία του Παπανδρέου να αναδειχθεί πολιτικά. Εάν τα καταφέρει να σώσει όντως τη χώρα από τον γκρεμό, τότε θα επανεκλεγεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.»

Τέλος η Frankfurter Rundschau αναφέρεται στον Κώστα Καραμανλή: «Μπορεί να έχει ζέστη τώρα στην Αθήνα, αλλά ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει να ιδρώνει τον φθινόπωρο. Τότε κλήθηκε να καταθέσει στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία και τον ρόλο που έπαιξε ως πρωθυπουργός από το 2004-2009.

Μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε καμία δήλωση, δεν άνοιξε το στόμα του σε κανέναν. Αρνείται να πάρει θέση στις κατηγορίες. Το τί συνέβη, δεν θέλουν όμως να μάθουν μόνον οι Έλληνες, αλλά και η ΕΕ.

Οι κυβερνώντες σοσιαλιστές μπορούν με την πλειοψηφία που διαθέτουν να στριμώξουν άγρια τον πρώην πρωθυπουργό και να τον παραπέμψουν στη δικαιοσύνη. Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να το σκεφθεί καλά, γιατί μια δικαστική διαδικασία κατά του πρώην πρωθυπουργού ρίχνει λάδι στη φωτιά και προκαλεί μεγαλύτερη διχόνοια στο ήδη δηλητηριασμένο πολιτικό κλίμα. Μια τέτοια πόλωση είναι το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc