Επισκόπηση τύπου | 03.08.2010

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βρει διέξοδο από την κρίση»

Η αντιμετώπιση της απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων στην Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση σχολιάζεται και σήμερα στις γερμανικές εφημερίδες.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα εξομαλύνεται», «Όλα λειτουργούν πάλι κανονικά», «Τέλος η ταλαιπωρία». Με αυτούς τους τίτλους ο γερμανικός τύπος αναφέρεται καθαρά ειδησεογραφικά στην λήξη της απεργίας των φορτηγατζήδων και στην εξομάλυνση των μεταφορών.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο εφοδιασμός εξομαλύνεται» σημειώνει: «Τα ελληνικά ΜΜΕ αξιολογούν τον τερματισμό της απεργίας σαν επιτυχία της πολιτικής του κ. Παπανδρέου και τονίζουν ταυτόχρονα ότι η πρόσφατη απεργία δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας σειράς απεργιών και κινητοποιήσεων που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Και αυτό διότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με το άνοιγμα και των υπόλοιπων ‘κλειστών’ επαγγελμάτων. Έτσι μπορεί να κατέβουν στους δρόμους οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι φαρμακοποιοί, οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί κλπ.» Και η εφημερίδα καταλήγει με τη ρήση Παπανδρέου: «Μεταρρυθμίσεις τώρα ή ποτέ, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος».

Με συνέπεια συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βρει διέξοδο από την κρίση», είναι ο τίτλος σχολίου του Γκερντ Χέλερ στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsbaltt.

Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι η απεργία των ιδιοκτητών και οδηγών βυτιοφόρων καυσίμων ήταν μια δοκιμασία στην οποία αναδείχθηκε νικητής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: «Ο Παπανδρέου έθεσε τα όρια στους φορτηγατζήδες. Όμως η επόμενη αντιπαράθεση είναι δεδομένη. Η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και εξυγίανση ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων προκαλεί την απεγνωσμένη αντίσταση των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ απειλούν να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι, εάν η κυβέρνηση τολμήσει να προχωρήσει στην μερική ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.»

«Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι καυτό στην Ελλάδα. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένταση και θυμό. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβερνητική πολιτική.

Μπορεί άραγε η υπερχρεωμένη Ελλάδα υπ’ αυτές τις συνθήκες να τα καταφέρει;

Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει απαρέγκλιτα την πορεία του και φαίνεται να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η νίκη που πέτυχε κατά των φορτηγατζήδων τον οδηγεί στο σωστό συμπέρασμα να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για ‘επανάσταση του αυτονόητου’. Εάν την επιβάλλει με συνέπεια, τότε έχει την ευκαιρία να σώσει τη χώρα του.»

Ο κ. Χέλερ εξηγεί στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 70 κλειστά επαγγέλματα. Ορισμένα μάλιστα ισχύουν ως κλειστά από το 1930 και επισημαίνει: «Αυτές οι πεπαλαιωμένες και οι παγιωμένες δομές είναι μια από τις αιτίες της ελλιπούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ασφαλώς μία από τις αιτίες της παρούσας κρίσης. Η ΕΕ απαιτεί εδώ και χρόνια το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις το ανέβαλαν. Όμως ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή: εάν αναβάλει για αργότερα μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες διακυβεύει την επόμενη δόση του πακέτου στήριξης που προστατεύει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Επιπλέον ξέρει ότι η απορρύθμιση της αγοράς στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή σωτήρια οικονομική επιταγή.»

«Η ΕΕ και το ΔΝΤ επαινούν τις θετικές προόδους της Ελλάδας, αλλά ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου δεν έχουν κανένα λόγο να επαναπαυτούν. Διότι για να απελευθερωθεί η Ελλάδα από τα δεσμά των χρεών , πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ακόμη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αγγίζουν το 11%. Οι επενδυτές δεν θέλουν μόνον μόνιμες επιτυχίες στην δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά αναμένουν τι θα γίνει με τις μεταρρυθμίσεις, εάν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να τις επιβάλλει. Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί. Η Ελλάδα δεν ξεπέρασε ακόμη τα χειρότερα, αλλά έχει την ευκαιρία να βρει διέξοδο από την κρίση.»

Πόσο κακό κάνουν οι απεργίες στον φετινό τουρισμό;

«Οι απεργίες διώχνουν τους τουρίστες», γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times: «Η απεργία των φορτηγατζήδων τέλειωσε, αλλά οι ακυρώσεις δωματίων δεν αλλάζουν. Οι συνεχείς απεργίες, οι διαδηλώσεις και τα αρνητικά δημοσιεύματα στη Γερμανία κατάφεραν να δώσουν μια ισχυρή γροθιά στον ελληνικό τουρισμό, τον σημαντικότερο οικονομικό τομέα της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ρευστό, χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη.

Συνήθως η Ελλάδα δέχεται ετησίως 14 εκατομμύρια τουρίστες. Το ένα τρίτο εξ αυτών είναι Γερμανοί και Βρετανοί. Φέτος όμως ο αριθμός τους αναμένεται να πέσει κατά 3,5% και ο τζίρος κατά 10%, δηλώνουν οι ξενοδόχοι και διοργανωτές τουριστικών πακέτων.»

«Αναμένεται βέβαια η αύξηση των Ρώσων και Ασιατών τουριστών, αλλά ο αριθμός τους δεν πρόκειται να καλύψει το κενό των Βορειοευρωπαίων τουριστών. Πολλά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων έχουν ρίξει τις τιμές τους μέχρι και 25%, αλλά η αύξηση του ΦΠΑ, που ήταν αναγκαία για τη εξυγίανση των δημοσιονομικών, εκτίναξε τις τιμές στο φαγητό, στα ποτά και στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Πολλοί τουρίστες δηλώνουν ότι όσο είναι στο ξενοδοχείο τα πάντα είναι οικονομικά, μόλις το εγκαταλείψουν και θελήσουν να φάνε ή να ψωνίσουν τα πάντα είναι πανάκριβα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc