Πέντε επί πέντε… στην Κεφαλονιά

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 12:17

Εικαστικό γεγονός αποτελεί η κοινή έκθεση πέντε ζωγράφων με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πέντε, επί Πέντε, επί Πέντε» (5Χ5Χ5) που φιλοξενείται από τις 29 Αυγούστου, στην αίθουσα τέχνης Φώτη Κρεμμύδα στην Κεφαλονιά. Οι καλλιτέχνες Μανώλης Χάρος, Ηλίας Μακρής (Δελλόγλου), Παύλος Σάμιος, Κωστής Γεωργίου και Κώστας Πανιάρας δημιούργησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, πέντε έργα, φτιαγμένα ειδικά για τη φετινή έκθεση, στον ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του σπιτιού του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα.

Οι πέντε καλλιτέχνες έχουν διοργανώσει ατομικές εκθέσεις στο Κρεμμύδι, τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά αυτή τη φορά ετοιμάζουν κάτι συλλογικό και διαφορετικό.

Η έκθεση πλαισιώνεται από διήμερες μουσικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν την Κυριακή 29 Αυγούστου, συναυλία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στον Βοτανόκηπο του Ιδρύματος Κοσμετάτου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, ρεσιτάλ από τη Μαριλένα Δωρή και τον Δημήτρη Δεσύλλα, στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα.

«Θα έχουμε την ευχαρίστηση να ξαναδούμε τον Μανώλη Χάρο, που με την χαρίεσσα πειθώ της τέχνης του μας αποκαλύπτει, θαύματα και τόπους μυστικούς, κρυμμένους πίσω από το καθημερινό και τετριμμένο», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Φώτης Κρεμμύδας και συμπληρώνει «Θα έχουμε ακόμα την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε πίσω από τον σκιτσογράφο της «Καθημερινής» Ηλία Μακρή, τον ζωγράφο Ηλία Δελλόγλου, που και με την μία και με την άλλη του ιδιότητα, υπηρετεί πιστά την πολυσχιδή εκφραστικότητα της ανθρώπινης μορφής.

Μαζί μας θα είναι επίσης και ο Παύλος Σάμιος. Έχοντας θητεύσει στην βυζαντινή ζωγραφική, ο καλλιτέχνης συνθέτει με τον τρόπο του «τα ιερά και τα όσια» του πολύβοου σήμερα, όπως οι χυμώδεις γυναικείες φιγούρες του αλλά και τα ερωτικά φετίχ του, όπως οι κόκκινες γόβες… Το "παρών" θα ξαναδώσει και ο Κωστής Γεωργίου για να πυρπολήσει και πάλι την όρασή μας με τις λαμπρές χρωματικές του επιφάνειες, που ντύνουν με ιδιότυπη ιεροπρέπεια τον παράξενο θίασο των μορφών του.

Τέλος, την πεντάδα θα συμπληρώσει ο εκθέτης του περσινού καλοκαιριού, Κώστας Πανιάρας, που ζωγραφίζει με ήθος αρχέγονου γεωμέτρη. Μέσα από την γνωστή και χαρακτηριστική γραφή της τέχνης του, βιώνουμε τα στοιχειακά υλικά του κόσμου που μας περιβάλλει και αφουγκραζόμαστε την αέναη ροή του».

Ο θεατρικός συγγραφέας Κώστα Μουρσελάς, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τον Φώτη Κρεμμύδα, στο λεύκωμα της έκθεσης, ως σύγχρονο Δον Κιχώτη, που κατάφερε το θαύμα, τόλμησε την ανατροπή και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα μεταφέροντας ένα κομμάτι πολιτισμού από το κέντρο στην περιφέρεια.

Πληροφορίες: Αίθουσα Τέχνης του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα, Κρεμμύδι Κεφαλονιάς, 210 3641332, 26710 81544, 29 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»