«Inception»: Η ζωή είναι ένα όνειρο

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 10:26

O Kρίστοφερ Νόλαν με το φουτουριστικό θρίλερ του «Inception» δεν κατέκτησε απλώς το αμερικανικό box office αλλά κατόρθωσε να «σπάσει» την κυριαρχία των 3D (τρισδιάστατων) ταινιών, επαναφέροντας το ενδιαφέρον του κοινού στην πλοκή μιας ταινίας.

Ο ονειρικός μίτος της Αριάδνης στο πολυσυζητημένο φιλμ του οδηγεί στο υποσυνείδητο των χαρακτήρων της ιστορίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι με υπαρξιακές διαστάσεις το οποίο ξετυλίγεται σαν ψηφιακός λαβύρινθος σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Ο σκηνοθέτης αξιοποίησε την αισθητική και τη μυθολογία της εικονικής πραγματικότητας που έχει σφραγίσει ταινίες όπως το «Matrix» και το «Avatar», για να μεταφέρει τον θεατή σε ένα σύμπαν απεριόριστων φαντασιώσεων και δυνατοτήτων.

Με εντυπωσιακά πανοραμικά πλάνα, γρήγορη εναλλαγή στους άξονες της κινηματογραφικής αφήγησης και ένα σχετικά πολύπλοκο σενάριο (για την λογική των multiplex) κατορθώνει να υποβάλλει στον θεατή την αίσθηση του ονείρου: όπως υποστηρίζει ένας από τους ήρωες του έργου καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε σε όνειρο όταν δεν θυμόμαστε την αρχή του, αλλά έχουμε μια συγκεχυμένη αίσθηση του χρόνου.

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο μετά την ερμηνεία του στο «Νησί των καταραμένων» του Σκορσέζε, επιστρέφει σε έναν παρόμοιο ρόλο στο «Ιnception»: διασχίζει και πάλι τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, στοιχειωμένος από το φάντασμα της νεκρής συζύγου του. Στην υπόθεση της ταινίας, ο Ντομ Κομπ (Λεονάρντο ντι Κάπριο) είναι άσσος της βιομηχανικής κατασκοπίας. Διεισδύει στα όνειρα των θυμάτων του και κλέβει πολύτιμα μυστικά από το υποσυνείδητό τους, αναπτύσσοντας περίπλοκες στρατηγικές.

Ο νόμος του απαγορεύει να επιστρέψει στην Αμερική για να δει τα παιδιά του και ο Κομπ επιχειρεί με μια τελευταία ριψοκίνδυνη αποστολή για να κερδίσει πίσω την οικογενειακή του ζωή. Ο Σάιτο, ένας άνδρας με ισχυρή επιρροή του αναθέτει ως στόχο τον αντίπαλό του Ρόμπερτ Φίσερ, κληρονόμο ενός επιχειρηματικού κολοσσού. Ο ήρωας θα πρέπει να πετύχει το αδύνατο: να παγιδέψει τον Φίσερ κατά τη διάρκεια ενός δεκάωρου αεροπορικού ταξιδιού, να ανοίξει τις πύλες του υποσυνειδήτου του και να εμφυτεύσει μια ιδέα: τη διάλυση της αυτοκρατορίας του πατέρα του.

Η ταινία ανιχνεύει την ιλιγγιώδη διαδρομή μιας ιδέας, από την αρχική, μυστηριώδη σύλληψή της, μέχρι την τελική επικράτησή της στις λογικές υποτίθεται διεργασίες του μυαλού. Ο Κομπ για να πετύχει τον σκοπό του θα πρέπει να παρασύρει το υποψήφιο θύμα σε ένα όνειρο, που βρίσκεται μέσα σε ένα άλλο όνειρο, και σε ένα άλλο όνειρο…

Βασικοί συνεργάτες και συνοδοί του σε αυτή την επικίνδυνη καταβύθιση στα άδυτα του υποσυνειδήτου είναι η νεαρή αρχιτέκτονας ονειρικών τοπίων η Αριάδνη, ο Άρθουρ, ο συντονιστής της αποστολής και ο Ιμς, ο χαμαιλέων των ονείρων που αλλάζει μορφές. Όπως τονίζει ο ίδιος σκηνοθέτης: «Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η αντίληψη ότι μια ιδέα είναι το πιο προσαρμόσιμο και πανίσχυρο παράσιτο, Ένα ίχνος της θα βρίσκεται πάντα κάπου στο μυαλό σου. Η σκέψη ότι κάποιος θα μπορούσε να κλέψει μια ιδέα-όσο ιδιωτική κι αν είναι-είναι συναρπαστική».

Πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κεν Γουατανάμπε, Τζόζεφ Γκόρντον –Λέβιτ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Έλεν Πέιτζ, Τομ Χάρντι, Κίλιαν Μέρφι, Τομ Μπέρεντζερ, Ντιλιπ Ράο, Μαικλ Κέιν. Σενάριο-σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν. Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 24 Αυγούστου από τη Village Films.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»