Ευρώπη | 30.08.2010

"Τζαμιά χωρίς μιναρέ!"

Αντιπροσωπευτικά τζαμιά με μιναρέδες ζητά η μουσουλμανική κοινότητα της Αυστρίας. Οι λαϊκιστές ακροδεξιοί το χρησιμοποιούν για να αποκομίσουν οφέλη στις τοπικές εκλογές και ζητούν να γίνει δημοψήφισμα.

Όλοι οι πιστοί, είτε είναι χριστιανοί, εβραίοι ή μουσουλμάνοι θέλουν ένα χώρο για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Στις δημοκρατικές χώρες υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όμως όχι σε όλες. Η κατασκευή τζαμιών με τους ψηλούς μιναρέδες αποτελεί αντικείμενο διαμάχης. Τέτοιες διαμάχες καταγράφηκαν στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Ν. Υόρκη και τώρα εμφανίζεται και στην Αυστρία έντονος δημόσιος διάλογος γύρω από την επιθυμία των μουσουλμάνων να αποκτήσουν ένα δικό τους μεγάλο τζαμί.

«Σύμβολο νίκης και όχι πίστης»

Ο πρόεδρος του Ελεύθερου Κόμματος Αυστρίας Χάιντς- Κρίστιαν ΣτράχεΟ πρόεδρος του Ελεύθερου Κόμματος Αυστρίας Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε500 χιλιάδες μουσουλμάνοι ζουν στην Αυστρία. Πρόκειται για τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική κοινότητα μετά τους Καθολικούς. Για τις λατρευτικές τους ανάγκες υπάρχουν 200 σπίτια προσευχής και 4 τζαμιά με μιναρέ. Βρίσκονται στη Βιέννη, το Τιρόλο, το Σάλτσμπουργκ και την Κάτω Αυστρία. Όμως η ισλαμική κοινότητα θα ήθελε κάτι το μεγαλύτερο. Ο πρόεδρός τους, Ανας Σακφεχ: «Θα ήταν επιθυμητό», λέει, «σε κάθε ομόσπονδο κρατίδιο να υπήρχε ένα τζαμί διακριτό από έξω. Όχι αύριο ή μεθαύριο αλλά στο απώτερο μέλλον». Η επιθυμία έγινε εισακουστή, από τους αυστριακούς δεξιούς λαϊκιστές που έσπευσαν να αντιδράσουν. Κυρίως το Ελεύθερο κόμμα Αυστρίας δήλωσε έτοιμο να δώσει μάχη. Ο αρχηγός του, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι σέβεται το Ισλάμ, «σπίτια προσευχής ναι, αλλά όχι κτίρια πολλών χρήσεων. Και δεν χρειάζεται να έχουν μιναρέ και μουεζίνη. Θα πρέπει να είναι κεντρικά σπίτια προσευχής. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μιναρέδες, που είναι ένα σύμβολο νίκης και όχι απαραίτητα πίστης».

Ο Στράχε είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Ισλάμ. Και το αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας τα τζαμιά να είναι μεγάλα με μιναρέ, τον εξυπηρετεί απόλυτα. Ο Στράχε βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, τον ερχόμενο Οκτώβριο θέλει να γίνει δήμαρχος της Βιέννης. Στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας κρέμεται ένα πλακάτ με το σύνθημα, «περισσότερο θάρρος για το βιενέζικο αίμα, τόσοι πολλοί ξένοι δεν κάνουν σε κανένα καλό».

Θερμοκοιτίδες του ισλαμικού φονταμενταλισμού;

Διαδηλώσεις στη Βιέννη εναντίον της κατασκευής τζαμιούΔιαδηλώσεις στη Βιέννη εναντίον της κατασκευής τζαμιούΒέβαια ο ΄Ανας Σακφέχ αρνείται ότι με το αίτημά τους οι μουσουλμάνοι γίνονται άθελά τους εκλογικό δεκανίκι των ακροδεξιών. «Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν χρειάζεται το αίτημά μας για να εκδηλώσουν τις ξενοφοβικές τους τάσεις», λέει. «Τις έχουν δείξει ήδη. Πιθανότητα στο προεκλογικό τους πρόγραμμα σε αυτές τις εκλογές να είναι η ξενοφοβία και ισλαμοφοβία. Εκμεταλλεύτηκαν απλά μια εντελώς συνήθη άποψη που εξέφρασα για το μέλλον».

Για το ακροδεξιό κόμμα της Αυστρίας τα τζαμιά είναι θερμοκοιτίδες του ισλαμικού φονταμενταλισμού, κάτι όμως που δεν θέλει να παραδεχθεί ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χάραλντ Βιλίμσκι. «Θα πρέπει να πούμε στη μουσουλμανική κοινότητα, ότι όταν κάποιον τον δείχνουν δημόσια με το δάχτυλο, δεν θα πρέπει να απορεί όταν τους απαντά σε τέτοιες κινήσεις. Θέλω μιαν Αυστρία με διατηρημένο τον πολιτισμό της. Δεν θέλω ούτε εξτρεμισμούς, ούτε αραβοποίηση».

Η ισλαμική κοινότητα προσπαθεί να κατευνάσει τα πάθη. Ένα τζαμί σε κάθε πρωτεύουσα των ομόσπονδων κρατιδίων είναι ένας μακρύς στόχος, λέει ο Ομάρ Αλ Ραβί, βουλευτής και επιτετραμμένος για θέματα ενσωμάτωσης. Αλλά και από θεολογικής άποψης μπορεί να υπάρχει τζαμί χωρίς μιναρέ. Πάντως τα δύο ακροδεξιά αυστριακά κόμματα υποστηρίζουν ότι για το θέμα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Αυστριακοί σε δημοψήφισμα, κατά το ελβετικό πρότυπο. Έτσι η διαμάχη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Anne Zimmermann/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»