Επισκόπηση τύπου | 20.08.2010
Ελλάδα: «Με την τόλμη της απόγνωσης»
Με τίτλους όπως «Το ΔΝΤ συνεχίζει να πληρώνει», «οι Έλληνες τα πάνε καλύτερα με τις περικοπές από ότι αναμενόταν», «Οι προσπάθειες της Ελλάδας ξεπερνούν τις προσδοκίες της ΕΕ», «Σύντομα, τα δάνεια για την Ελλάδα» οι γερμανικές εφημερίδες γράφουν πως η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη δόση από το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης.
Άρχισε το κυνήγι των φοροφυγάδων
H Süddeutsche Zeitung με αφορμή την καλή είδηση, όπως γράφει, για την έγκριση της δεύτερης δόσης προς την Ελλάδα, αναφέρεται στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Τίτλος του ρεπορτάζ «Κυνήγι για κότερα – η Αθήνα εξαπολύει τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ προς άγραν πλούσιων πολιτών»: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε αναγγείλει προ πολλού αυτό το κυνήγι των πλούσιων φοροφυγάδων, αλλά συνεχώς το ανέβαλε. Πρώτα έπρεπε να εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών. Τώρα με την καλή είδηση πως οι περικοπές αποδίδουν και την ανακούφιση της Ευρώπης η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καλύψει την 'τρύπα' των φορολογικών της εσόδων. Επιδιώκει να συγκεντρώσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ και βεβαίως να δείξει στον λαό πως αντιμετωπίζει επί ίσοις όροις όλους τους πολίτες.
Συγκεκριμένα το Σώμα Διώξεως Οικονομικού Εγκλήματος στοχεύει να αυξήσει τις ομάδες του με πέντε καινούργιες ακόμη. Κάθε ομάδα θα έχει 50 ελεγκτές, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα οργώσουν ολόκληρη την Ελλάδα. Θα επισκεφθούν μεγαλογιατρούς, διάσημους δικηγόρους και γνωστούς τραγουδιστές καθώς και κλαμπ και ιδιοκτήτες γιοτ.
Οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν ήδη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, όπου οι ελεγκτές έπιασαν αρκετούς φοροφυγάδες: οκτώ στους δέκα ελέγχους ήταν επιτυχείς. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι εξοπλισμένοι με έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι διάφοροι φοροφυγάδες είναι κάτοχοι κατοικιών, κότερων και πισίνων. Τώρα πρόκειται να ελέγξουν και 3.000 κότερα που είναι δηλωμένα σε εταιρείες offshore».
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Ορισμένοι επικρίνουν την τακτική της κυβέρνησης και την κατηγορούν ότι επιδιώκει με ακτιβισμό να καλύψει τα διαρθρωτικά ελλείμματα που υπάρχουν όπως π.χ. ότι ακόμη πολλές εφορίες δεν έχουν διευθυντές.»
Ο Παπανδρέου τολμά, οι Έλληνες προς το παρόν ανέχονται, το αδιέξοδο συνεχίζεται
«Απατηλή ηρεμία στις υπερχρεωμένες χώρες» είναι ο τίτλος εκτενούς ανάλυσης της ηλεκτρονικής έκδοσης του Focus Money, η οποία αναφέρεται στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Το αφιέρωμα για την Ελλάδα έχει τον τίτλο «Με την τόλμη της απόγνωσης»: «Ο Παπανδρέου δεν πτοείται. Συνεχίζει τον δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει. Δεν υποχώρησε ούτε στην πολυήμερη απεργία των οδηγών και ιδιοκτητών βυτιοφόρων, αλλά προχώρησε στην πολιτική τους επιστράτευση και έστειλε το στρατό να προμηθεύσει τα πρατήρια καυσίμων. Έμεινε απτόητος, όπως και στις άλλες απεργίες και κινητοποιήσεις. ‘Παλιά οι κυβερνήσεις εξαργύρωναν τις απεργίες με λεφτά’, δηλώνει ο Γενς Μπάστιαν Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπογραμμίζει "είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποσαφηνίσει τώρα ο Παπανδρέου ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και προνόμια.» Η εφημερίδα αναφέρει διεξοδικά τις περικοπές, τις αυξήσεις και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και υπογραμμίζει: «Οι επιτυχίες έχουν όμως και το τίμημά τους. Οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, η ανεργία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Προς το παρόν ο Παπανδρέου μπορεί ακόμη να στηρίζεται στην ανοχή των πολιτών και αυτό διότι η πλειονότητά τους αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».
Τέλος η αυστριακή Wiener Zeitung με τίτλο «Εύσημα από τις Βρυξέλλες, δεύτερη ένεση για την Αθήνα, ωστόσο στην Ελλάδα κυριαρχεί απαισιοδοξία λόγω της έλλειψης προοπτικών» αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις της πολιτολόγου Βασιλικής Γεωργιάδου, η οποία λέει προς την εφημερίδα: «όλοι φοβόμαστε και είμαστε οργισμένοι. Όλοι βρίζουν κυρίως τους πολιτικούς και φωνάζουν πως φταίει η κυβέρνηση που επιτρέπει να τις υπαγορεύουν τις περικοπές το ΔΝΤ και οι ισχυροί της Δύσης με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία. Όμως φαίνεται πως οι πολίτες έχουν αρχίσει και συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν πια μεγάλες διαδηλώσεις ή κινητοποιήσεις. Αν εξαιρέσει κανείς τις απεργίες των φορτηγατζήδων τα πράγματα ήταν ήρεμα το τελευταίο διάστημα. Γιατί σιγά-σιγά, σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί πως από τον νεποτισμό δεν επωφελήθηκαν μόνον οι έχοντες, αλλά και ο μέσος Έλληνας, όλοι συμμετείχαμε λίγο σε αυτό».
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
Comments