Πυρετός ρυθμίσεωνΤιτάνες για χάρη των δανειστών!
Πυρετός νομοθετικών ρυθμίσεων, εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων έχει καταλάβει την κυβέρνηση σ’ αυτό που ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αποκάλεσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου «τιτάνιο έργο» και στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από την διαδικασία εφαρμογής της δεύτερης δανειακής συμφωνίας, προκειμένου να αρχίσουν να καταβάλλονται οι δόσεις. 

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, ενώ όλες οι ρυθμίσεις όσον αφορά στη νέα σύμβαση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την προσεχή 29η Φεβρουαρίου. 

Για άλλη μια φορά οι διαδικασίες προχωρούν υπό την πίεση του επόμενου Eurogroup και του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε (για άλλη μια φορά), πρωθυπουργός και υπουργός των Οικονομικών να παρουσιάσουν στους δανειστές τις ενέργειες που αναμένουν. 

Η μεγαλύτερη πίεση βέβαια, προέρχεται από την λήξη του θηριώδους ομολόγου των 14,5 δις ευρώ στα μέσα Μαρτίου, που άλλωστε οδήγησε και στις εσπευσμένες αποφάσεις τόσο της 27ης Οκτωβρίου 2011, όσο και της 21ης Φεβρουαρίου. 

Το υπουργικό συμβούλιο θα ξανασυνεδριάσει την Τρίτη, ενώ παράλληλα προωθούνται και άλλες ρυθμίσεις που δεν σχετίζονται με το δανειακό πρόγραμμα, με τον κ. Βενιζέλο να ανακοινώνει στο υπουργικό – και μάλιστα εν μέσω θυέλλης για τα στατιστικά στοιχεία και την δρομολογούμενη εξεταστική επιτροπή – τα περί τροπολογίας για την ΕΛΣΤΑΤ, που επίσης περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος έγινε και η ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Βενιζέλου όσον αφορά στη διευθέτηση του θέματος της Ζήμενς, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και αφήνοντας το υπουργικό συμβούλιο στο σκοτάδι μέχρι την… επόμενη ενημέρωση. 

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας στη Βουλή στον κ. Τσίπρα, δήλωσε πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο δυσάρεστο από το να αποφασίζει κανείς περικοπές συντάξεων», αλλά «για να βρεθεί όμως το κράτος στην ανάγκη να περικόψει συντάξεις πάει να πει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, στα όρια του τραγικού», θέτοντας παράλληλα το δίλημμα «ή περικοπές για να σταθούμε στα πόδια μας και να σώσουμε τη χώρα ή οικονομική διάλυση και διάλυση του ασφαλιστικού». 

Μας διαβεβαίωσε πάντως ότι «δεν βαλκανοποιούνται οι συντάξεις», απλώς «μειώνονται στα επίπεδα του 2004 για να μην πάμε στη δεκαετία του '70 του '60 και του '50», προσθέτοντας ότι το PSI δεν επηρεάζει τις συντάξεις. 

Και ο λόγος; Μα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «τα χαρτοφυλάκια των Ταμείων, δεν χρησιμοποιούνται για την καταβολή των συντάξεων καθώς ούτως ή άλλως είναι σε τραγική κατάσταση, τώρα όμως αναδιαρθρώνονται με μετρητά και νέα ισχυρότερα χρεόγραφα»! 

Όλα αυτά στο πλαίσιο του… τιτάνιου έργου!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»