Πολιτική

Κίνητρα στην Ελλάδα για να φύγει από την ευρωζώνη

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χάνς-Πέτερ Φρίντριχ συνιστά στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ, υποστηρίζει ότι «εκτός της ΟΝΕ οι πιθανότητες της Ελλάδας να αναγεννηθεί και να καταστεί ανταγωνιστική θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες, παρά εάν παραμείνει στην ευρωζώνη». Είναι ο πρώτος γερμανός υπουργός που συνιστά την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος και υιοθετεί μια γραμμή διαφορετική από την επίσημη. Ο κ. Φρίντριχ διευκρινίζει, ωστόσο: «Δεν λέω να διώξουμε την Ελλάδα, αλλά να της δώσουμε κίνητρα για έξοδο, που δεν θα μπορεί να τα απορρίψει».
Αλλά και ο επικεφαλής προϋπολογισμού της CDU Norbert Barthle, που υποστηρίζει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των συνδεόμενων με αυτό ελπίδων. «Έχω ορισμένες αμφιβολίες για το αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που αναφέρεται στο πακέτο περί μείωσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ», δήλωσε.
δήλωσε ο πολιτικός της CSU, πριν από την ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή, τη Δευτέρα.
Τρίτο πακέτο «βλέπει» και ο Γιούνκερ
O Ζ. Κ. Γιούνκερ
Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και ο πρόεδρος του EurogroupΖαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Θα πρέπει ωστόσο πρώτα να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο, διευκρινίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σε συνέντευξή του προς το Αλ Τζαζίρα. Είχε προηγηθεί επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, στην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και μετά το 2014 δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα.
Τα μηνύματα πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο είναι θετικά όσον αφορά την μεθαυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Μολονότι περίπου 12 βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την αισιοδοξία τους.
«Μια σταθερή πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού και μια ευρεία πλειοψηφία της Βουλής θα στηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση στην πορεία που ακολουθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ
«Κάθε άλλη λύση θα ήταν πολύ ακριβότερη»
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο
Την πορεία που ακολουθεί η ΕΕ για τη διάσωση των πληττόμενων από την κρίση κρατών-μελών της Ευρωζώνης υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε χθεσινοβραδινή επίσημη τελετή στο Αμβούργο ο κ. Μπαρόζο επέμενε ότι “κάθε άλλη λύση θα ήταν πολύ ακριβότερη και πολύ πιο επικίνδυνη”, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ότι “ηγετικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά τις εν μέρη έντονες συζητήσεις, συμπορεύονται με την ΕΕ και αντιστέκονται σε λαϊκίστικες φωνές”. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι χρειάζεται “μια βιώσιμη λύση”.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc