Πολιτική

Βέβαιη η έγκριση του πακέτου αλλά και πιέσεις

Μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του δευτέρου πακέτου στήριξης, αναζωπυρώνεται στο Βερολίνο η δημόσια συζήτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Μολονότι η έγκριση του δευτέρου πακέτου στήριξης προς την Αθήνα από το γερμανικό κοινοβούλιο θεωρείται βέβαιη - καθώς εκτός από τους βουλευτές της συμπολίτευσης το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφίσουν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - έχει ξεδιπλωθεί ένα νέο σκηνικό πιέσεων από μερίδα του τύπου αλλά και στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από 12 οι «αντάρτες» του κυβερνητικού στρατοπέδου που θα καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο στην ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα λάβει χώρα στις 18.00 ώρα Ελλάδας. Θα προηγηθεί στις 16.00 ομιλία της καγκελαρίου προς την ολομέλεια της βουλής και θα ακολουθήσει συζήτηση.
«Υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Ο Μάρκους Ζέντερ
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse τάχθηκε εκ νέου υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα έχει κάνει μέχρι στιγμής πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός προσθέτει επίσης ότι εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. «Για τον λόγο αυτό τάσσομαι υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», λέει ο συντηρητικός πολιτικός.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στην Bild του γενικού γραμματέα της CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος επέκρινε την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει υποψήφια χώρα προς χρεοκοπία, καθώς η πτώχευση δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ.
Bild: Το 63% των Γερμανών απορρίπτει μια νέα βοήθεια προς την Αθήνα

Ο Χ.Π. Φρίντριχ
Χθες η Bild της Κυριακής δημοσίευσε δημοσκόπηση με δείγμα 500 πολιτών που θέλει το 63% των Γερμανών να απορρίπτει μια νέα βοήθεια προς την Αθήνα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι τελικώς η Ελλάδα δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Η δημοσκόπηση ήλθε μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει καλύτερα και θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της έξω από το ευρώ. Ήταν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ που εμφανίστηκε εκτός γραμμής στο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Αποστασιοποίηση κυβερνητικών στελεχών από τις δηλώσεις Φρίντριχ

Ο Φόλκερ Κάουντερ
Πρώτος ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ απέρριψε τις προτάσεις του Χ.Π. Φρίντριχ. «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Έλληνες στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτόν ασκούμε αυτή την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός χθες σε συνέντευξή του προς το ZDF. Επίσης, στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD ο κ. Κάουντερ δήλωσε ότι διαφωνεί με τέτοιου είδους συζητήσεις. «Δεν πρόκειται να συμβάλουμε στην εξώθηση μιας χώρας από την ευρωζώνη», τόνισε.
Βεστερβέλε: Δεν καταλαβαίνω τις εικοτολογίες περί εξόδου

Ο Γκίντο Βεστερβέλε
Ακολούθησε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίτο Βεστερβέλε, που σε συνέντευξή του προς την Die Welt δηλώνει ότι δεν καταλαβαίνει «τις πολιτικές εικοτολογίες που θέλουν μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης». Ο κ. Βεστερβέλε πρόσθεσε ότι «αυτά που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμφωνήθηκαν θα πρέπει να τηρηθούν και μάλιστα και από τις δύο πλευρές». Σύμφωνα με τον φιλελεύθερο πολιτικό το πακέτο βοήθειας θα μπορέσει να συμβάλει στη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μόνο όταν δεν ακυρώνεται με αρνητικές δηλώσεις.
Πάντως οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι που σήμερα θα υπερψηφίσουν το πακέτο χαρακτηρίζουν «απερίγραπτο» τον συντηρητικό υπουργό που θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ και καλούν την καγκελάριο Μέρκελ να τον βάλει στη θέση του.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου            dw.de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc