ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΗ ΟΡΓΗ ΤΩΝ – ΠΛΟΥΣΙΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Η ιδέα μιας γερμανικής, δημοσιονομικά,
Ευρώπης ήταν από την αρχή μια ανόητη ιδέα
Σενάρια, σενάρια, σενάρια, σκέψεις, άρθρα, εκθέσεις, διαρροές: πίεση, με μία λέξη – pressung, γερμανιστί - με σαφή αποδέκτη την κυβέρνηση της Αθήνας, είναι το εξαγόμενο συμπέρασμα από την περιδιάβαση στον γερμανικό Τύπο της Δευτέρας. Χωρίς την παραμικρή διάθεση αναδρομής στην σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία, και στον ρόλο που διαδραμάτισε η αλληλεγγύη των Συμμάχων στην μεταπολεμική Γερμανία, η – σήμερα - πλουσιότερη χώρα της ηπείρου μιλά για «αδιανόητες αποφάσεις», «ελληνική χρεοκοπία το Φθινόπωρο» και «απόρρητα σχέδια εξόδου από το Ευρώ». Ενώ οι αγορές χτυπούσαν αλύπητα Ιταλία και Ισπανία.   

Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της  Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται ότι «η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία», ενώ τονίζεται αφενός η – «αδιανόητη» - δυσκολία της καγκελαρίου Μέρκελ να ζητήσει από την Μπούντεσταγκ ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, αφετέρου οι πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να επιθυμεί να «απεμπλακεί» από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

«Η περαιτέρω πορεία είναι ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο», καταλήγει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «οι εταίροι (sic) δεν διαθέτουν το νομικό πλαίσιο που θα τους επέτρεπε να εκδιώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη», ενώ φωτογραφίζεται ως ρόλος-κλειδί αυτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εάν έκλεινε την πόρτα στην Ελλάδα θα προκαλούσε άμεση οικονομική ασφυξία και στάση πληρωμών. 

Επιπλέον, στο άρθρο αναφέρεται ότι «μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εισέλθει σε αυτή την περιπέτεια». 

Το περιοδικό Focus – διάσημο για την απρεπή χειρονομία της Αφροδίτης, στην αρχή της ελληνικής κρίσης – περιελάμβανε άρθρο της εφημερίδας Koelner Stadt-Anzeige, κατά το οποίο η εμπλοκή του ΔΝΤ στην διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης υπήρξε προσωπική επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο να «υφίστανται μικρότερες πιέσεις στους υπευθύνους της ΕΕ για την πορεία των πραγμάτων», την ώρα που, εντέχνως, «καλά ενημερωμένες εκθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με τη μορφή  non paper, μιλούν για μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». 

Οι γερμανικοί Financial Times, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για «μια τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα», προδιαγράφοντας πως «η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ληφθεί το Φθινόπωρο», ενώ έχουν ρεπορτάζ για την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα, και την «πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, το Der Spiegel υποστηρίζει και αυτό την θέση ότι το ΔΝΤ «δεν επιθυμεί να συνεχίσει να συμμετέχει στα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα», και η Die Zeit αναφέρει πως «η κυρία Μέρκελ απειλεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει» (…). 

Εμείς – καθώς ουσία της δουλειά μας είναι να μην λησμονούμε – να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγους μήνες, εκτενής έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε ως τίτλο «ας μην αφήσουμε την Ευρώπη μόνη της» - για λόγους συμβολικούς - «τώρα που πρακτικά δεν την χρειαζόμαστε, εφόσον ο ρους της Ιστορίας φέρει το επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης να τείνει προς την Ανατολή, την νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία και την Κίνα, και αυτές είναι, πλέον, οι προτεραιότητές μας» - αυτό ήταν, εν πυκνώσει, το νόημα του άρθρου.

Η Ευρωζώνη ουσιαστικά έχει τελειώσει, καθώς οι αξίες των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης πόρρω απέχουν από τη σημερινή πραγματικότητα – την ώρα που μέχρι πρότινος στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, δηλώνοντας σχεδόν «αηδιασμένοι» που υπηρέτησαν με αφοσίωση αυτούς τους θεσμούς...  

Καθώς, όπως έγραφε ο Φραντς Κάφκα  - από τους παλαιότερους εκπροσώπους της…  Ευρώπης που εμείς, κάποτε, αγαπήσαμε : 

«Φαιδρά που ανασκουμπώθηκες γι αυτόν τον κόσμο».                               www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»