Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος συζητούν πρωθυπουργός - τρόϊκα
Συνάντηση θα έχει η τρόικα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο
Για την πορεία του ελληνικού προγράμματος συζητούν πρωθυπουργός - τρόϊκα
1
εκτύπωση  

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει από τις 11:00 το πρωί  της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Συνάντηση θα έχει η τρόικα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο.

Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Οι επικεφαλής της τρόικας έχουν διαμηνύσει ότι θα φύγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνεργασίας να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ωστόσο, το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 παραμένει ανοιχτό. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες και όπως άφησαν να διαφανεί με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 σχηματοποιούν ένα πακέτο - σοκ και για το λόγο αυτό δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των μέτρων. Αντ' αυτού συμφωνήθηκε να τεθεί σαφέστερα το αίτημα της επιμήκυνσης του προγράμματος και μετά να συζητηθούν τα μέτρα. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβαν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2012 και ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ευ.Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης θα έχουν εντός της ημέρας συσκέψεις με τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων τους, προκειμένου να καταλήξουν σε εναλλακτικά μέτρα που θα τεθούν στη σύσκεψη των «3» τη Δευτέρα.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να δοκιμάσουμε τα όρια των αντοχών της κοινωνίας. Δεν πρέπει να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, είτε με τη μορφή περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, είτε ως νέα φορολογικά μέτρα».

Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά πρόεσθεσε: «Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα. Διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή. Η επαναδιαπραγμάτευση είναι στον πυρήνα των διαβουλεύεσεων» με τους εταίρους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο Γ.Στουρνάρας έθεσε σε ένα πρώτο επίπεδο το θέμα της επιμήκυνσης στην τρόικα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η στήριξη που ζητά η Ελλάδα από τους εταίρους της προϋποθέτει πολιτικό και επικοινωνιακό χειρισμό και σε αυτήν την κατεύθυνση τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις αμφισβήτησης για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε αυτό το αίτημα, η χώρα βρήκε στήριξη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος στη διάρκεια της κοινής δήλωσής του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τα σχόλιά τους προκαλούν πρόβλημα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

«Θα αναθέσουμε την ευθύνη στην ΕΚΤ, για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε για το μέλλον του νομίσματός μας. Κάποιες στιγμές κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» τόνισε. ΤΟ  ΒΗΜΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»