Αισιοδοξία και στήριξη από Φίλιπ Γκόρντον

Της Δωρας Aντωνιου
Στήριξη και αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στην Αθήνα για την προώθηση των δύσκολων μέτρων και μεταρρυθμίσεων μετέφερε χθες ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος πριν ανοίξει το θέμα της επιμήκυνσης.
Ο κ. Γκόρντον είχε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και ακολούθως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, και τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μιλώντας αμέσως μετά με δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος είναι σημαντική για τη χώρα του και την Ε.Ε. Eμφανίσθηκε, δε, αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα, καθώς, όπως είπε, τη βούληση αυτή εισέπραξε από τους κυβερνητικούς εταίρους.
Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι δεν τίθεται θέμα διάλυσης της Ευρωζώνης. Μιλώντας για τη γενικότερη στάση της Ευρώπης έναντι της κρίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν να δουν μια συνολική λύση «αύριο, αν όχι χθες», ωστόσο κατανοούν ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι σύνθετες και απαιτείται χρόνος. Πρόσθεσε, δε, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει βάρος σε πολιτικές ανάπτυξης. Για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τόνισε ότι θα πρέπει, προκειμένου να καταστεί η χώρα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον, να αντιμετωπισθούν η γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί έγκρισης επενδύσεων, η αβεβαιότητα και η αδιαφάνεια.
Ο κ. Γκόρντον, που θα μεταβεί αύριο στην Τουρκία, όπου, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, χαρακτήρισε θετικό και παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βελτιώνονται. Για το θέμα της ΑΟΖ, ανέφερε ότι θα ήταν καλό να αποφεύγονται οι μονομερείς αποφάσεις και οι όποιες ενέργειες να γίνουν κατόπιν συμφωνίας.
Στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός βοηθός ΥΠ.ΕΞ. με τον κ. Αβραμόπουλο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η προοπτική επίσκεψης του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον.        KATHIMERINI

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»