ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ… ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ!Επαίρεται για τις εγγυήσεις
24/07/2012
Στα 900 εκ. ευρώ φθάνουν πλέον οι εγγυήσεις που η Φιλανδία έχει μέχρι στιγμής λάβει από την Ελλάδα και την Ισπανία.

Το ποσό αποκάλυψε η ίδια η υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιούτα Ουρπιλάινεν, σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπήγκελ».

Στο ερώτημα αν οι εγγυήσεις είναι εμπράγματες και αν η Φινλανδία έχει λάβει ως ενέχυρο… ελληνικά νησιά, η Ουρπιλάινεν διευκρίνισε ότι πρόκειται για εγγυήσεις με τη μορφή κρατικών ομολόγων υψηλής ρευστότητας όπως είναι τα γερμανικά, προσθέτοντας πως «πρόκειται για έναν πολύ απλό μηχανισμό: Κάθε φορά που οι Έλληνες ζητούν περισσότερα χρήματα, οι εγγυήσεις μας αυξάνονται».

Η Φιλανδή υπουργός παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της δεν είναι σύμφωνοι με την εν λόγω πρακτική, ωστόσο, όπως είπε, η κυβέρνησή της δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς η λήψη εγγυήσεων περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την συμμετοχή της Φινλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Στην ερώτηση εάν η Φινλανδία μελετά το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ευρωζώνη, όπως είχε η ίδια αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες εβδομάδες, η κ. Ουρπιλάινεν απέφυγε να απαντήσει.

«Θέλουμε η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται, αλλά κάθε χώρα πρέπει να φέρει η ίδια την ευθύνη για τα χρέη της. Ήταν σημαντική η θέσπιση μηχανισμών διάσωσης, αλλά η αλληλεγγύη μας έχει και όρια», εξηγεί καθώς, όπως τονίζει, καλείται να λογοδοτήσει στους ψηφοφόρους της.

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, η Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε ότι εάν η Μαδρίτη λάβει βοήθεια 100 δισεκατομμυρίων, η Φινλανδία θα λάβει εγγυήσεις ύψους 770 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της φινλανδικής συμμετοχής.

Comments

lornion said…
τηρούσα διαφορετική πολιτική στο θέμα της αλληλεγγύης η Φιλανδία εισπρατει την συνεισφορά της προκαταβολικά σαν εγγύηση .Είναι να διερωτάται κάποιος αν είναι σωστή η πρακτική ,πως το μετρούν οι 16 , η ειναι ανακολουθη πολιτική που δεν θέλω να κατονομάσω.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»