ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης25-07-12

Σε Αθήνα και Ρώμη ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών
Με τον αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσαρλς Κόλινς, θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Κόλινς, που είναι αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα, εκτός από την Αθήνα θα επισκεφθεί και τη Ρώμη. «Θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός υφυπουργός συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Κόλινς ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος στέλνει ένα στέλεχός του αυτή την περίοδο στην Αθήνα και τη Ρώμη αντανακλά την ανησυχία που υπάρχει στην Ουάσιγκτον εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους. Οι κλυδωνισμοί που μπορεί να προκαλέσουν στην ασθενή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα στην κούρσα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ενδεικτικές της νευρικότητας που επικρατεί στην άλλη ακτή του Ατλαντικού είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ουσιαστικά επικρίνει το Βερολίνο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την κρίση.
Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, η παρέμβαση ΗΠΑ ήταν συχνά καθοριστική υπέρ της Ελλάδας, στο πλαίσιο τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και των επαφών με κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας.
www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc