Σημείωμα Σαμαρά προς Ε.Ε. και ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός το παρέδωσε στα μέλη της τρόικας, προκειμένου να το μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους
Της Ελλης Tριανταφυλλου
Με ένα δισέλιδο σημείωμα το οποίο ενεχείρισε χθες στους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να το παραδώσουν στους προϊστάμενους τους, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς περιγράφει για πρώτη φορά τους λόγους για τους οποίους, στον κατάλληλο χρόνο, η κυβέρνηση θα διατυπώσει αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο σημείωμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ μία φράση εξηγεί γιατί η Αθήνα θεωρεί αναγκαία την επιμήκυνση. Ταυτοχρόνως, διαβεβαιώνει τους πιστωτές για τη βούλησή του να υλοποιήσει -αρχής γενομένης από το 2012- πολιτικές ακόμη και πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει προς τους πιστωτές ότι η Αθήνα επιθυμεί να υλοποιήσει εμπροσθοβαρείς πολιτικές και εκτός του Μεσοπρόθεσμου - κάτι που πάντως τελεί υπό την έγκριση της «εσωτερικής τρόικας», η οποία θα έχει νέα κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα.
Η συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σταϊκούρας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Μουρμούρας, ο οποίος και εισηγήθηκε το πλαίσιο του σημειώματος, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και υπήρξε μάλλον τυπική, καθώς, ούτως ή άλλως, το πακέτο των μέτρων από ελληνικής πλευράς δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ είναι και επιδίωξη της κυβέρνησης οι όποιες ουσιαστικές διαβουλεύσεις να πραγματοποιηθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. Στη λογική αυτή, ο πρωθυπουργός, ενημερώθηκε από τους κ. Τόμσεν, Mαζούχ και Μορς για τις επαφές που είχαν με τους υπουργούς της κυβέρνησης, σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, με τον κ. Σαμαρά να επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Πρώτο βήμα

Η έγγραφη διατύπωση του αιτήματος για επιμήκυνση αποτελεί το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής που επισήμως θα αρχίσει να εκπονείται περί τα τέλη Αυγούστου, όταν ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και το Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Ο επόμενος κύκλος επαφών θα έχει στο επίκεντρο τις συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι.
Το πόσο κρίσιμη θα είναι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου, επιβεβαιώνεται και από το ρηθέν από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό στο προχθεσινό δείπνο στο Σύνταγμα. «Το είχα πει και στον Παπανδρέου αλλά δεν άκουσε. Ποτέ δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη καλή εντύπωση», είπε ο κ. Μπαρόζο απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.                        kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»