Καταστροφικό αξίωμα
Του Αλεξη Παπαχελα
Τίποτα δεν εξοργίζει περισσότερο αυτή την εποχή όσο εκείνοι οι εξυπνάκηδες, οι οποίοι από την ώρα που άρχισε η κρίση χρέους στην Ελλάδα επαναλαμβάνουν μονότονα πως «αυτό το εγχείρημα δεν βγαίνει», αλλά δεν έχουν να προτείνουν καμία απολύτως εναλλακτική πρόταση. Οταν λέμε εναλλακτική πρόταση, εννοούμε βεβαίως κάτι εφικτό, πρακτικό και δοκιμασμένο. Γιατί είναι πολύ εύκολο να μιλάς για «κάποιον άλλο δρόμο», για δανεισμό από άλλες χώρες, για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας χωρίς να βάζεις κάτω τα νούμερα και τα πραγματικά δεδομένα. Εξίσου εύκολο είναι να μιλάς για την ανάγκη μιας «άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής», λες και περιμένεις ότι αύριο το πρωί θα κυβερνούν την Ευρώπη οι ηγέτες της πάλαι ποτέ Τρίτης Διεθνούς.
Υποθέτω ότι ο ναρκισσισμός τους τονώνεται απελπιστικά όταν βλέπουν τον Νότο να πέφτει στο βάραθρο της κρίσης χρέους, οπότε και πάλι νιώθουν δικαιωμένοι για τις γενικολογίες παρελθόντων ετών. Αναρωτιέμαι, όμως, τι θα έκαναν αυτοί οι τύποι αν κάποιος τους είχε βάλει σε μια θέση ευθύνης -είτε πριν από δύο χρόνια είτε σήμερα- έχοντας απέναντί τους το φάσμα της χρεοκοπίας, το τσουνάμι των αγορών και την αμείλικτη πραγματικότητα των δημοσιονομικών μεγεθών. Είναι πολύ εύκολο να πουλάς «μαγκιά» από την πολυθρόνα του σπιτιού σου και να αναμασάς διάφορες βαρύγδουπες προφητείες, οι οποίες αναλώνονται μάλιστα με βουλιμία από μια κοινωνία που θέλει να νιώθει πάντοτε ότι «ξέρει κάτι παραπάνω».
Οι άνθρωποι που κυβερνούν όμως τη χώρα βρίσκονται απέναντι σε πολύ σκληρά και πραγματικά δεδομένα. Γνωρίζουν πως αυτό που μοιάζει εντυπωσιακό στο χαρτί μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια ανεξέλεγκτη καταστροφή. Οι «τζάμπα μάγκες» αναλυτές δεν θέλουν να μπουν στη θέση τους, δεν τους ενδιαφέρει η πραγματικότητα. Εχουν επιλέξει τον δρόμο της ανέξοδης καταστροφολογίας κερδίζοντας οπαδούς χωρίς να βοηθούν σε τίποτα τον δημόσιο διάλογο στη χώρα. Εχουν πείσει ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης πως «η παρτίδα δεν σώζεται ό,τι και να γίνει» . Πίσω από αυτό το αξίωμα έχουν συνταχθεί όλοι οι οπαδοί της αδράνειας και της ακινησίας, τα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει η χώρα ουσιαστικά και διάφοροι υπερπατριώτες που θέλουν να γίνουμε μια νεοβυζαντινή Βόρεια Κορέα.
Το κακό είναι πως απέναντι σε αυτήν τη γλαφυρή και ελκυστική γλώσσα δεν έχει σταθεί ένα εθνικό αφήγημα για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Γιατί είναι λογικό απέναντι στα παχειά τα λόγια τα μεγάλα να μην μπορεί κανείς να αντισταθεί αποτελεσματικά με επιχειρήματα αρχιλογιστών, οι οποίοι κοιτούν πώς θα μπαλώσουν τρύπες... πριν έλθει η τρόικα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση είναι να πείσει ένα δύσπιστο και εξαιρετικά ταλαιπωρημένο λαό να κάνει υπομονή και να πιστέψει ότι θα βγει από την κρίση. Αν αυτό δεν συμβεί, το μοιρολόι θα πάρει το πάνω χέρι και θα μας συνοδεύσει, όπως αρμόζει σε κάποιες παραδόσεις μας, στην καταστροφή.
Πείτε μας τη γνώμη σας
Σχόλια
Κύριε Παπαχελά
Ζούμε σε άλλους κόσμους.Δε θέλεις να καταλάβεις.Αυτοί που μας κυβερνούν δεν ήρθαν απο το πουθενά , ήταν και χθες.Απ αυτούς πρώτα να ζητήσεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης , που να το στηρίζει η κοινωνία και να το αποδέχεται.Με την κοινωνία όμως να ζεί
κι όχι να σβήνει. Κανένα οικονομικό πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει με την κοινωνία νεκρή.
Ο φετεινός φόρος μου ανέρχεται σε 2000 ΕΥΡΩ με εισόδημα 17000 ΕΥΡΩ.Δεν μπορώ να τον
πληρώσω και θα τον πληρώσει ο Πατέρας μου και τούτο γιατί στη δουλεία μου απο 1/1 / 2012 εργάζομαι αντι πέντε , τρείς μέρες πλέον και έχω και δύο μεταπτυχιακά.Δεν έχω δυνά-
μεις να στηρίξω κανένα Σαμαρικό τροϊκανό οικονομικό προγραμμα.Με πρώχευσαν σαν άτο-
μο και μου είναι αδιάφορο αν πτωχεύσει το Κράτος.Ψάχνω δουλειά για το εξωτερικό.Γι αυτό
σου λέω ζούμε σε άλλους κόσμους.Εσύ γράφεις απλώς για να γράφεις.Τα γραφόμενά σου με
αφήνουν αδιάφορο.
Σχολίασε ο/η ΗΜΙ-ΑΝΕΡΓΟΣ | 
Βόρεια Κορέα,Τρίτη Διεθνής,"Εθνικό Αφήγημα",φρασεολογία βγαλμένη από τη ναφθαλίνη του προχουντικού διχασμού! Και πίσω από τις λέξεις ολοφάνερος ο εκνευρισμός από την προϊούσα συνειδητοποίηση ότι τα ψέμματα έχουν κοντά ποδάρια! Φαίνεται ότι πονηρά προετοιμάζεται ως δικαιολογία για το τραγικό φιάσκο των μνημονίων το ότι δήθεν "δεν...συνεμορφώθημεν προς τας υποδείξεις"! Ενώ,αν άνοιγαν τα Φαρμακεία το Σάββατο,αν έβγαιναν στην πιάτσα και μερικοί ακόμη ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες ή αν οι δικηγόροι Αθηνών θα μπορούσαν να δικηγορούν και στην...Πρέβεζα,θα είχαμε λύσει το πρόβλημα. Ξέχασα όμως τις"αποκρατικοποιήσεις". Θα μας αποφέρουν,όπως όλοι δέχονται,το πολύ 7 δις,δηλαδή τους τόκους μερικών μηνών! Κατά τα λοιπά απαγορεύεται να συμφωνήσουμε κι' εμείς "ρήτρα ανάπτυξης",όπως έκανε για τα χρέη της η Γερμανία. Απαγορεύεται να θέσουμε ζήτημα "επονείδιστων χρεών",παρ' όλο ότι ο Κεφαλογιάννης αποκάλυψε στη Βουλή ότι για ένα ομόλογο των 5 δις πληρώσαμε τελικώς...56! 'Οσο για Κατοχικά Δάνεια κ.λπ. η αφεντικίνα μας το ξέκοψε! Ξέχασα όμως και το σπουδαιότερο. Φταίει ο...Τσίπρας!
Σχολίασε ο/η Φιλέας Φογκ | 
Γιατί εξοργίζεστε τόσο πολύ αφού όλα αυτά που σας εξοργίζουν, όπως εξοργίζουν και πολλούς
από εμάς τους αναγνώστες, προβάλλονται συνεχώς από συναδελφικές στήλες της "Κ";
Πράγματι <η μεγαλύτερη πρόκληση για την σημερινή κυβέρνηση είναι να πείσει ένα δύσπιστο
και εξαιρετικά ταλαιπωρημένο λαό να κάνει υπομονή και να πιστέψει ότι θα βγεί από την κρίση>.
Πως θα γίνει αυτό όταν ακόμα και μια εφημερίδα σαν την "Κ" δίνει βήμα προβολής σε αρκετούς
"τσάμπα μάγκες", που πράγματι έχουν επιλέξει τον δρόμο της ανέξοδης καταστροφολογίας;
Σχολίασε ο/η Τριτάκης Γεώργιος | 
Φίλε Σπυράκη δε μας τα λές καλά. Αλλά έχεις πολύ αυτοπεποίθηση στο τρόπο που μιλάς (δηλαδή γράφεις) και για να λέμε την αληθεια, εν Ελλάδι, αυτό είναι που μετράει στη τελική. Κι άμα λές μπαρούφες δε τρέχει και τίποτα.
Πάντως για πληροφόρησή σου, αφού όπως φαίνεται δε διαβάζεις ούτε εφημερίδες, από το πρώτο Μνημόνιο δε πήραμε 110, αλλά μόνο 70. Και μετά, αμα δε σου το είπε κανένας σου το λέω εγώ τώρα, τα 60 μας τα χαρίσανε με το PSI. Και όπως φαίνεται τώρα με το δεύτερο κούρεμα θα μας χαρίσουνε και άλλα, που δε τάχουμε ακόμη καν πάρει. Όσο για τα ελληνικά ομόλογα που λες Σπυράκο, που τα κουρέψανε και αυτά αλύπητα τα κοράκια, και το κοπανάτε συνέχεια όλοι εσείς οι Ελληναράδες, τι ακριβώς θέλεις να πεις; Ότι αμα δε τα κουρεύανε δηλαδή θα είχε λεφτά το ελληνικό κράτος για να πληρώνει το κουπόνι κανονικά και στο τέλος να εξαργυρώσει και το κεφάλαιο; Και στο κάτω-κάτω, παρά το κούρεμα, κανείς δεν εμποδίζει όποια ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει με τα ποσά που θα αντιστοιχούσαν στα κουρεμένα ομόλογα τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τις τράπεζες.
Αλλά όλα αυτά Σπυράκο δεν έχουνε και πολύ σημασία. Σημασία έχει ότι εσύ και οι άλλοι μόρτες του αντιμνημονιακού έχετε παράστημα και ύφος βαρύ, και αυτό είναι που μετράει στο Ελλαδιστάν. Το μέλλον σας ανήκει.
Σχολίασε ο/η Πανίκας | 
Είναι πολύ εύκολο να πουλάς «μαγκιά» από την πολυθρόνα του σπιτιού σου και να αναμασάς διάφορες βαρύγδουπες προφητείες, οι οποίες αναλώνονται μάλιστα με βουλιμία από μια κοινωνία που θέλει να νιώθει πάντοτε ότι «ξέρει κάτι παραπάνω»......
Δυστυχώς,δεν το ξεκινάς σωστά.Πολλοι κάθονται στην πολυθρόνα τους ,οχι επειδη τους αρέσει αλλα επειδη ζουμε σε μια κοινωνια η οποια προβαλει την λαμογια ,τους ψευτοπολιτισμενους,και νοικοκυραιους του κωλου.Αν ξεκινήσεις να βρείς δουλεια ως αποφοιτους λυκείου σου προβάλλουν χιλια δυο αρνητικά για να μην σε προσλάβουν όπως:εχει ecdl ,γνωρίζεις αγγλικά, πηγαινες σε κανενα Κ.Ε.Μ.Ε ΚΟΛΛΕΓΙΟ και άλλες τετοιες μπούρδες.Εαν εχει φτάσεις και σε κάποια ηλικία θα πρέπει να ανταγωνιστείς και τα πιτσιρικια που περνουν πτυχια οπως και οι φοιτητες στηνΑιθιοποια, Ουγκάντα,Μπαγκλαντές κ.α.Αρα οπως καταλαβαίνεις θα΄πρέπει να κάτσεις στην πολυθρονα αναγκαστικά.Καποιοι ξεκινανε με πολλα εφοδια και κάποιοι με τιποτα.
Και εαν τυχει και πάρεις κανενα Βachelor (wow) απο κανενα ΚΕΜΕ η κατασταση δεν αλλάζει,οι βολεμενοι στις θέσεις τους και αλλοι τρεχα κοροιδο.ΟΚ,ALEXIS?
κοινωνία που θέλει να νιώθει πάντοτε ότι «ξέρει κάτι παραπάνω»..... Το υγιες κόμματι της κονωνιας παντα ξερει κατι παραπάνω αλλα αυτα ειναι δυσκολο να αντιληθεί κάποιος ή μάλλον να το κατανοησει ,οχι γιατι είναι υπεράνω των δυνατοτητων του απλα γιατι έμαθες να ζει σε προστατευμένο περιβάλλον και να μην ξεχωρίζεις το φαινομενικα δικιο απο το αδικο.
Σχολίασε ο/η giorgos | 
@Πανίκα
Μπράβο κύριε, γράψατε αυτά περίπου που σκέφτομε και εγώ. Αυτή είναι δυστυχώς
η αλήθεια, έχω βαρεθεί και εγώ να διαβάζω όλα τα ανόητα σχόλια που το μόνο
που γράφουν είναι άρνηση σε όλα, χωρίς να μπορούν να μας πουν πια άλλη λύση
επιτέλους υπάρχει εκτός απο αυτά που γίνονται τώρα.
Σχολίασε ο/η Stefanos | 
Το σχόλιο μου είναι η αφορμή απο το σχόλιο του Ανδρέα 10:51:09, ο οποίος δεν σχολιάζει γιατί διαφωνεί αλλά για να πετάξει κατάμουτρα στον αρθρογράφο ύβρη. Και αυτό από προκατάληψη.Η οργή του δείχνει ότι αν αυτός επικρατούσε ο Π''χελάς θα έπρεπε να αλλάξει χώρα.Ας μην κάνω όμως το ίδιο και εγώ.Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο....Αυτό είναι το σωστό. Επιλέγω λοιπόν να εκφράσω γνώμη με το ονοματεπώνυμό μου γιατί όποτε δεν το κάνω νοιώθω άσχημα.Στα αυτιά μου ηχεί η λέξη ''μπαμπεσιά''.Νομίζω πως δεν έχουμε καταλάβει τι μας έχει συμβεί.Χρεοκοπήσαμε.Και όταν χρεοκοπήσεις τίποτα δεν είναι όπως πριν.Ακολουθεί φτώχεια,μιζέρια, πόνος,ταπείνωση.Και για να συνέλθεις απαιτείται περισυλλογή,σθένος, πειθαρχία.Αυτή η κουλτούρα μας λείπει.Και αδικαιολόγητα γιατί δεν χρειάζεται κόπος για να ορίσουμε τις έννοιες.Εχει φροντίσει για μας κάποιος αθάνατος πρόγονός μας που δίδαξε το <<ορίζεσθαι καθόλου>>.Τον ορισμό της έννοιας δημοκρατία,ελευθερία,αρετή,δικαιοσύνη,φιλότιμο τον βρήκαμε έτοιμο και θα έπρεπε να μας έχει γίνει βίωμα χωρίς να μπορούμε να προσθέσουμε,να αφαιρέσουμε ή να αλλάξουμε ούτε μία λέξη. Φρόντισε για εμάς εκείνος που έφερε στο φως της ιστορίας την επιστήμη.Ο σημαιοφόρος στη μεραρχία των εφευρετών του ανθρώπινου γένους.Ο Σωκράτης.Εμείς απαιτείται να πειθαρχήσουμε.Οχι τυφλά.Αλλά δημιουργικά.Εχουμε ελευθερία έκφρασης. Κάθε δημιουργική πρόταση,που θα στηριζεται όχι στην υπόθεση και στη φαντασία αλλά που θα αποδεικνύεται χειροπιαστά αφού έχει δοθεί το <<ναι>> από το λαμπορατόριο θα ήταν αδύνατο να αγνοηθεί από συμφέροντα ή βουλιμικούς πλουτοκράτορες.Αν όμως για καθε τι έχουμε 10 εκατομύρια ορισμούς και προτάσεις, ότι δηλ. πεισματικά εξυπηρετεί κάθε έλληνα, κυρίως των πολιτικών,τότε μιλάμε για ορθόδοξες σκέψεις και όχι για λαμπορατόριο.Λαμπορατόριο προτιμώ όχι τόσο αυτό των οικονομολόγων όπου επεξεργάζονται στοιχεία αλλά κάτι σαν το μυαλό των μανάδων μας, που την ώρα που μαρτυρούσαν στη δουλειά έκαναν λογαριασμούς, και έτσι στήριξαν οικογένειες,μόρφωσαν παιδιά, προίκισαν κλπ και βγήκαν παλικάρια. Τιμημένες.
Σχολίασε ο/η Σπυρίδων Ζωχιός | 
Ἀγαπητὲ κύριε Παπαχελᾶ, καλὰ ἡ Ἰταλία ποὺ ἔχει ἀνάλογα μὲ μᾶς προβλήματα. Πρώην βυζαντινὴ ἐπαρχία - φτοὺ κακά - ἤτανε... Ἀλλὰ ἡ Ἰρλανδία, τὰ κράτη τῆς Ἰβηρικῆς, τὶ εἶναι; Τὶ εἴδους "Βόρεια Κορέα" θὰ γίνουν τώρα ποὺ οἱ τροϊκάνικες συνταγὲς τὰ ὁδηγοῦν στὴν κατάρρευση;
Ἂς ξαναδιαβάσομε μερικοὶ λίγη βυζαντινὴ ἱστορία. Μήπως καὶ καταλάβομε γιατὶ ἡ ἀνατολικὴ ρωμαϊκὴ αὐτοκρατορία (ξέρετε, τὸ Βυζάντιο...) κράτησε χίλια χρόνια, ἐνῶ τὸ σημερινὸ δυτικὸ ἰμπέριουμ εἶναι ζήτημα ἂν θὰ βγάλει τὰ ἑκατό... Γιὰ νὰ μὴν μιλήσομε γιὰ τὸ λεγόμενο Εὐρωπαϊκὸ οἰκοδόμημα ποὺ διαλύεται πρὶν καλὰ καλὰ συμπληρώσει τὰ πενῆντα...
Σχολίασε ο/η Ἀναγνώστης | 
Pia krish tha vgoume, edo mpainei h Italia kai se ligo fainetai oti tha mpei kai h Galia kai endexetai na akolouthisei kai h Germania. Eiste kai eseis me autous pou mas douleuoun oti tha vgoume se 4-5 xronia gi auto den tous katakrinete? H Fekter eipe meta to 2020 kai thn theoro perisotero aksiopisth apo tous dikous mas...
Σχολίασε ο/η nik | 
Το μηνμόνιο απέτυχε επειδή δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Αυτό που ολοκληρωτικά απέτυχε είναι οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας, που οραματίστηκαν μια Ελλάδα φιλοδυτική και συνεχιστή των ιδεών του διαφωτισμού.
Τελικά πέτυχαν όσοι ήθελαν μια Βαλκανική μετα-οθωμανική χώρα.
Οι συνεχιστές τους να τους χαίρονται στα ελληνικά καφενεία και στα ουζάδικα που συχνάζουν.
Σχολίασε ο/η Sofoklis | 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»