Διχογνωμίες στη σύσκεψη κορυφής
kathimerini
Ο πρωθυπουργός και οι κ. Βενιζέλος, Κουβέλης καλούνται τη Δευτέρα να βρουν κοινό τόπο για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ
Του Γιωργου Π. Τερζη
Με το χειρότερο από τα σενάρια που είχαν πιθανολογήσει αναμετρώνται πλέον οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, οι οποίοι την προσεχή Δευτέρα σε νέα συνάντησή τους καλούνται να οριστικοποιήσουν ένα νέο επώδυνο πακέτο μέτρων.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν πολιτικά στην ανάγκη εξεύρεσης των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περικοπών που θα περιλαμβάνει το νέο μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να δοθεί ένα, ύστατο, μήνυμα αξιοπιστίας εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι το εύρος των επώδυνων μέτρων -που περιλαμβάνει συντάξεις, επιδόματα, ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, ακόμη και τις αποδοχές εργαζομένων στο Δημόσιο με πιθανή απάλειψη του εναπομείναντος τμήματος των επιδομάτων- προκαλεί προβληματισμό στους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και διαφορετικές προσεγγίσεις για την τελική επιλογή μεταξύ των πολλών και διαφορετικών μέτρων που παρουσίασαν οι υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης και Γ. Μαυραγάνης.
Είναι ενδεικτικό ότι, όπως σημείωναν συνομιλητές του πρωθυπουργού, οι τρεις αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στα 10 από τα 11,5 δισεκατομμύρια του νέου πακέτου. Προφανώς, τα υπολειπόμενα -μη συμφωνηθέντα μέτρα- είναι και τα πλέον επώδυνα. Μεταξύ των σημείων διαφωνίας φέρεται να είναι και η τύχη των ειδικών μισθολογίων, η αποφυγή περικοπής των οποίων αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης υπό τον Αντ. Σαμαρά. Στο σημείο, ωστόσο, που έχει περιέλθει το πρόγραμμα ακόμα και αυτή η δέσμευση επανεξετάζεται, με τον κ. Σαμαρά να επιμένει στην κατ' αρχήν ανάγκη προστασίας, τον δε κ. Ευ. Βενιζέλο να προκρίνει αυτά τα χρήματα να δοθούν για την προστασία των πλέον αδυνάμων ή και τη διάσωση τμήματος των συντάξεων. Ως προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πηγές και από τα τρία κόμματα επιβεβαίωναν πως κατά τη χθεσινή συνάντηση Βενιζέλος και Κουβέλης βρέθηκαν «πιο κοντά από κάθε άλλη φορά».
Πέραν των πραγματικών δυσκολιών του εγχειρήματος, καθώς σχεδιάζονται μείζονες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, η μετάθεση των αποφάσεων για τη Δευτέρα αποτελεί και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα των τριών προς την Ευρώπη. Οτι, δηλαδή, απαιτείται και η δική τους συνδρομή -σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει αφενός οικονομικά αποτελεσματικό και αφετέρου κοινωνικά ανεκτό. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε σαφώς ότι απαιτείται ριζική αλλαγή στάσης, αλλά και επικοινωνιακού κλίματος από την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επώδυνο πακέτο που, εφόσον δεν συνδυασθεί άμεσα με επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, θα προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή και πολιτικούς κλυδωνισμούς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθη εκ νέου το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο παρά το γεγονός ότι αποτελεί αδήριτη προϋπόθεση για την πολιτική πορεία του κυβερνητικού σχήματος, αποφασίστηκε να αναμείνουν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τον Εμ. Μπαρόζο, αλλά και αυτής που θα πραγματοποιηθεί το πρωί σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων της τρόικας.
«Πρόκειται για μία αμείλικτη εξίσωση την οποία πρέπει να λύσουμε προκειμένου να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι», σχολίαζε αργά χθες συνεργάτης του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι «πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισεκατομμύρια, διότι διαφορετικά θα χάσουμε πολλαπλάσια».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»