Επισκόπηση τύπου

Τα κίνητρα του Γκάιτνερ

Ο γερμανικός τύπος βάζει στο μικροσκόπιο τις παραινέσεις των ΗΠΑ προς το Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης και παραπέμπει στις αναγκαιότητες της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.
Τη χθεσινή συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τίμοθι Γκάιτνερ σχολιάζει σήμερα η Tagesspiegel: «Τα κίνητρα του Γκάιτνερ είναι εύκολο να τα κατανοήσει κανείς. Υποστηρίζει ότι τα οικονομικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ευρωπαϊκές ρίζες και γι’ αυτό πρέπει η Ευρώπη να θέσει ένα τέλος στην κρίση. Είναι προφανές ότι εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλει να παραδεχθεί ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος ελάχιστη σχέση έχουν με την κρίση στην Ευρωζώνη.
Πάντως οι πιέσεις προς το Βερολίνο δεν προέρχονται μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς και η ίδια η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Γι αυτό και οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Φιλελεύθεροι δεν ακολουθούν πια τη γραμμή της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Επί της ουσίας στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν υφίσταται πλέον».
Έξοδος από την κρίση με πρότυπο την Κένυα;
Διδάγματα από το Ναϊρόμπι
Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα άρθρο του οικονομολόγου Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, επικεφαλής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπι. "Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από τις φτωχές χώρες, όπως η Κένυα", υποστηρίζει ο Φένγκλερ. "Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της ανατολικής Αφρικής θα μπορούσαν να αποτελέσουν για τη διαχείριση των χρεών ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. (…) Η Κένυα κατάφερε να επωφεληθεί χάρη σε κάποιες περιορισμένες αναδιαρθρώσεις του χρέους της κατά τη δεκαετία του 1990, πολύ μικρότερες πάντως από τη βαθειά τομή την οποία υφίσταται η Ελλάδα."
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μία συνετή πολιτική είναι το θεμέλιο για μια υγιή οικονομία. Συνοψίζει μάλιστα το παράδειγμα τις Κένυας σε τρία σημεία: μείωση του χρέους, αναπροσαρμογή της φορολογίας και κυρίως συστηματική προώθηση της ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνει ότι το βασικό δεν είναι το μέγεθος του χρέους όσο η σχέση του με την συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας. Γι αυτό ενώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες το ελληνικό χρέος περιορίστηκε, η κρίση έχει οξυνθεί λόγω της ύφεσης. «Χώρες όπως η Κένυα», καταλήγει, «δεν έχουν μόνο ανάγκη μία σταθερή μακροοικονομία και περιορισμένα χρέη, αλλά καλύτερες υποδομές, εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα υγείας. Από την άλλη βέβαια η περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύει πως η σταθερή μακροοικονομική προοπτική είναι απαραίτητη. Είναι για την οικονομία ό,τι η καρδιά για ένα υγιές σώμα».
Δεν τελειώνει στη Ρουμανία ο αγώνας για την εξουσία
Μετά το δημοψήφισμα
Στον απόηχο του ρουμανικού δημοψηφίσματος για την αποπομπή του συντηρητικού Προέδρου Τ. Μπασέσκου, ένα δημοψήφισμα που επέβαλε η σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία στη βουλή, ο γερμανικός τύπος σχολιάζει με σκεπτικισμό την έκβαση της διαδικασίας. Η Frankfurter Rundschauσημειώνει: «Μπορεί ο κ. Μπασέσκου να διακηρύσσει πως ο λαός καταψήφισε στην ουσία το πολιτειακό πραξικόπημα των αντιπάλων του. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ψηφοφόροι έμειναν σπίτι τους, όχι επειδή το κόμμα του Μπασέσκου και νυν αντιπολίτευση τους κάλεσε σε μποϊκοτάζ, αλλά επειδή έχουν κουραστεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας συνολικά. Ο κ. Μπασέσκου θα επιστρέψει τώρα στην προεδρική κατοικία, αλλά ο σκληρός αγώνας για την εξουσία δεν τελειώνει ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών».
Η Welt βλέπει επίσης με επιφύλαξη το δημοψήφισμα της Κυριακής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και στον ίδιο τον Μπασέσκου για την πολιτική ερμηνεία του δημοψηφίσματος και ασχέτως με τη νομική του ακυρότητα. «Ο Ρουμάνος πρόεδρος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι 7,4 εκατομμύρια πολιτών ψήφισαν για την αποπομπή του. Η αιτία δεν έγκειται μόνο στη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί στη χώρα. Το συγκεντρωτικό ηγετικό στιλ του Μπασέσκου, η οικογενειοκρατική οικονομία και οι πολιτικές κλίκες εντός του κόμματός του έχουν εξαγριώσει τους πολίτες (…)», αναφέρει η εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Weltη εικόνα της χώρας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα τελευταία. Η εμπιστοσύνη της ΕΕ απέναντι στο Βουκουρέστι δεν είναι συμβατή με τα πολιτικά ήθη στη χώρα.
Χρύσα Βαχτσεβάνου / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου                               dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc