Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα κοινωνική συμφωνία για να λυθεί το ασφαλιστικό

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέα κοινωνική συμφωνία για να λυθεί το ασφαλιστικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι πρόκειται για την πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως χρειάζεται οι πολιτικοί να ενώνουν, να προχωρούν με σοβαρό σχέδιο και να μην προκαλούν.
«Εσείς έχετε επιλέξει να κάνετε το εντελώς ανάποδο. Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι το αίτημα της κυβέρνησης δεν είναι για πρόσκληση σε διάλογο αλλά συνιστά πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
«'Ακουσα την ανάλυσή σας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε; Ή μήπως ήταν βιώσιμο και με τις δικές σας παρεμβάσεις δεν έγινε;», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας έκανε προσωπικές επιθέσεις και δίχασε τους Έλληνες.
«Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ενώ παραδέχτηκε ότι επί τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαν το πρόβλημα που ερχόταν.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα στο παρελθόν.
«Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Σύνταγμα ήταν για να αποδοκιμαστεί το σχέδιο Γιαννίτση. Η ηγεσία τότε του Συνασπισμού ήταν οι πρώτοι καταγγέλλοντες», είπε συγκεκριμένα ενώ σημείωσε ότι επί ΝΔ υπήρξαν σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά.
«Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων και δεν είχε ζητηθεί από την τρόικα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά αναλογιστική μελέτη που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.
Σχετικά με την άρνηση από την πλευρά των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει εκείνος στα τρακτέρ.
«Να μιλήσετε μαζί τους όπως το κάνατε στο παρελθόν και τους τάζατε», είπε επ' αυτού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της τραβάει την Ελλάδα πίσω.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι πρόχειρο, μη κοστολογημένο και στην ουσία πρόκειται για αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσει η κυβέρνηση από τις ευθύνες της.
«Το μόνο που θα πετυχαίνετε είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας», συνέχισε ενώ επανέλαβε πως τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ είναι πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε και εκείνη πρέπει να λύσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός αξιακού πλαισίου για το ασφαλιστικό που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές δαπανών και αφού επιδοκίμασε την αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, τον επέκρινε που δεν ανέφερε κανένα.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις.
«Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και αναρωτήθηκε «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς να έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο».
«Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας. Εύχομαι να υιοθετήσετε μια άλλη δημιουργική αντίληψη για την οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις ώρες του καλοκαιριού του 2015. Σας ζητώ να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που δημιουργήσατε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Απευθυνόμενος τέλος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα με το τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν, διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση όπως το πετυχαίνουν οι Κύπριοι με προϋπόθεση μια δίκαιη, κοινωνική, ρεαλιστική συμφωνία.
«Να βάλουμε όλοι πλάτη. Μόνο με σχέδιο, αλήθεια και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δευτερολογία Κυριάκου Μητσοτάκη: Σωστό και δίκαιο μέτρο η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Ήταν αχρείαστο , εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για τρία ακόμα χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας στα όσα είπε στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός. Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε ένα νέο δάνειο και προσέβλεπε σε νέα συνεργασία με το Ταμείο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η οικονομία βελτιώθηκε το 2015 ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα που του είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. « Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες πως εκλέγεται από τα Βόρεια προάστια.
Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είναι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.
Όσον αφορά τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε « δίκαιο και σωστό».
Όσον αφορά τις κατηγορίες πως η ΝΔ θα προχωρούσε σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά κείμενο της τρόικα του 2014 όπου γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δηλώνοντας πως δεν υπήρχε πίεση για μείωση των συντάξεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές εκκαθαρίσεις στα νοσοκομεία.
«Εμείς είχαμε δρομολογήσει επιλογή γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς αν διαφωνούσατε είχατε ένα χρόνο να αλλάξετε το νόμο» τόνισε προχωρώντας πάντως και σε αυτοκριτική λέγοντας πως και η ΝΔ είχε προχωρήσει σε κομματικές προσλήψεις.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν παρουσίασε ουσιαστικά στοιχεία.
«Πάλι έγινε μια συζήτηση που από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν τα δίνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Είχατε προεξοφλήσει ότι η ΝΔ δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σταθερή πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να μπορέσετε να μοιράσετε τον πλούτο θα πρέπει να τον δημιουργήσετε. Και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να περιμένω πολύ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»