Πρώτη κοινοβουλευτική μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη.........


Πρώτη κοινοβουλευτική μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό

Η σημερινή μονομαχία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την πρώτη δυνατή πολιτική άσκηση σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις
Πρώτη κοινοβουλευτική μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό

εκτύπωση  

Να αποδυναμώσει πολιτικά τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το δικό του αρχηγικό προφίλ, θα επιχειρήσει το βράδυ στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην πρώτη τους κοινοβουλευτική αναμέτρηση, στα πλαίσια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την πρώτη τους κοινοβουλευτική μάχη.
 Η αποψινή σύγκρουση στη Βουλή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για την από εδώ και πέρα στρατηγική τους, καθώς αναμένεται να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους, αν και σε μεγάλο βαθμό ήδη ξεκαθαρίζει το τοπίο.
 Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο Πρωθυπουργός που οχυρώνεται πίσω από το δίπολο «εμείς με τους πτωχούς και οι άλλοι με τους πλούσιους» και από την άλλη πλευρά είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ. που θέτει το δίλημμα: «αλήθειες, μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός ή λαϊκισμός, αμοραλισμός και οπισθοδρόμηση»
 Η σημερινή μονομαχία των κκ. Τσίπρα και Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την πρώτη δυνατή πολιτική άσκηση σε μια ιδιαίτερα καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
 Η συζήτηση, θεωρείται δεδομένο, ότι θα ξεφύγει από το ασφαλιστικό που αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, και θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ η Ν.Δ. θα θέσει και το ζήτημα των αποκαλύψεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη που ήδη προκαλεί αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και ειδικά στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Η ΝΔ θεωρεί ότι σαφώς έχει ευθύνες και ο Πρωθυπουργός και έχει στη φαρέτρα της το αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ένα κοινοβουλευτικό όπλο που αναμένεται να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή.
 Ο βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι να θέσει τον κ. Τσίπρα στο κάδρο των ευθυνών, καθώς θέλει να τον αποδυναμώνει μέρα με την μέρα, ενώ δεν υπάρχει λόγος, όπως λένε κεντρικά στελέχη, «να καεί, εν μέσω κινητοποιήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτικών μπλόκων η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».
 Ως εκ τούτου, μόλις…«κάτσει η σκόνη» θα κατατεθεί η πρόταση της Ν.Δ., της οποίας το κείμενο ήδη είναι έτοιμο και υπάρχουν και υπογραφές. 
 Σε αυτή τη φάση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο θα καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση και θα καταθέσει και την δική της εναλλακτική πρόταση.
 Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ναι στα αιτήματα και όχι στις ακραίες κινητοποιήσεις, ενώ κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αντιπροτείνει για το ασφαλιστικό, για το οποίο το βάρος πρέπει να δοθεί στην εισπραξιμότητα των εισφορών, τη διατήρηση τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) και λέγεται ότι θα αναφέρει πως το σύστημα θα πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτικότητα, την επικουρικότητα και την λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων.
Στη σκιά των πρώτων θετικών για τη Ν.Δ. δημοσκοπήσεων, δυο εβδομάδες μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της, και της φθοράς που καταγράφει η κυβέρνηση που πιέζεται από πολλές κοινωνικές ομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να πλήξει πολιτικά τον Πρωθυπουργό.
 Θα κινηθεί στη λογική που είχε χαράξει κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, οπότε και είπε την φράση «με εμένα αρχηγό ο Τσίπρας δεν θα περάσει καλά». Κινούμενος με οδηγό τη συγκεκριμένη φράση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης
 Ο πρόεδρος της ΝΔ που έχει χαράξει στρατηγική αντι-σύριζα θα επιχειρήσει να αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ ως αντιευρωπαϊκή δύναμη που είναι προσκολλημένη στο χθες και εκφράζει την παλαιά Ελλάδα, η οποία προσωποποιείται, κατά τον κ. Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»