Απλουστεύονται οι απελάσεις αλλοδαπών

Πολιτική

Απλουστεύονται οι απελάσεις αλλοδαπών

Τα γεγονότα στην Κολωνία επιφέρουν αλλαγές στο καθεστώς απελάσεων που πλέον απλουστεύεται. Η πολιτεία παίρνει μέτρα και για την περίοδο του καρναβαλιού. Περισσότερες γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Τέσσερεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, η γερμανική κυβέρνηση προχωρεί στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί απελάσεων. Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει σχέδιο νόμου που δρομολογεί την απλούστευση των διαδικασιών απέλασης αλλοδαπών που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

Οι αξιόποινες πράξεις και το...καρναβάλι
Ενημερωτικό φυλλάδιο σε 8 γλώσσες για την καλύτερη κατανόηση των εθίμων του καρναβαλιού
Ενημερωτικό φυλλάδιο σε 8 γλώσσες για την καλύτερη κατανόηση των εθίμων του καρναβαλιού
Το σχέδιο νόμου έγινε επί τη βάσει επεξεργασμένων προτάσεων που κατέθεσαν πριν από δύο εβδομάδες οι υπουργοί Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, στο εξής η απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για άδικη πράξη επισπεύδεται ανεξαρτήτως εάν η ποινή είναι με αναστολή ή πρόκειται για ποινή κράτησης ανηλίκου. Ανάμεσα στις αξιόποινες πράξεις περιλαμβάνονται αδικήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης, της περιουσίας ή της αντίστασης κατά της αρχής. Στις αξιόποινες πράξεις κατά της περιουσίας, η απέλαση διατάσσεται, όταν το αδίκημα γίνεται κατ΄ εξακολούθηση ή παράλληλα ασκηθεί βία. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο θα πρέπει να αιτιολογήσει ότι συντρέχει σοβαρός λόγος δημοσίου συμφέροντος για να αποφασίσει την απέλαση.
Στο μεταξύ, στην Κολωνία και στο Ντίσελντορφ, που θεωρούνται προπύργια του καρναβαλιού, η δικαιοσύνη πρόκειται να εκδικάζει υποθέσεις για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις και υπό προϋποθέσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Τόμας Κουτσάτι στην εφημερίδα Rheinische Post, οι παραβάτες θα κρατούνται και θα δικάζονται μέσα σε μια εβδομάδα. Στη Βόννη η δημοτική αρχή μοιράζει από σήμερα ενημερωτικά φυλλάδια, στα οποία εξηγεί σε 8 γλώσσες τα ήθη και έθιμα του γερμανικού καρναβαλιού για την «καλύτερη κατανόηση» των όσων γίνονται αυτές τις μέρες .
Περισσότερες γυναίκες και παιδιά στην Ελλάδα
Περισσότερες γυναίκες και παιδιά έρχονται στην Ελλάδα
Περισσότερες γυναίκες και παιδιά έρχονται στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης ήρθαν στην Ελλάδα τον μήνα Ιανουάριο περισσότερες γυναίκες και παιδιά από ότι άνδρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδες που ανήκουν στο όμιλο Funke επικαλούμενο έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, η πρωταρχική αιτία αυτής της εξέλιξης οφείλεται στη συνένωση των οικογενειών. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης το 55% των νέων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ήταν γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Το ίδια διάστημα το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%. Προφανώς οι πρόσφυγες προσπαθούν να φέρουν τις οικογένειές τους πριν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις που καθιστούν πιο δύσκολη τη συνένωση των οικογενειών προσφύγων.
DW, reuters, dpa, KNA / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»