Της (Βόρειας) Κορέας στη Βουλή


Της (Βόρειας) Κορέας στη Βουλή

Της (Βόρειας) Κορέας στη Βουλή
4
εκτύπωση  

Ηταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχε ένταση στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των καναλιών. Αλλά τέτοιον καβγά με το «καλημέρα», δηλαδή με το που άρχισε η συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα ή όχι της σχετικής τροπολογίας, δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει. Το τι άκουσε ο Νο 2 του Μαξίμου Ν. Παππάς (φωτογραφία) από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ δεν περιγράφεται. Και ήταν τόσο μεγάλη η ταραχή του που έσπασε και το ποτήρι με το νερό που είχε πλάι του. Δεν ήταν όμως μονάχα αυτό. Δεν ήταν δηλαδή ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου κατατίθεται ένας νόμος που στην ουσία προαναγγέλλει άλλον... νόμο, ήταν και οι φράσεις που ακούστηκαν: «Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας. Και δεν θα επιτρέψουμε το Κοινοβούλιο να γίνει χουντικό Κοινοβούλιο» είπε στον κ. Παππά ο Α. Λοβέρδος. Ο κ. Παππάς όρθιος άρχισε να φωνάζει λέγοντας στον κ. Λοβέρδο ότι θα πρέπει να ντρέπεται. Και τότε συνέβη το εξής. Ο κ. Λοβέρδος άρχισε να τον αποκαλεί... «άσχετο», ότι με την ασχετοσύνη του «μπλέκει» το Κοινοβούλιο, ότι «τραμπουκίζει» και του συνέστησε να μιλάει καλά στο Κοινοβούλιο.
nnn
Εκείνο όμως που έκανε το ποτήρι του κ. Παππά να ξεχειλίσει (ή μάλλον να πέσει από τα χέρια του και να σπάσει) ήταν όταν η εισηγήτρια της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλουαποκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «καναλάρχη» και κυρίως όταν του είπε ότι «αν θέλετε να αποφασίζει η Βουλή τον αριθμό των αδειών τότε να βάλετε αυξημένη πλειοψηφία».

Εμειναν από λάστιχα τα περιπολικά
Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα έφερε την Παρασκευή τροπολογία στη Βουλή ώστε να παρακάμπτεται η... γραφειοκρατία προκειμένου να μπορέσουν τα περιπολικά της Αστυνομίας να προμηθεύονται λάστιχα και καύσιμα: «Ενα μεγάλο μέρος των περιπολικών έχει μείνει από λάστιχα, λεφτά για να αγοραστούν λάστιχα υπάρχουν, αλλά την αγορά τους καθυστερεί η γραφειοκρατία» εξηγούσε σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τόσκας. Δεν είναι όμως μόνο για τα λάστιχα και τα καύσιμα των περιπολικών η τροπολογία. Αφορά, όπως έμαθα, και τα hotspots για τους πρόσφυγες, αφού κάποιες εγκρίσεις και κάποιες αποφάσεις κατά τον υπουργό καθυστερούν.

Ο γλυκύς βραστός του Σταύρου
Είναι γνωστό (και ο ίδιος το διαλαλεί παντού) ότι καφέ δεν πίνει, τον θεωρεί βλαβερό. Προτιμά το τσάι. Οσοι όμως βρέθηκαν την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο πρόσεξαν τον σερβιτόρο να προσφέρει καφέ στον κ. Θεοδωράκη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να του λέει: «Κάτσε να σου παραγγείλω τον καφέ που σου αρέσει». Τι συνέβη; Μαθαίνω ότι σε μια παλαιότερη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον επικεφαλής του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης τού αποκάλυψε πως τον μόνο καφέ (και μάλιστα «γλυκύ βραστό») που μπορεί να πιει με ευχαρίστηση είναι από ένα καφεκοπτείο στο Παγκράτι, το οποίο τον αλέθει εκείνη τη στιγμή. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο κ. Παυλόπουλος έμαθε το καφεκοπτείο και παρήγγειλε καφέ, τον οποίο προσφέρει μόνο όταν έρχεται να τον συναντήσει ο κ. Θεοδωράκης. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν πάει με άδεια χέρια στο Προεδρικό. Αυτή τη φορά προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο... τετράδια! Οχι βεβαίως για να γράψει κανένα διαγώνισμα, αλλά είναι τα τετράδια που εξέδωσε το κόμμα για την οικονομική του ενίσχυση. Τα δύο πέντε ευρώ.

Ποιος εκνευρίζει τον Τσακαλώτο;
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δεν εκνευρίζεται με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εκνευρίζεται με τις... ερωτήσεις που γίνονται για τον Γιάνη Βαρουφάκη στις οποίες είναι υποχρεωμένος να απαντά. Εκνευρίστηκε φέρ' ειπείν όταν οι βουλευτές της ΝΔ τον ρώτησαν τι έχει να πει για όλα αυτά που ανέφερε ο Γιάνης στην τηλεοπτική του συνέντευξη, δηλαδή για το Σχέδιο Χ, για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, ότι μαγνητοφωνούσε τους συναδέλφους του στο Eurogroup, για τις οδηγίες που έπαιρνε τότε από τον κ. Τσίπρα: «Δεν μπορεί κάποιος να είναι υπουργός Οικονομικών, να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να απαντά στις συνεντεύξεις του κ. Βαρουφάκη» είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών. Είπε όμως (μέσα στον εκνευρισμό του, υποθέτω) και κάτι άλλο. Οτι υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και για τα θετικά και για τα αρνητικά του πρώτου εξαμήνου της πρώτης φορά αριστερής κυβέρνησης. Με αυτό τα είπε όλα - και κυρίως για τον καταμερισμό των ευθυνών.

Πρώτη φορά δεξίωση 400 ατόμων
Μεσημεριάτικα και σαββατιάτικα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος επέλεξε να παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος. Τώρα θα πείτε γιατί μεσημεριάτικα; Ετσι αποφασίστηκε από το διπλωματικό του γραφείο, όπως μου εξήγησαν. Στη δεξίωση έχουν προσκληθεί περί τους 400 διπλωμάτες (Ελληνες και ξένοι) καθώς και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Οσοι προσδοκούν συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη επί Προεδρικού Μεγάρου μάλλον θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι. Γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παρίσταται σε δεξιώσεις. Μάλλον θα στείλει την Ντόρα Μπακογιάννη που είναι και τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής.

Τα 800.000 ευρώ του Κιμ


Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπήρξαν πληροφορίες ότι πλήρωσαν επιτέλους τον νοτιοκορεάτη, σύμβουλο των υπουργών Οικονομικών (αλλά και του Πρωθυπουργού) Γκλεμ Κιμ. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ο νοτιοκορεάτης (τον οποίο μας κουβάλησε εδώ ο Γιάνης Βαρουφάκης) πληρώθηκε μ΄ένα εξωφρενικό για τα ελληνικά δεδομένα ποσό. Κάπου 800.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην κυβέρνηση. Να σκεφτείτε ότι το ποσό αυτό δόθηκε την ώρα που η κυβέρνηση κάνει περικοπές παντού και μειώνει μισθούς και συντάξεις. Όπως μου είπαν τον περασμένο Αύγουστο ο ταλαντούχος κ. Κιμ είχε ζητήσει ως συνολική αμοιβή 375.000 ευρώ. Φαίνεται ότι από τότε διαπραγματεύτηκε την αμοιβή του προς τα πάνω. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι εάν στην αμοιβή του αυτή περιλαμβάνονται και τα ταξίδια και γενικά, αυτά που λένε «έξοδα παραστάσεως», τα οποία έως τώρα τα εισέπραττε κανονικά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»