Τσίπρας, ο επαναστάτης που έγινε μεταρρυθμιστής

Επισκόπηση τύπου

Τσίπρας, ο επαναστάτης που έγινε μεταρρυθμιστής

Τα «γενέθλια» του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζονται σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών κατά των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό.
«Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε μεταρρυθμιστής» επιγράφεται ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που αναπαράγεται σε πολλές γερμανικές εφημερίδες. Όπως αναφέρεται «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αριστερο-δεξιά κυβέρνησή του έχουν αφήσει πίσω τους δώδεκα μήνες γεμάτους συγχύσεις και αντιξοότητες, (…) από την επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας μέχρι την ένταση με τους δανειστές και την επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης. Και ο ίδιος ο Τσιπρας; Έκανε στροφή 180 μοιρών στους τελευταίους δώδεκα μήνες», εκτιμούν οι συνεργάτες του πρακτορείου στην Αθήνα.
Ποια θα είναι όμως τα επόμενα βήματα; «Οι πιο σκληρές προσαρμογές ακόμα περιμένουν: πρόκειται για την πλήρη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο κόσμος αντιδρά και στα δύο. Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την ʻεξέγερση της γραβάταςʼ στους δρόμους της Αθήνας, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν παντού και οι αγρότες κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όταν δεν κλείνουν τους αυτοκινητοδρόμους. Σε όλα αυτά προστίθεται η προσφυγική κρίση. Στο ζήτημα αυτό ο Τσίπρας δέχεται κριτική ότι ακόμη δεν έχει θεσπίσει τα κέντρα υποδοχής που είχε υποσχεθεί, ενώ δεν προστατεύει επαρκώς τα ελληνικά σύνορα».
«Διαβάζοντας» τον Αλέξη Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας: επαναστάτης, μεταρρυθμιστής ή ισορροπιστής;
Αλέξης Τσίπρας: επαναστάτης, μεταρρυθμιστής ή ισορροπιστής;
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standardπροσπαθεί να εξιχνιάσει τις δύο διαφορετικές πλευρές του Αλέξη Τσίπρα, όπως επισημαίνει: «Τουλάχιστον η ρητορική του παραμένει ίδια, με πείσμα και αυτοπεποίθηση. ʻΕνας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος αγώνας, συνεχίζουμεʼ γράφει ο Τσίπρας στα κόκκινα πλακάτ που προαναγγέλλουν την ομιλία του σε κλειστό γυμναστήριο της Αθήνας το βράδυ της Κυριακής. Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς για το τι συμβαίνει στον ψυχικό κόσμο ενός ανθρώπου, που έχει αποκηρύξει τις πολιτικές του πεποιθήσεις και έχει χάσει πολλούς συνοδοιπόρους μέσα σε έναν χρόνο» τονίζει ο αρθρογράφος.
«Επαναστάτη ισορροπιστή» χαρακτηρίζει η Tageszeitung του Βερολίνου τον έλληνα πρωθυπουργό. Όπως επισημαίνεται «σήμερα ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι αποδίδουν στον Τσίπρα μία ειλικρινή στροφή στον ρεαλισμό. Το κάνουν αυτό όμως, μόνο και μόνο για να ισχυριστούν, ότι σε τελική ανάλυση ο πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον την πολιτική λιτότητας των προκατόχων του. Αυτό δεν είναι απολύτως αληθές: ο Τσίπρας θέλει να εφαρμόσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία όμως επί του παρόντος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει. Επιπλέον, πολλές φορές έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική διαπραγματευτική θέση θα γινόταν πιο εύκολα δεκτή, εάν άλλαζαν οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη- μία ρήση με ενδιαφέρον, αν αναλογιστούμε την αριστερή στροφή στην Πορτογαλία και ενδεχομένως και στην Ισπανία».
Από την αναβάθμιση στις κινητοποιήσεις
Πρόκληση για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
Πρόκληση για την κυβέρνηση η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
«Οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους» επιγράφεται σημερινή ανταπόκριση από την Αθήνα για την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας. Όπως επισημαίνεται «την Κυριακή χιλιάδες αγρότες μπλόκαραν και πάλι αυτοκινητόδρομους και εθνικές οδούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία». Σύμφωνα με την ανταπόκριση «ο Τσίπρας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Έναν χρόνο μετά την εκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξελίσσεται στην πιο δύσκολη, μέχρι σήμερα, δοκιμασία της κυβερνητικής θητείας του. Οι διαδηλώσεις που άρχισαν πριν από τέσσερις μέρες, συνεχώς εξαπλώνονται. Επιπλέον, εκδηλώνονται αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»