«Πρώτη» με σκληρό ροκ στη Βουλή
«Πρώτη» με σκληρό ροκ στη Βουλή
Η πρεμιέρα της αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή προσέλαβε γρήγορα και έντονα τη μορφή μετωπικής σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης ως προς το περιεχόμενο της ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αν και τυπικά και ουσιαστικά η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είχε ως επίκεντρο το ασφαλιστικό, οι ομιλητές επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα των θεμάτων της επικαιρότητας: από τους χειρισμούς και τις επιλογές έναντι των δανειστών έως και τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων σε κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία. Εγιναν, επίσης, αναφορές και σε ζητήματα ιδεολογίας, με τον κ. Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. για «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να αντεπιτίθεται κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό μαρξιστών».
Ο προσωπικός χαρακτήρας της σύγκρουσης των δύο ήρθε σχεδόν να μονοπωλήσει μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία από τη στιγμή της έναρξης της ομιλίας των αρχηγών της αντιπολίτευσης κατέδειξε την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση εξαιτίας του περιεχομένου της κατατεθείσας πρότασης για το ασφαλιστικό. Απαντες απέρριψαν την πρόταση αυτή και ζήτησαν την απόσυρσή της, υποστηρίζοντας πως είναι αδιέξοδη και καταστροφική για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός και η κυβερνώσα πλειοψηφία, όμως, δεν είδαν μόνο την πλήρη αντίθεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την πλήρη ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού τους για τη χθεσινή μάχη: Αν και ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε να επιχειρηθεί να καταδειχθεί πως η αντιπολίτευση δεν έχει κάτι να προτείνει έναντι των κυβερνητικών θέσεων, οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν ο καθένας από την πλευρά του σειρά προτάσεων, οι οποίες –όπως υποστήριξαν– μπορούν να δώσουν λύσεις. Εναντι αυτής της εξέλιξης, ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του επιχείρησε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να καταδείξει ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. ταυτίζονται με εκείνες που παρουσιάζουν στη διαπραγμάτευση οι δανειστές, κάτι το οποίο ερμηνεύθηκε πως αποτελούσε μέρος της συνολικότερης προσπάθειάς του να συσπειρώσει τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπροστά στις επικείμενες εξαιρετικά δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Με αφορμή, δε, την κριτική που κατά κύματα δέχθηκε ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση για θέματα ηθικής κατά την άσκηση της εξουσίας (με επίκεντρο το θέμα των προσλήψεων και την επιλογή διοικήσεων σε οργανισμούς και φορείς), ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπερνώντας αυτές τις προσωπικές αναφορές, επανήλθε κατά τη δευτερολογία του στα ευρύτερα ζητήματα πολιτικής και εξ αφορμής όσων προσφάτως είπε (στην εκπομπή «Ιστορίες») ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε με έμφαση: «Θα έρθει η ώρα της πραγματικής συζήτησης για το τι γνωρίζατε σε σχέση με όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης. Μη νομίζετε ότι θα μείνουν αναπάντητα. Θα έρθει η ώρα της συζήτησης γι’ αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που έκανε αρκετούς στο Περιστύλιο να κάνουν λόγο για έμμεση αναφορά στην προοπτική υποβολής αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ηταν τώρα η σειρά του πρωθυπουργού να αφήσει κάτι αναπάντητο σε σχέση με όσα είχε αναφέρει μόλις ο κυριότερος πολιτικός του αντίπαλος.
Για τις «ιδεολογικές διαφορές» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τις οποίες ανέδειξε η συζήτηση, έκανε εκ νέου λόγο κλείνοντας με την τριτολογία του τη συζήτηση ο κ. Τσίπρας.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας είναι, τέλος, ότι στη μεγαλύτερη διάρκειά της απουσίαζε από την αίθουσα πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών
Comments