Ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη

Ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη

Οι δύο άντρες έφτασαν στη χώρα μας αεροπορικώς ενώ συνέχισαν το ταξίδι τους οδικώς
Ύποπτοι τζιχαντιστές συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη
εκτύπωση  

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές μετά τη σύλληψη δύο υπόπτων για τζιχάντ στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, με τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο άνδρες, καταγωγής από την Βοσνία και την Υεμένη αντιστοίχως, ήταν κάτοχοι σουηδικών διαβατηρίων και είχαν εισέλθει νόμιμα στη χώρα, συνελήφθησαν όμως για παράβαση του νόμου περί όπλων καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους μαχαίρια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο άντρες έφτασαν στη χώρα μας αεροπορικώς και συνέχισαν το ταξίδι τους οδικώς, από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» έως την Αλεξανδρούπολη.
Οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν ήδη κακουργηματικές κατηγορίες (σύμφωνα με πληροφορίες για κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό την προμήθεια τρομοκρατικών οργανώσεων), ωστόσο εξετάζονται περαιτέρω στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών πληροφοριών περί τζιχαντιστών.
Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η ΕΥΠ.
Όπως μετέδωσε το Mega, o ένας εξ αυτών είναι ένας 29χρονος βοσνιακής καταγωγής που αναφέρεται ως Μάξιμος, με σουηδικό διαβατήριο, ο οποίος το 2005 στη Βοσνία είχε συλληφθεί γιατί έπειτα από έρευνα που είχαν κάνει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες στο σπίτι του είχαν εντοπίσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, μία ζώνη με εκρηκτικά και ένα βίντεο.

Στο βίντεο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας άντρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εμφανιζόταν να απειλεί με τρομοκρατικά χτυπήματα στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο.
Από την ανάλυση του βίντεο, τότε, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τον 29χρονο, ο οποίος οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη και είχε καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση.
Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι η σύλληψη του είχε προκαλέσει κινητοποίηση των αρχών σε Αγγλία, Γαλλία Βέλγιο, οι σουηδικές αρχές τον αποφυλάκισαν με την έκτιση μέρους της ποινής του.
Όπως μετέδωσε ο BHMA 99,5, o 29χρονος φέρεται να υποστηρίζει ότι έμεινε στην Αθήνα δύο ημέρες, και μετά αναχώρησε με ΚΤΕΛ για την Αλεξανδρούπολη όπου θα έκανε τουριστική επίσκεψη στους Κήπους.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συσκευών που βρέθηκαν στην κατοχή του και εκτιμούν ότι ταξίδευε με τελικό προορισμό την Τουρκία ή την Συρία.
Η δραστηριότητα του "Μάξιμου"
O 29χρονος γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1987 στη Βοσνία στη γειτονιά του Ιλίντζα ​​κοντά στο Σεράγεβο. Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν ήταν μικρός . Το 1994, όταν ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ήταν
σε πλήρη εξέλιξη μετακόμισε στη Σουηδία με την μητέρα του. Εδινε συχνά
παρόν σε τζαμί στο Γκετεμποργκ  όπου ήταν το κύριο καταλυμμα ης οικογενειας του.
Στις 19 Οκτωβρίου 2005  ένας Δανός πολίτης τουρκικής καταγωγής και ο 29χρονος που είχε το παρατσούκλι "Μαξιμος"  συνελήφθησαν σε ένα διαμέρισμα στο Σεράγεβο. Από την έρευνα διαπιστώθηκε οτι οι τρείς ανδρες εφθασαν  στη Βοσνία-τρεις εβδομάδες πριν από τη σύλληψή τους.
Στο σπίτι τους βρεθδιαπίστωσε 18 κιλά εκρηκτικών , ηλεκτρικών καλωδίων,  συσκευές, πυροκροτητές, ζώνη  βομβιστή αυτοκτονίας και βίντεο όπου εκτόξευε απειλές.
Η έρευνα Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς αποκάλυψε ότι ήταν ένα βασικό  μελος μίας οργανωσης ισλαμιστών με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και, πιο συγκεκριμένα, το αεροπλανοφόρο USS John F. Kennedy που τότε βρισκόταν στην Βοσνία.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc